|
|
  |
Svenskt kött eller import ? |
|
|
|
21-11-2012, 20:00
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (Gita @ 21-11-2012, 19:40)  Oj, vad duktiga ni är. jag nöjer mig med ostron och champagne som julmat. Och kanske en väl tillagad bit (brasiliansk) oxfilé i mellandagarna gita P.s Hade jag tid och ork så skulle det kanske vara kul med en massa hemgjorda korvar och syltor också. D.s Lite julmat pliktskyldigast på julafton, sen får det gärna bli en orgie i ostron, skumpa och oxfilé.... alt. musslor och rabarberpaj...
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
21-11-2012, 20:12
|
Medlem
Antal inlägg: 10 260
Medlem sedan: 02-05-2005
Medlem nr: 5 642

|
CITAT (Gita @ 21-11-2012, 19:40)  Oj, vad duktiga ni är. jag nöjer mig med ostron och champagne som julmat. Och kanske en väl tillagad bit (brasiliansk) oxfilé i mellandagarna gita P.s Hade jag tid och ork så skulle det kanske vara kul med en massa hemgjorda korvar och syltor också. D.s Låter väl bättre än det är här. Leverpastejen gör vi varje år sen farmor inte orkar längre. Mina finska lådor gör jag ibland, oftast köper jag färdiga. Leverlåda har jag aldrig gjort själv. Resten fixar de som vi firar jul hos. När vi bodde större och ibland hade jul hemma så var det samma fördelning, resten, utom möjligen potatis, kom våra besökare med. Julskinka brukar vi i för sig köpa. Gör den på mitt vis, in i ugnen. Sköter sig själv. Färdigkokta är för det första inte tillagade i ugn och för det andra inte goda oftast. Men så länge jag firar jul ska det vara julmat på julbordet. När man inte har barn eller firar med små barn är det ju halva grejen med julfirandet, maten. Andra halvan är gemenskapen med sina nära.
|
|
|
|
|
22-11-2012, 06:40
|

Medlem
Antal inlägg: 4 738
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 45

|
Dessa finska lådor känner jag från en väninna som är finska.Speciell min gubbe tycker att dom är jättegoda
|
|
|
|
|
22-11-2012, 16:23
|

Medlem
Antal inlägg: 277
Medlem sedan: 06-10-2011
Medlem nr: 75 127

|
CITAT (Motti @ 18-11-2012, 00:00)  Jo då de har lever här också fast kanske inte precis i blickfånget och oftast då ungnötsleve aldrig kalvlever ! Själv har vi börjat äta mer kycklinglever som jag gör gryta på det är supergott med lite Bacon lite paprika lök och grädde vitlök svartpeppar kokt potatis till och en slev Lingonsylt till det  Tror inte det är så många som "älskar"lever nu för tiden . Haha, kände nästan igen receptet då det är nåt jag brukar göra till mig själv här hemma. Varken barn eller sambo är speciellt imponerade nämligen. Däremot brukar jag ha i färska champinjoner istället för paprika , gärna skogschampinjoner ifall det finns på hyllan.
|
|
|
|
|
22-11-2012, 16:30
|

Medlem
Antal inlägg: 277
Medlem sedan: 06-10-2011
Medlem nr: 75 127

|
CITAT (Elisabeth-Västkustkolonisten @ 22-11-2012, 06:40)  Dessa finska lådor känner jag från en väninna som är finska.Speciell min gubbe tycker att dom är jättegoda Morotslåda är väldigt gott tycker jag. Provat kålrotslåda med men tror inte den föll lika bra in här, minns lite dåligt. Sen finns det lika många recept på bägge som det finns finnar  Sambon är svenskfödd finne eller vad det kan tänkas heta då  Men just morotslådan har kommit för att stanna på julbordet, numera även "påtvingad" resten av släkten.
|
|
|
|
|
24-11-2012, 01:55
|
Medlem
Antal inlägg: 523
Medlem sedan: 26-04-2010
Medlem nr: 29 572

|
Köper ofta brasiliansk oxfilé och njuter extra mycket när det gynnar Brasilien och inte Sverige. Dock är ju transporten ett problem, men det orkar jag faktiskt inte hänga upp mig på.
|
|
|
|
|
24-11-2012, 20:33
|
Medlem
Antal inlägg: 5 162
Medlem sedan: 20-11-2006
Medlem nr: 8 833

|
CITAT (ryss_бори @ 24-11-2012, 01:55)  Köper ofta brasiliansk oxfilé och njuter extra mycket när det gynnar Brasilien och inte Sverige. Dock är ju transporten ett problem, men det orkar jag faktiskt inte hänga upp mig på. Ja, jag köper också ofta brasiliansk oxfilé. Och jag njuter extra därför att det smakar så väldigt bra och passar min plånbok. Det där med transporterna kompenseras säkerligen att djuren kan gå ute och ha det bra året om och inte behöver stå i energikrävande, trånga och för djuren trista stall. Gita
|
|
|
|
|
24-11-2012, 20:49
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (Aqvakul @ 07-11-2012, 21:14)  Brasilianskt kött är inte särskilt klimatsmart...
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
24-11-2012, 21:02
|
Medlem
Antal inlägg: 5 162
Medlem sedan: 20-11-2006
Medlem nr: 8 833

|
CITAT (Aqvakul @ 24-11-2012, 20:49)  Brasilianskt kött är inte särskilt klimatsmart... Kanske inte , men jäkligt gott! Sen är nog inte svensk kött heller särskilt klimatsmart med tanke på behovet av uppstallning och den stor delen importerat foder. Har du sett någon oberoende lca-beräkning, det vore ganska intressant att ta del av. Gita
|
|
|
|
|
24-11-2012, 21:29
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (Gita @ 24-11-2012, 21:02)  Kanske inte , men jäkligt gott! Sen är nog inte svensk kött heller särskilt klimatsmart med tanke på behovet av uppstallning och den stor delen importerat foder. Har du sett någon oberoende lca-beräkning, det vore ganska intressant att ta del av. Gita Inte för att upprepa mig men som sagt det foder svenska kor äter är samma foder som de brasilianska köttdjuren får. Brasilien är en av de största exportörerna av sojafoder. Störst klimatpåverkan av kött är just fodret och den förändrade markanvändning som en ökad användning av kraftfoder leder till. Uppodling av mark som tidigare varit bevuxen med permanent vegetation och intensiv odling ger utsläpp. CITAT (Aqvakul @ 24-11-2012, 20:49)  Brasilianskt kött är inte särskilt klimatsmart... Nä, definitivt inte: " Ökad export av brasilianskt nötkött leder indirekt till avskogning i Amazonas. Exportköttets klimatpåverkan är mycket större än vad som idag anges, visar ny forskning från Chalmers och SIK som publicerats i Environmental Science och Technology. Forskarna kräver nu att även indirekta markeffekter räknas in när man avgör en produkts klimatavtryck. (Nyheten hämtad från SIK – Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB)
– Tar man inte med det riskerar man att föra fram fel signaler till beslutsfattare och konsumenter. Man gör sig helt enkelt skyldig till att underskatta de klimateffekter som brasilianskt kött ger, säger Sverker Molander, biträdande professor i Miljösystemanalys och en av forskarna bakom artikeln."
--------------------
|
|
|
|
|
24-11-2012, 23:06
|

Medlem
Antal inlägg: 10 802
Medlem sedan: 03-06-2008
Medlem nr: 16 563

|
Vi har köppt så kallat kött från Brasilien och det köttet är rena rama smörjan !superstressat sladdrigt och fullt av senor och hinnor !köper aldrig mer det kan jag säga .I dag syndade jag och köpte en dansk fläskfile Willys här har öppnat spliter ny affär så de sålde Dansk fläskfile för 30 kr kilot !och mest var det för allt var nytt och man inte hittade och jag och min vännina hade varit typ 7 timmar på A6 ,man ville bara hem.
|
|
|
|
|
25-11-2012, 10:07
|

Medlem
Antal inlägg: 94 312
Medlem sedan: 07-10-2007
Medlem nr: 12 751

|
CITAT (Motti @ 24-11-2012, 23:06)  Vi har köppt så kallat kött från Brasilien och det köttet är rena rama smörjan !superstressat sladdrigt och fullt av senor och hinnor !köper aldrig mer det kan jag säga .I dag syndade jag och köpte en dansk fläskfile Willys här har öppnat spliter ny affär så de sålde Dansk fläskfile för 30 kr kilot !och mest var det för allt var nytt och man inte hittade och jag och min vännina hade varit typ 7 timmar på A6 ,man ville bara hem. Nu var det ett slag sedan jag köpte brasiliansk oxfilé, men jag har alltid blivit nöjd med kvalitén. Prisvärt är det också i högsta grad. Men invändningarna har ju inte handlat om det, utan om att det är mindre miljösmart. Dansk fläskfilé går fett bort, klarar inte av att äta det efter att ha sett hur grisar behandlas i Danmark. Intressant Motti att du som så tvärsäkert flera gånger påstått att ni bara äter svenskt kött, så lätt föll för ett lågpriserbjudande.
--------------------
Har du också ett stort monster under sängen?  zon 1
|
|
|
|
|
25-11-2012, 10:18
|

Medlem
Antal inlägg: 4 738
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 45

|
Dansk fläskfile kommer inte över tröskeln här.
För kanske 10 år sedan såg jag en dansk berätta över deras kött och hur ofta det finns salmoneller, efter detta har vi aldrig köpt dansk kött.
Såg även på tysk TV hur danskarna behandlar sina djur (finns många danska grisbönder som flyttade sina stallar över gränsen till norra tyskland)
Även deras slakterierna (Tulip) i norra Tyskland visade dom. Alla tyska slaktare blev utslängda och folk från öststaaterna under slavliknande förhållande anställd.
Vi har inte en enda Tulip prdukt ätit sen dess.
Elisabeth
|
|
|
|
|
27-11-2012, 22:06
|

Medlem
Antal inlägg: 4 467
Medlem sedan: 06-08-2008
Medlem nr: 18 069

|
Ajaj jag brukar ju köpa Tulip bacon
--------------------
|
|
|
|
|
28-11-2012, 10:06
|
Medlem
Antal inlägg: 5 162
Medlem sedan: 20-11-2006
Medlem nr: 8 833

|
Jag är lite nyfiken på om ni som av klimat/miljöskäl endast köper svenskt kött också av samma skäl enbart köper svensktillverkade kläder. Gita
|
|
|
|
|
28-11-2012, 10:40
|

Medlem
Antal inlägg: 22 484
Medlem sedan: 04-08-2005
Medlem nr: 6 301

|
CITAT (Gita @ 28-11-2012, 10:06)  Jag är lite nyfiken på om ni som av klimat/miljöskäl endast köper svenskt kött också av samma skäl enbart köper svensktillverkade kläder. Gita Är det ens möjligt idag?
--------------------
Rotar runt i Sörmlands inland zon 2-3 Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd/Tove Jansson
|
|
|
|
|
28-11-2012, 11:00
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (Gita @ 28-11-2012, 10:06)  Jag är lite nyfiken på om ni som av klimat/miljöskäl endast köper svenskt kött också av samma skäl enbart köper svensktillverkade kläder. Gita När det gäller kläder så är odlingen av bomull oerhört miljöpåfrestande. Nu kommer majoriteten av all bomull från ett fåtal länder så oavsett var kläderna tillverkas är det samma råvara. Inhemskt ullgarn tror jag inte det finns så det räcker heller. Däremot har bland annat H&M börjat med klimatmärkning på delar av sitt sortiment.
--------------------
|
|
|
|
|
03-12-2012, 20:10
|

Medlem
Antal inlägg: 5 521
Medlem sedan: 14-03-2006
Medlem nr: 7 219

|
aldrig annat än svenskt kött, vare sig hemma eller på restaurang. det är stor skam att inte skolor/sjukhus/äldreboende mfl håller sig till svenskt kött.
--------------------
likes anarki och faråthelvete ☺
|
|
|
|
|
04-12-2012, 01:54
|
Medlem
Antal inlägg: 523
Medlem sedan: 26-04-2010
Medlem nr: 29 572

|
CITAT (herkules @ 03-12-2012, 20:10)  aldrig annat än svenskt kött, vare sig hemma eller på restaurang. det är stor skam att inte skolor/sjukhus/äldreboende mfl håller sig till svenskt kött. Här har vi en riktigt världsvan individ ser jag  Är väl snarare än stor skandal om man är så trångsynd att man inte kan se längre än näsan räcker. Kött i skolor och på äldreboende? Var i allsin dar fick du det ifrån?
|
|
|
|
|
04-12-2012, 13:00
|
Medlem
Antal inlägg: 5 162
Medlem sedan: 20-11-2006
Medlem nr: 8 833

|
CITAT (herkules @ 03-12-2012, 20:10)  aldrig annat än svenskt kött, vare sig hemma eller på restaurang. det är stor skam att inte skolor/sjukhus/äldreboende mfl håller sig till svenskt kött. varför i all världen skulle det vara en stor skam att äta det utmärkta irländska eller brasilianska köttet ( för att ta ett par exempel)? Hur kontrollerar du förresten ursprunget när du äter på restaurang? Gita
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|