CITAT (josohl @ 03-12-2011, 16:44)

Nedan är ett enkelt recept för nybakade frukostfrallor som blir jättebra (kanske passar bäst på helgen...).
På kvällen:
3 dl vatten, krankallt (man kan ta hela eller delar av mängden som avslagen öl om man har fått det över, eller upp till 1/3 mjölk och resten vatten)
cirka 1/6 paket färsk jäst (inte så jättenoga, ta ett hörn)
1 tsk salt
en liten slutt (1 tsk?) honung eller sirap (inte nödvändigt)
Rör tills det löst sig.
Blanda sedan i cirka 6 dl mjöl, man kan ta bara vetemjöl, eller upp till 1/3 lite grövre mjöl (graham, rågmjöl...) och ev även lite frön (linfrö, solrosfrö...) och/eller kryddor (malda brödkryddor, rosmarin...) om man vill det. Degen skall helst bli förbli lite kladdig (något lösare än knådbar deg).
Ställ in i kylen över natten i bunke med plast eller påse över.
På morgonen tar du ut bunken och stjälper upp degen på ett mjölat bord. Platta till LITE, men knåda inte ut för mycket av luftblåsorna. Skär sedan loss bitar av degen (cirka 12 bitar av denna sats brukar det bli för mig) och lägg på en plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa medan ugnen blir varm. Grädda cirka 14 minuter!
(Receptet är baserat på "Ett fantastiskt bröd" från Annas kokbok så att rätt person får äran.)
Låter "lide" som vi säger i Skåne. Dvs mycket trevligt.
Det ska jag prova i morgon.