När jag gick en kurs i osttillverkning för en himla massa år sen fick vi göra den här ryskinspirerade efterrätten. Betyder inte paschka påsk på ryska förresten? Säkert nån som vet... Gott är det i alla fall!
PaschkaKoka upp 3 liter mjölk och tillsätt 1 liter filmjölk. Låt stå några minuter - mjölken skär sej och du kan ösa upp ostmassan, det ska bli ca 6 hg.
Arbeta ihop 150 g rumstempererat smör och 2 dl socker. Blanda ner 2 äggulor och rör så att smeten blir jämn. Tillsätt ostmassan, 1 hg hackad sötmandel, 1 ½ dl gräddfil, 1 tsk vaniljsocker, rivet skal av 1 citron och till sist en påse suckat.
Packa ner ostmassan i en skål (klä den gärna med plast för att lättare kunna lossa formen) och låt den stå svalt (minst) ett dygn.
För att göra det lite lättare för sej kan man använda färdig ostmassa.