CITAT (Crassula @ 11-11-2013, 22:16)

Tänk vad man måste lära sig mycket.
Det finns så mycket knep och knåp att få allt att fungera.
Än har jag inte lyckats att vinterförvara min rödlök som trots en fin skörd alltid slutar med att upp till 30 % av skörden sakta svartnar ner och ruttnar.
Mycket tacksam på förslag till vinterförvaring.
Det är troligen lökgråmögel, Botrytis allii, som orsakar lagringsskadorna. Även sekundära infektioner kan förekomma. Löken har angripits redan före skörd, men skadorna visar sig ofta först efter några veckors lagring.
Det man kan göra för att stoppa utvecklingen av sjukdomen är en forcerad torkning av löken. Man kan ta en värmefläkt och blåsa på varmluft (30-35 grader) under några dagar, tills löknackarna har torkat. Efter torkningen håller sig löken bäst vid ca 0 grader och relativ luftfuktighet på 70%. Kall luft innehåller mindre fukt än varm, därför är det viktigt att man inte för in varm luft i löklagret eftersom kondensation kan ske på den kalla löken.
Detta är ideala förvaringsbetingelser och svåra att uppnå för "vanligt folk", men det viktiga är en snabb torkning och förvaring svalt och relativt torrt.