Full version: Nyttig frukostlimpa
Dawn
Jag har tröttnat på köpebröd. Söker därför recept på limpa som passar som frukostbröd. Det får gärna vara enkelt att baka (är inte så van), men bör vara av den nyttigare sorten. Inte alltför grovt, men sådär lite lagom. smile.gif Hoppas någon kan ge mig tips. thanks.gif
Kryddan03
Rågsiktsbröd tycker jag är bra och enkelt.

Grundrecept (två formbröd/limpor):
5 dl vatten (vill du ha mer kompakt typ sötlimpa ta hälften eller bara mjölk eller fil)
50 g jäst
1 tsk salt
1-2 msk honung eller sirap (beroende på hur du vill ha det, men jag tycker att man behöver något för att få bra höjd - det mesta "äts" upp av jästen)
1 msk olja
1,3 l rågsikt

Blanda det blöta med sött och salt och värm till fingerljummet. Lös upp jästen i vätskan.
Häll i nästan allt mjöl (spara lite till utbak). Rör ihop och knåda tills du får en smidig deg som släpper lätt från bunken.
Jäs i bunken till dubbel storlek. Jag brukar låta den jäsa i trekvart ungefär.
Dela degen i två delar och baka ut till limpor eller formbröd.
Jäs i trekvart till.
Grädda i 200-220 grader (beroende på din ugn) längst ner i ca 30 min (beroende på din ugn).

Om du vill ha det lite grövre kan du t ex ta några dl grovt rågmjöl/grahamsmjöl och minska på rågsiktsmängden eller blanda i frön/nötter etc Vill du ha mer smak på det så blanda i brödkryddor/pomerans el dyl. Du kan även baka ut brödet till små eller stora platta kakor eller till småfrallor. Då tar du den högre värmen men ungefär halva tiden istället (Håll koll på dem bara). Det är bara att hitta på när du väl har ett grundrecept.
josohl
Nedan är ett enkelt recept för nybakade frukostfrallor som blir jättebra (kanske passar bäst på helgen...).

På kvällen:
3 dl vatten, krankallt (man kan ta hela eller delar av mängden som avslagen öl om man har fått det över, eller upp till 1/3 mjölk och resten vatten)
cirka 1/6 paket färsk jäst (inte så jättenoga, ta ett hörn)
1 tsk salt
en liten slutt (1 tsk?) honung eller sirap (inte nödvändigt)

Rör tills det löst sig.

Blanda sedan i cirka 6 dl mjöl, man kan ta bara vetemjöl, eller upp till 1/3 lite grövre mjöl (graham, rågmjöl...) och ev även lite frön (linfrö, solrosfrö...) och/eller kryddor (malda brödkryddor, rosmarin...) om man vill det. Degen skall helst bli förbli lite kladdig (något lösare än knådbar deg).

Ställ in i kylen över natten i bunke med plast eller påse över.

På morgonen tar du ut bunken och stjälper upp degen på ett mjölat bord. Platta till LITE, men knåda inte ut för mycket av luftblåsorna. Skär sedan loss bitar av degen (cirka 12 bitar av denna sats brukar det bli för mig) och lägg på en plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa medan ugnen blir varm. Grädda cirka 14 minuter!

(Receptet är baserat på "Ett fantastiskt bröd" från Annas kokbok så att rätt person får äran.)
niggle
CITAT (josohl @ 03-12-2011, 16:44) *
Nedan är ett enkelt recept för nybakade frukostfrallor som blir jättebra (kanske passar bäst på helgen...).

På kvällen:
3 dl vatten, krankallt (man kan ta hela eller delar av mängden som avslagen öl om man har fått det över, eller upp till 1/3 mjölk och resten vatten)
cirka 1/6 paket färsk jäst (inte så jättenoga, ta ett hörn)
1 tsk salt
en liten slutt (1 tsk?) honung eller sirap (inte nödvändigt)

Rör tills det löst sig.

Blanda sedan i cirka 6 dl mjöl, man kan ta bara vetemjöl, eller upp till 1/3 lite grövre mjöl (graham, rågmjöl...) och ev även lite frön (linfrö, solrosfrö...) och/eller kryddor (malda brödkryddor, rosmarin...) om man vill det. Degen skall helst bli förbli lite kladdig (något lösare än knådbar deg).

Ställ in i kylen över natten i bunke med plast eller påse över.

På morgonen tar du ut bunken och stjälper upp degen på ett mjölat bord. Platta till LITE, men knåda inte ut för mycket av luftblåsorna. Skär sedan loss bitar av degen (cirka 12 bitar av denna sats brukar det bli för mig) och lägg på en plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa medan ugnen blir varm. Grädda cirka 14 minuter!

(Receptet är baserat på "Ett fantastiskt bröd" från Annas kokbok så att rätt person får äran.)

Låter "lide" som vi säger i Skåne. Dvs mycket trevligt.
Det ska jag prova i morgon.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon