|
2 sidor
1 2 >
|
 |
Svar
(1 - 19)
|
12-12-2011, 22:11
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
Hatar julbord och är så tacksam att jag slipper alla julbord som jag blev bjuden på när jag jobbade. Bästa julbordet var vi på för många år sedan .
Företaget som min man jobbade på då bjöd ner all personal med respektive till Göteborg. De betalade resan , hotellet mm. Vi blev hämtade vid hotellet i limousin till en restaurang på Avenyn.
Fanns det som ska finnas på julbordet och så pricken över i , brynost . En bohusländsk specialitet som jag då bara hade ätit en gång tidigare hos släktingar. Den njöt jag verkligen av både kroppsligen och andligen.
Redigerat av mamamaggan: 12-12-2011, 22:12
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
|
12-12-2011, 22:26
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
Det var kul , inte varje dag man får åka limousin. Brynost äts som eftrerätt. Är ingen ost . Har hört att den ska likna kalvdans fast jag har aldrig ätit kalvdans.
Brynosten är ganska hård i konsistensen och man skär den i skivor. Man har kanel och socker på den , iaf den jag ätit.
Åt den som sagt var hos släktingar en gång , kusin till min mamma , som bodde på släktgården på mammas sida. Speciell upplevelse p g a det , har bara varit där en gång när jag var tonåring.
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
|
12-12-2011, 22:37
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
Om julbord tycker jag inte! Man hinner ju tröttna på julmaten långt före jul så jag är glad att jag slipper numera.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
12-12-2011, 23:03
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
En riktig kalvdans är mjuk och len och smälter i munnen nästan som en creme caramel. Inget mjöl ska det vara i, bara råmjölk + ev. vanlig standardmjölk, salt, socker, kanel och kardemumma. Den går inte att skära i skivor.
Brynost består av mjölk, ägg, mjöl, ostlöpe och man pressar ur vasslen innan man gräddar, Därav den hårdare och mer ostlika konsistensen.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
12-12-2011, 23:10
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Då har vi nog inte ätit samma Kalvdans Stintan jag har ätit det sedan jag var barn i olika former ,Hur mycket du får späda råmjölken har med om det är den första eller ett par dagar ,ju nyare råmjölk ju mer får man späda med standardmjölk för den inte ska bli för sträv ,då behövs inget mjöl,andra och tredje dagen är inte råmjölken lika "stark "då kan man få ha i lite mjöl också.Men det är väl olika i olika län !alla gör väl inte på samma vis anntar jag .Väntar på råmjölk nu faktiskt .
|
|
|
|
|
12-12-2011, 23:37
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Motti @ 12-12-2011, 23:10)  Då har vi nog inte ätit samma Kalvdans Stintan jag har ätit det sedan jag var barn i olika former ,Hur mycket du får späda råmjölken har med om det är den första eller ett par dagar ,ju nyare råmjölk ju mer får man späda med standardmjölk för den inte ska bli för sträv ,då behövs inget mjöl,andra och tredje dagen är inte råmjölken lika "stark "då kan man få ha i lite mjöl också.Men det är väl olika i olika län !alla gör väl inte på samma vis anntar jag .Väntar på råmjölk nu faktiskt . Nu är det så här Motti att du har helt rätt i att man späder med mjölk men den blir ändå inte sträv. Det man eventuellt tillsätter är ägg inte mjöl när man använder tredje/fjärde dagens råmjölk och då behöver den inte heller spädas med vanlig mjölk. Det är nämligen proteinhalten i råmjölken som har betydelse och den är högst de första dagarna efter kalvningen. Ja Motti jag har haft kor och har nog både gjort och ätit fler kalvdanser än du hunnit med i ditt liv, du är ju några år yngre än jag.
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
12-12-2011, 23:47
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
Vår kalvdans har ingen mjöl i. Den är len, men kan skäras i skivor om man vill det. Påminner om ostkaka, fast ostkakan smakar mandel och är grynigare.
|
|
|
|
|
12-12-2011, 23:53
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Som jag skrev så beror det på hur ny Råmjölken är !är den dagsgammal så spä vi den för att inte råmjölkspankakan ska bli för hård stel och sträv ,är den två tre dagar gammal är den inte lika koncentrerad och då kan man behöva en matsked mjöl för att få den att stanna ,men det är säkert olika i olika län alla har sitt recept antar jag .men skit samma det är underbart gott och jag äter hellre det än ostkaka .Som sakt vi väntar på råmjölk nu ,min man har en jaktkompis som har kor som ska kalva så vi har blivit lovade råmjölk .
|
|
|
|
|
13-12-2011, 02:49
|
Medlem
Antal inlägg: 8 739
Medlem sedan: 08-05-2011
Medlem nr: 43 937

|
Jag har ätit julbord vid Sala silvergruva. Riktigt gott och med många traditionella rätter. Vilt och gris av olika slag. Särskilt gott efter en rundtur nere i den nedlagda gruvan. Det tog fyra minuter att ta sig ned med hiss till 155 meters djup. Där nere fanns en svit för dem som ville sova över, men vi tog det säkra före det osäkra och övernattade ovan jord.
--------------------
Livet är härligt när man kan njuta av frukostkaffet till fågelkvitter och dofterna från kryddodlingen.
|
|
|
|
|
13-12-2011, 08:56
|
Medlem
Antal inlägg: 9 297
Medlem sedan: 02-08-2005
Medlem nr: 6 292

|
Det går ju inte att äta en julbord,den är för hård att smälta
|
|
|
|
|
13-12-2011, 09:00
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
Vi får äta vårt julbord i skolmatsalen brukar vara OK, men är ju inte som restaurangkvalité precis.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
13-12-2011, 10:18
|

Medlem
Antal inlägg: 2 677
Medlem sedan: 16-10-2006
Medlem nr: 8 727

|
Åt årets julbord på Tullgården i Ratan (norr om Umeå). Det trevligaste på länge, helst som jag hellre äter av det kalla än det varma och det kalla var väldigt gott. Och sen hade de ett separat efterrätts- godis- och kakbord ... Också trevligt med ett julbord där de inte går in för att ha allt utan det som flest människor uppskattar så det är fräscht och går åt.
--------------------
Trädgården blir aldrig klar, men vissa dar känner jag mig rätt färdig
|
|
|
|
Meriona
|
13-12-2011, 11:56
|
Gäster

|
jag har ätit två julbord med jobbet, ett lunchjulbord och en kvällsvariant med show. Mycket god mat på båda. Jag tycker det är jättesmaskigt med julbord, men två räcker.
På julafton blir det bara valda delar: prinskorv, köttbullar och potatis beställde sonen. Men jag vill allt ha julskinka också, några skivor räcker. Och rödbetssallad.
|
|
|
|
|
16-12-2011, 23:34
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Ja så vart vi mitt ute i storskogen förra helgen och åt julbord :)mitt ute i ingenstans ingen Mobiltäckning alls och bara kontanter som betalning och det superdelickata Julbordet på Vilt och inhemsk fisk .Om någon är intresserad så gå in på "Saga adventures .se"Man kan även rida Nordsvenska hästar och Holländska Friieshästar där på tur . I morgon blir det Husqvarna Slott julbord och Deckargåta  får se om man kan lösa den deckargåtan  Man får väl ta med virket så man kan tänka till som Miss Marpel
|
|
|
|
Meriona
|
16-12-2011, 23:42
|
Gäster

|
Det låter väldigt mysigt både de du hunnit med och ska göra, jag är avundsjuk!
|
|
|
|
|
16-12-2011, 23:46
|

Medlem
Antal inlägg: 1 988
Medlem sedan: 17-12-2002
Medlem nr: 497

|
Jag har testat Ikeas julbord andra advent med syrran, och jag blev glatt överraskad! Det var gott o godast var sirapsfläsket o ramlösa sillen  Det hade jag inte ätit innan. Sen har vi haft julbord på jobbet...catering...väldigt gott det med...men inget så direkt överraskande men klart godkänt! Imorgon ska vi på vårt traditionella julbord på Fiskekrogen här i Gbg med våra bästa vänner. Gottast där är alla små canaper små så man kan smaka på mååånga  , rimmad torsk, långkål o äggost tillhör favoriterna helt klart!
--------------------
************************************************************ Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det. Källa: Nalle Puh - A.A. Milne.
|
|
|
|
|
17-12-2011, 15:55
|

Medlem
Antal inlägg: 4 044
Medlem sedan: 09-03-2010
Medlem nr: 28 369

|
Jag tycker inte om att äta julbord innan julafton och är glad att jag numera slipper detta:)
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|