Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Rödlök, Svartnar i garaget
          Crassula
          Inlägg 11-11-2013, 22:16
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 49
          Medlem sedan:
          11-05-2007
          Medlem nr: 10 329



          Tänk vad man måste lära sig mycket.
          Det finns så mycket knep och knåp att få allt att fungera.
          Än har jag inte lyckats att vinterförvara min rödlök som trots en fin skörd alltid slutar med att upp till 30 % av skörden sakta svartnar ner och ruttnar.
          Mycket tacksam på förslag till vinterförvaring.
           
          Citera
          Eva 33c
          Inlägg 12-11-2013, 08:58
          Länk hit: #2


          Gäster






          Att förvara lök en hel vinter är inte alltid så lätt. Själv har jag inte haft så stora skördar att jag provat men jag har läst på lite. Dels handlar det om att olika sorter klarar förvaring olika bra. Dels om temperaturer. Som jag förstår det håller löken bättre för lagring om den först torkas lite extra i ganska varm temperatur innan den flyttas till lagringsplatsen. Runåbergs Fröer skriver så här: "Bäst hållbarhet får man om löken varmluftstorkas (30°C) i en vecka innan den putsas och förvaras i ett torrt och svalt men frostfritt utrymme." Men det kanske du redan provat?
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 12-11-2013, 12:33
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Jag brukar föröka äta upp rödlöken först. Den håller max till jul.
          Då har jag sparat ett par fina rödlökar för känslan att ha egen lök i julsillen.

          Sedan den vanliga gullöken, som håller ett par månader längre, och sist schalottenlöken, som håller gott till nästa sommar.

          Vitlöken håller längre än gullök, men inte riktigt hela vintern.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          Eva i Västerås
          Inlägg 12-11-2013, 19:23
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 341
          Medlem sedan:
          26-08-2003
          Medlem nr: 2 208



          Förresten - hur kallt har du i garaget?
          För just lök är torrt mycket viktigare än kallt. Och i ett garage som håller bara några +grader blir luftfuktigheten hög.
          Jag har min lök i papperspåsar i köket.


          --------------------
          Hälsningar
          Eva
           
          Citera
          masa
          Inlägg 14-11-2013, 11:07
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 568
          Medlem sedan:
          05-09-2011
          Medlem nr: 74 366



          CITAT (Crassula @ 11-11-2013, 22:16) *
          Tänk vad man måste lära sig mycket.
          Det finns så mycket knep och knåp att få allt att fungera.
          Än har jag inte lyckats att vinterförvara min rödlök som trots en fin skörd alltid slutar med att upp till 30 % av skörden sakta svartnar ner och ruttnar.
          Mycket tacksam på förslag till vinterförvaring.


          Det är troligen lökgråmögel, Botrytis allii, som orsakar lagringsskadorna. Även sekundära infektioner kan förekomma. Löken har angripits redan före skörd, men skadorna visar sig ofta först efter några veckors lagring.
          Det man kan göra för att stoppa utvecklingen av sjukdomen är en forcerad torkning av löken. Man kan ta en värmefläkt och blåsa på varmluft (30-35 grader) under några dagar, tills löknackarna har torkat. Efter torkningen håller sig löken bäst vid ca 0 grader och relativ luftfuktighet på 70%. Kall luft innehåller mindre fukt än varm, därför är det viktigt att man inte för in varm luft i löklagret eftersom kondensation kan ske på den kalla löken.
          Detta är ideala förvaringsbetingelser och svåra att uppnå för "vanligt folk", men det viktiga är en snabb torkning och förvaring svalt och relativt torrt.


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 06:44
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon