Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Rött vin till rödvinssås?, Söker ett bra vin till såsen.
          Margaretha
          Inlägg 28-12-2011, 11:17
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          Jag tänker servera helstekt oxfilé med rödvinssås på nyårsafton, men jag är osäker både på hur länge den redan brynta oxfilén på drygt ett kilo ska vara i ugnen - vill helst ha 100 grader och kommer att använda termometer, men ungefär hur lång tid ska man beräkna? - och på vilket rödvin man ska välja till såsen. Jag dricker inte vin, men det är gott i sås, och jag vill ju gärna att det ska bli en god sås!

          Mycket tacksam för tips!

          Önskar er ett Gott Nytt År!
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 28-12-2011, 11:59
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Är det nån annan som dricker vin till maten?


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Margaretha
          Inlägg 28-12-2011, 12:28
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          Det tror jag knappast.
           
          Citera
          Klint
          Inlägg 28-12-2011, 12:28
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 4 467
          Medlem sedan:
          06-08-2008
          Medlem nr: 18 069



          Jag gjorde en god sås enl.recept rödvinssås,men bytte ut mot en godare vinbärssaft outspädd den blev otrióligt god innehöll mjöl soya och smör, ett tag såg den ut som kräm men den skulle puttra väldigt länge och blev mörkbrun och blank.Letade på medmera efter receptet det var i en nyårsmeny i konsumbladet för flera år sen men hiottar det tyvärr inte Men lycka till


          --------------------
          Blåklint

          Titta gärna in på bygg,

          http://forum.odla.nu/index.php?showtopic=104592&st=60
           
          Citera
          Chamomille
          Inlägg 28-12-2011, 12:39
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10 013
          Medlem sedan:
          28-06-2007
          Medlem nr: 11 250



          Ett tips är ju Terre de Mistral. Passar bra till rödvinssås och oxfile. 2167 på bolaget, 67 kr. Du får mycket rödvinssås om ingen dricker vin laugh.gif


          Edit: Ursäkta min dåliga Franska...

          Redigerat av Chamomille: 28-12-2011, 12:42


          --------------------
          Camilla zon 2-3

          Ett gott skratt förlänger munnen.

           
          Citera
          Margaretha
          Inlägg 28-12-2011, 12:47
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          Tack för tipsen! Franskan duger för mig i alla fall! thanks.gif
           
          Citera
          malcolm
          Inlägg 28-12-2011, 14:20
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 20 052
          Medlem sedan:
          18-05-2010
          Medlem nr: 30 311



          Det går bra med i stort sett vilket billigt rödtjut som helst till rödvinssås bara det är mörkt och fylligt.
           
          Citera
          Margith
          Inlägg 28-12-2011, 15:33
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 958
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 746



          Jag skulle ha valt Cape Heights, nr 5333, 59,- för en liter, finns i pappersförpackning.
          Det är som Malcolm skriver att du kan ta vilket billigt rödtjut som helst när du bara ska använda den till sås, men det måste vara lite smak i vinet. I det vin jag har valt "till dig" ingår både Merlot och Shiraz, jag tror den blir kanon i din sås tongue.gif Behöver du inte hela litern går den faktiskt att dricka också....

          Angående tiden i ugnen säger min kokbok att du får räkna 35 min till 65 grader. Det brukar ju gå lite fortare mot slutet, så jag skulle ha räknat 1 timme. Men det finns ju ingenting som är så trist som när gästerna får vänta på att maten blir klar. Räkna 2 timmar och när den är klar sätter du folie över formen så håller den sig varm. Kom ihåg att den fortsätter att stekas då, ta ut den strax innan den blir 100 grader.

          (Är du verkligen säker på att du ska ha upp den ända till 100 grader??)




          --------------------
          Margith, zon 6

          Har du inget snällt att säga, är det bättre att vara tyst.
          Citat: min mor =)
           
          Citera
          Anna-Karin Lundb...
          Inlägg 29-12-2011, 07:54
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 756
          Medlem sedan:
          05-03-2008
          Medlem nr: 14 406



          Jag är ingen hejare på att laga mat - men jag gillar också rödvinssås och har lärt mig att man även ska koka lite tärnad rotselleri i rödvinssåsen för att få det där lilla extra. Sila bort sellerin innan såsen serveras. Det är värt besväret med rotselleri, det gör verkligen underverk.

          Jag dricker sällan rött vin men brukar knycka påsen ur pappas så gott som tömda lådvin. Brukar bli lagom mycket kvar för matlagning i den ihopskrynklade påsen.


          --------------------
          Anna-Karin Lundberg
          Min trädgård är mitt rike!
           
          Citera
          Margaretha
          Inlägg 29-12-2011, 16:12
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          Tack alla! Nej, jag tänkte inte låta filén bli 100 grader utan strax under 60, men jag tänkte ha ugnen på 100 för att tillagningen ska gå långsamt. Har fått för mig att det har fördelar när jag läst allehanda recept.

          Tacka vet jag Odla när man behöver fråga om något! Alltid finns det vänliga mäniskor som delar med sig av sin kunskap!
           
          Citera
          Lokan
          Inlägg 29-12-2011, 18:55
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 3 662
          Medlem sedan:
          06-11-2009
          Medlem nr: 26 737



          Visst kan man använda vilket rödvin som helst till sås men har man ett bra vin så blir nog såsen mycket godare!
          Ett vin som jag använder mycket i matlagningen (bl. a. till hel kyckling i ugnen) är det här:
          http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryc...rpackning2%252c

          Oj, det var en lång länk! blink.gif
          Det har också fördelen att det finns i halv flaska - om det inte går åt så mycket. Mustigt och mycket smak!


          --------------------
          " Den som väntar på svårigheter, kan få lida dem två gånger "
          Lokan i zon 3-4, mellan Norrtälje och Uppsala
           
          Citera
          ninnisky
          Inlägg 30-12-2011, 13:06
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 5 047
          Medlem sedan:
          29-06-2004
          Medlem nr: 3 958



          CITAT (Margith @ 28-12-2011, 15:33) *
          Jag skulle ha valt Cape Heights, nr 5333, 59,- för en liter, finns i pappersförpackning.
          Det är som Malcolm skriver att du kan ta vilket billigt rödtjut som helst när du bara ska använda den till sås, men det måste vara lite smak i vinet. I det vin jag har valt "till dig" ingår både Merlot och Shiraz, jag tror den blir kanon i din sås tongue.gif Behöver du inte hela litern går den faktiskt att dricka också....

          Angående tiden i ugnen säger min kokbok att du får räkna 35 min till 65 grader. Det brukar ju gå lite fortare mot slutet, så jag skulle ha räknat 1 timme. Men det finns ju ingenting som är så trist som när gästerna får vänta på att maten blir klar. Räkna 2 timmar och när den är klar sätter du folie över formen så håller den sig varm. Kom ihåg att den fortsätter att stekas då, ta ut den strax innan den blir 100 grader.

          (Är du verkligen säker på att du ska ha upp den ända till 100 grader??)

          Titta under Svensk Köttinformation där finns flera sidor med rekomendationer


          --------------------
          Det är dumt att slänga bort en hel cykel för att det kommit in ett gruskorn i kedjan...
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 03-01-2012, 21:21
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          Nyårsafton är över, men jag håller inte med om att vilket vin som helst blir bra (det kan bli riktigt illa, som jag ser det). Det gäller både för smak och syn. Cotes-du-Rhone (på flaska, inte BiB:en, som är något helt annat) skulle i det här sammanhanget funka OK.


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          Margaretha
          Inlägg 08-01-2012, 20:34
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          Jag använde Terre de Mistral och det blev en jättegod sås, som blev mycket uppskattad! Lagade efter ett recept som heter Rödvinssås med sting f.ö. biggrin.gif
           
          Citera
          smuleborg
          Inlägg 09-01-2012, 19:18
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 1 623
          Medlem sedan:
          31-05-2007
          Medlem nr: 10 799



          Jag ska testa det vinet nästa gång.


          --------------------
          smuleborg - i ett torp mitt i skogen, tre mil norr om Stockholm.

           
          Citera
          mojan
          Inlägg 12-01-2012, 18:33
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 785
          Medlem sedan:
          18-03-2007
          Medlem nr: 9 395



          Om man inte vill dricka upp resten när man hällt en skvätt i såsen så går vin bra att frysa. Fryser man i småportioner t ex istärningslådan så har man för många såser.


          --------------------
          Zon 3
           
          Citera
          octachoron
          Inlägg 13-01-2012, 12:03
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 891
          Medlem sedan:
          19-09-2008
          Medlem nr: 18 990



          Den allmänna regeln till vin i matlagning är att vinet inte ska ha fatkaraktär.
          Själv använder jag mycket rödvin till italienska recept och grytor.

          Redigerat av octachoron: 13-01-2012, 12:04
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 10:03
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon