Är nu inne på andra året i huset och jag har börjat ta tag i våra gamla äppelträd för att få lite fason på dem. I somras/höstas fick vi en rejält stor skörd på alla träd, både på de gamla sommaräpplena Transparent Blanche och Röd Sävstaholm, men också på de lite yngre träden Cox Pomona och James Grieve.
Noterade att mycket av frukten på de gamla träden inte hann mogna innan den blev förstörd, mycket ruttnade på grenarna alltså. Många på Sävstaholm-trädet blev väldigt små frukter. Har nu beskurit dessa träd ganska så rejält då kronorna var stora, täta och höga, har tagit bort kanske drygt 1/3 av totala kronan på dem, har strävat efter att hålla ner höjden på dem och gallra ur där det är för tätt, med målet att så mycket solljus som möjligt ska nå in i bladverket. Nu har de mera paraplyform än globformade...
Nästa steg är att ta bort gräsmatta runt stammarna, har förstått att träden ska må bättre då? Träden har båda en krona som är säkert mellan 6-8 meter bred eller mer, hur mycket ska jag ta bort av gräsmattan då? Räcker det med en cirkel på 1 meter i diameter runt stammen?
Sedan är ju frågan om man bör gödsla för att tillföra näringsämnen o mineraler? Vad ska man helst gödsla med? Jag har inte tillgång till nån större mängd aska, det blir lite när man eldar ris och grenar, men inga stora mängder. Vad rekommenderas annars för gödning till äppelträd?
Mitt mål är att om möjligt hålla träden vid liv många år till och att ge de bästa förutsättningarna för god skörd med hyfsad storlek på frukten, så tips för att nå dit uppskattas.
|