Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V  < 1 2  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Alarmerande höga halter av miljögift i mjöl, Sugen på en skiva fullkornsbröd?
          mamamaggan
          Inlägg 29-07-2012, 10:11
          Länk hit: #21


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          CITAT (Mony @ 29-07-2012, 10:36) *
          Det finns ekologisk jord att köpa wink.gif



          Ja men det var just det jag fick veta , att det finns " fel " saker i den jorden .


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
          Azur
          Inlägg 29-07-2012, 11:15
          Länk hit: #22


          Gäster






          Så alla mjöl ligger alltså med råge under det nya "mycket hårdare" gränsvärdet för livsmedel vad gäller kadmium?

          Och ett barn på 10 kilo behöver äta sisådär en halv limpa om dagen för att komma upp i den lägsta riskbedömningen av en kadmiumhalt som möjligen kan vara skadlig?

          Och "Testresultatet visar också att kadmiumhalten inte blir lägre för att mjölet är ekologiskt odlat"?

          Ni tror inte att ni möjligen oroar er i onödan?
           
          Citera
          Anders zon 1
          Inlägg 29-07-2012, 20:34
          Länk hit: #23


          Medlem
          Antal inlägg: 1 171
          Medlem sedan:
          25-11-2002
          Medlem nr: 409



          Kadmium (och säkert en massa andra ämnen också) är inte ett obetydligt problem i jordbruket. Saken är ju den att halterna av ämnen som inte bryts ner, t ex tungmetaller såsom kadmium, hela tiden ökar om de kontinuerligt tillförs jordbruksmarken. Även om det inte är ett akut problem idag så finns risken att vi förr eller senare når värden som är hälsovådliga. Förhoppningsvis ska ju åkermarken kunna användas i flera tusen år till och som vi håller på nu tror jag inte det kommer att gå. Dessutom finns det många andra allvarliga problem på lång sikt i jordbruket, t ex packningsskador på grund av för tunga jordbruksmaskiner, negativa långtidseffekter av konstgödsel, utarmning av mikronäringsämnen, framtida brist på fosfor, klimatförändringar, förändrade och instabila ekosystem (kan t ex ge mer skadedjur och sjukdomar, sämre pollinering och sämre avkastning på grund av förändrad markfauna) m.m.

          Det här med spridning av rötslam på jordbruksmark är ju dubbelbottnat. Å ena sidan är det ett sätt att återföra näring som vi tagit från åkermarken när vi odlat på den, å andra sidan finns problemen med kemikalier och tungmetaller i rötslammet. Kunde man rena slammet på något sätt borde det vara det perfekta gödningsmedlet i ett fungerande kretsloppssamhälle.
           
          Citera
          Christa
          Inlägg 30-07-2012, 06:22
          Länk hit: #24


          Medlem
          Antal inlägg: 3 778
          Medlem sedan:
          02-01-2006
          Medlem nr: 6 894



          CITAT (Azur @ 29-07-2012, 12:15) *
          Så alla mjöl ligger alltså med råge under det nya "mycket hårdare" gränsvärdet för livsmedel vad gäller kadmium?

          Och ett barn på 10 kilo behöver äta sisådär en halv limpa om dagen för att komma upp i den lägsta riskbedömningen av en kadmiumhalt som möjligen kan vara skadlig?

          Och "Testresultatet visar också att kadmiumhalten inte blir lägre för att mjölet är ekologiskt odlat"?

          Ni tror inte att ni möjligen oroar er i onödan?


          När det gäller kadmium så anrikas det i njurbarken och dom som är insatta i problematiken skrev redan för 20 år sedan att det finns risk att många kommer att få så höga halter att njurarna tar skada. Rökare har extra mycket så röker man är det extra viktigt att inte få i sig onödigt mycket.

          Jag tycker som sagt att KRAV skulle ställa högre krav på innehållet i livsmedlen och jobba för att man skall odla på ett sätt så att så lite kadmium som möjligt tas upp i grödan.

          Spannmål och potatis sägs vara de livsmedel vi får i oss mest kadmium av. Framförallt för att vi äter mycket av det.

          Solrosfrön kan också innehålla höga halter av kadmium. Solrosen har tydligen en benägenhet att ta upp kadmium.
           
          Citera

          2 sidor V  < 1 2
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-06-2025, 20:37
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon