Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Krusbär
          johan1983
          Inlägg 16-04-2014, 23:00
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          Krusbär är många gånger ett rätt underskattat bär.
          Jag tror att det är för att vissa äter dom innan dom är mogna.
          Själv gillar jag dom när dom är på gränsen till mogna och har ett mjukt och sött innehåll men lite syrligt skal. Helt mogna har dom en hög sockerhalt, nästan ovanligt söta för vårt svenska klimat

          Nu till kärnfrågan, jag själv kan varmt rekommendera sorten tatjana. Min planta har ett upprättväxande växtsätt, visserligen med stöd. Samt de största och godaste krusbären jag har ätit.
          Jag har provat invicta och hinnonmäki. Efter två år är dom fortfarande små skrämda plantor som inte är mer än kanske två decimeter höga och ger pluttefrukter. Har jag haft otur med mina eller är dom så?
          Tatjanan däremot bär frukter större än vindruvor.

          Vilken sort rekommenderar du och varför?


          Jag tänkte inleda med en dikt av Love Almqvist men jag struntar i det. Någon som kan gissa vilken?

          Redigerat av johan1983: 16-04-2014, 23:06
           
          Citera
          Hasse_h
          Inlägg 17-04-2014, 07:58
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 084
          Medlem sedan:
          17-03-2003
          Medlem nr: 933



          Jag har haft Hinnonmäki, både den gröna och den röda varianten. De har alltid vuxit kraftigt och blivit 1.5 meter höga på några få år. Gav dem några nävar kogödsel i planteringsgropen vilket uppenbarligen fick fart på dem. Fick ganska direkt stora skördar i proportion till plantans storlek. Inga spår av sjukdomar heller. Inga problem alls där. Så jag rekommenderar absolut Hinnonmäki.

          Där vi bor nu har vi två gröna krusbärsbuskar av okänd sort, de är ca 1 meter höga och 1.5 m breda och gav tillsammans nästan 25 liter bär förra året. Har nu köpt en röd Hinnonmäki som jag har höga förväntningar på.

          Håller med om att krusbär annars är underskattat, men tror det beror på folks bekvämlighet. Det gör ont att plocka krusbären, man går inte helskinnad ur en sådan övning. Det går inte bara raspa av bären som med. t.ex. vinbär, man får plocka krusbären ett o ett och man sticker sig likt förbannat. Men belöningen är stor så det får man ta. Själv plockar jag dem helst innan de är för mogna, tycker de ska ha en tydlig syrlighet, annars blir de lätt för söta.

          "Blott Sverige svenska krusbär har" - Carl Jonas Love Almqvist, 1838
           
          Citera
          astrantia
          Inlägg 17-04-2014, 08:57
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 100
          Medlem sedan:
          22-03-2008
          Medlem nr: 14 773



          Krusbär är så underbart goda - man kan ju äta dem som godis!

          Jag har också goda erfarenheter av Hinnonmäki, speciellt den röda. Friska buskar som ger stora, goda och saftiga bär.

          Jag vill inte kapa tråden, men vill ändå passa på att fråga om någon av er provat på att spaljera krusbär. Är lite sugen på att testa pga platsbrist men vet inte riktigt hur det funkar.


          --------------------
          Radhustäppa i zon 4 där jag försöker klämma in så mycket som möjligt - blommor, grönsaker, kryddor och bär.
           
          Citera
          Hasse_h
          Inlägg 17-04-2014, 09:10
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 1 084
          Medlem sedan:
          17-03-2003
          Medlem nr: 933



          Har inga erfarenheter av att spaljera krusbär, men har sett att det säljs spaljerade på välsorterade plantskolor. Finns ju också uppstammade som kanske kan vara ett alternativ för den lilla trädgården.
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 17-04-2014, 09:21
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Krusbär är supergott. Jag har ett par gamla halvdåliga buskar av okänd sort, men dom ger inte särskilt mycket, jag brukar hinna äta upp bären när jag plockar från buske till mun smile.gif
          Nu gör ni mig sugen på att köpa ett par nya buskar rolleyes.gif
           
          Citera
          Hasse_h
          Inlägg 17-04-2014, 09:35
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 084
          Medlem sedan:
          17-03-2003
          Medlem nr: 933



          CITAT (Eva i Skåne @ 17-04-2014, 10:21) *
          Jag har ett par gamla halvdåliga buskar av okänd sort, men dom ger inte särskilt mycket, jag brukar hinna äta upp bären när jag plockar från buske till mun smile.gif
          Nu gör ni mig sugen på att köpa ett par nya buskar rolleyes.gif

          Har du testat att gallra och klippa ner och gödsla? Jag flyttade ett par trötta krusbär en gång som stod helt fel i skuggan av en stor ek, klippte då ner dem helt till 30 cm och gav dem lite kogödsel i den nya gropen sedan så... jisses vad de växte. Ett par år senare hade vi massor av goda fina krusbär.
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 17-04-2014, 09:40
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          Kanske det är idé Hasse. Dom har stått i skugga av ett plommonträd (som visserligen dött) men skulle kanske leva upp på en ny plats med mer näring.
          Är det bäst att vänta till hösten, tror du?
           
          Citera
          Hasse_h
          Inlägg 17-04-2014, 09:51
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 1 084
          Medlem sedan:
          17-03-2003
          Medlem nr: 933



          Är ingen expert på något sätt, men jag hade väntat till efter bärsäsongen (aug/sep) så den får etablera sig i lugn o ro på den nya platsen och skjuta nya fina skott till nästa vår.
           
          Citera
          johan1983
          Inlägg 18-04-2014, 17:07
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          Någon som provat martlet?
           
          Citera
          johan1983
          Inlägg 19-04-2014, 09:15
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          CITAT (Hasse_h @ 17-04-2014, 08:58) *
          Jag har haft Hinnonmäki, både den gröna och den röda varianten. De har alltid vuxit kraftigt och blivit 1.5 meter höga på några få år. Gav dem några nävar kogödsel i planteringsgropen vilket uppenbarligen fick fart på dem. Fick ganska direkt stora skördar i proportion till plantans storlek. Inga spår av sjukdomar heller. Inga problem alls där. Så jag rekommenderar absolut Hinnonmäki.

          Där vi bor nu har vi två gröna krusbärsbuskar av okänd sort, de är ca 1 meter höga och 1.5 m breda och gav tillsammans nästan 25 liter bär förra året. Har nu köpt en röd Hinnonmäki som jag har höga förväntningar på.

          Håller med om att krusbär annars är underskattat, men tror det beror på folks bekvämlighet. Det gör ont att plocka krusbären, man går inte helskinnad ur en sådan övning. Det går inte bara raspa av bären som med. t.ex. vinbär, man får plocka krusbären ett o ett och man sticker sig likt förbannat. Men belöningen är stor så det får man ta. Själv plockar jag dem helst innan de är för mogna, tycker de ska ha en tydlig syrlighet, annars blir de lätt för söta.

          "Blott Sverige svenska krusbär har" - Carl Jonas Love Almqvist, 1838


          25 liter bär?
          Det är ju inte dåligt.

          Mina hinnonmäki och invicta krusbärsbuskar har inte vuxit en centimeter på två år och då bor jag ändå i zon 1.
          Vi snackar väl 20-30 små skrämda bär på varje buske, så små så att dom knappt syns, röd vinbärsstorlek.
          Mina är satta i ren naturgödsel och extragödslade med hönsgödsel och benmjöl.

          Det var rätt dikt


          CITAT (astrantia @ 17-04-2014, 09:57) *
          Krusbär är så underbart goda - man kan ju äta dem som godis!

          Jag har också goda erfarenheter av Hinnonmäki, speciellt den röda. Friska buskar som ger stora, goda och saftiga bär.

          Jag vill inte kapa tråden, men vill ändå passa på att fråga om någon av er provat på att spaljera krusbär. Är lite sugen på att testa pga platsbrist men vet inte riktigt hur det funkar.


          Kapa på, det är det diskussioner är till för.

          Hur menar du med spaljera?

          Jag själv har varit tvungen att binda upp min Tatjana eftersom grenarna annars släpar i marken, jag använde ett buskstöd.

          Är det spaljering nog eller är det den här modellen som du avser där man klipper av grenar, sparar ett fåtal och tvingar dom in på horisontella pinnar?
          http://tradgardslotten.files.wordpress.com.../spaljering.png

          CITAT (Eva i Skåne @ 17-04-2014, 10:21) *
          Krusbär är supergott. Jag har ett par gamla halvdåliga buskar av okänd sort, men dom ger inte särskilt mycket, jag brukar hinna äta upp bären när jag plockar från buske till mun smile.gif
          Nu gör ni mig sugen på att köpa ett par nya buskar rolleyes.gif


          Det påminner mig om min situation. Det finns bär att stå och äta men inte tiotalet kilo att spara :-)
           
          Citera
          astrantia
          Inlägg 20-04-2014, 10:04
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 100
          Medlem sedan:
          22-03-2008
          Medlem nr: 14 773



          Ja, det är sådan spaljering jag tänker mig, att bara spara en eller ett par grenar som binds upp längs spalje eller mot vägg. Helst i en så enkel form som möjligt, bara en enda kordong (som jag tror att det heter) eller i nån solfjäderform. Men jag vet inte vad som funkar bäst med krusbär.

          Min tanke är att i så fall göra en väldigt smal spaljehäck med krusbär och kanske vinbär.
          Har sett bilder på hur det kan se ut (med vinbär, inte krusbär) men inga riktigt bra beskrivningar av hur man gör.


          --------------------
          Radhustäppa i zon 4 där jag försöker klämma in så mycket som möjligt - blommor, grönsaker, kryddor och bär.
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 20-04-2014, 10:24
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          CITAT (johan1983 @ 19-04-2014, 10:15) *
          25 liter bär?
          Det är ju inte dåligt.

          Mina hinnonmäki och invicta krusbärsbuskar har inte vuxit en centimeter på två år och då bor jag ändå i zon 1.
          Vi snackar väl 20-30 små skrämda bär på varje buske, så små så att dom knappt syns, röd vinbärsstorlek.
          Mina är satta i ren naturgödsel och extragödslade med hönsgödsel och benmjöl.

          Det var rätt dikt
          Kapa på, det är det diskussioner är till för.

          Hur menar du med spaljera?

          Jag själv har varit tvungen att binda upp min Tatjana eftersom grenarna annars släpar i marken, jag använde ett buskstöd.

          Är det spaljering nog eller är det den här modellen som du avser där man klipper av grenar, sparar ett fåtal och tvingar dom in på horisontella pinnar?
          http://tradgardslotten.files.wordpress.com.../spaljering.png
          Det påminner mig om min situation. Det finns bär att stå och äta men inte tiotalet kilo att spara :-)


          Du vet väl om att en massa gödsel bränner sönder rötterna och med dåliga rötter växer inte buskarna alls! Hönsgödsel kan bränna rätt bra och ren gödsel i planteringsgropen brukar inte vara nån höjdare. Det är mycket viktigare med vatten till krusbär än gödsel + det är viktigt lösa upp ev. rotsnurr. Det är inte förren plantan etablerat sig och börjat växa som den brukar behöva gödsling och krusbär behöver inga jättemängder, men vattning är viktig ifall man vill ha stora bär.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          johan1983
          Inlägg 21-04-2014, 01:53
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 20-04-2014, 11:24) *
          Du vet väl om att en massa gödsel bränner sönder rötterna och med dåliga rötter växer inte buskarna alls! Hönsgödsel kan bränna rätt bra och ren gödsel i planteringsgropen brukar inte vara nån höjdare. Det är mycket viktigare med vatten till krusbär än gödsel + det är viktigt lösa upp ev. rotsnurr. Det är inte förren plantan etablerat sig och börjat växa som den brukar behöva gödsling och krusbär behöver inga jättemängder, men vattning är viktig ifall man vill ha stora bär.


          Var inte orolig för det. Det gödsel jag använder (Naturgödsel från k-rauta) är inte så starkt så att det kan bränna några rötter.
          Jag tar bara en handfull hönsgödsel och blandar upp i planteringsgropen, jag planterar inte i ren hönsgödsel.

          Jag vattnade krusbärsplantorna ett par gånger i veckan, ändå inga större bär. Kanske det behövs varje dag?
           
          Citera
          Scout
          Inlägg 22-04-2014, 11:47
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 609
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 591



          Har en Tatjana och en Hinnonmäki röd.

          Hinnonmäki röd har gett mig rätt små bär. Ganska besviken på den faktiskt.
          Tatjana har gett klart större bär, som jag tycke är sötare och godare.

          Det finns bara en handfull sorter som hittas på de vanliga trädgårdskedjorna, vilket jag tycker är ett rätt tråkigt utbud. Jag skulle vilja hitta en sort som ger enorma bär, stora som plommon helst. Vilken sort ger i särklass störst bär?
           
          Citera
          niggle
          Inlägg 22-04-2014, 21:01
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 459
          Medlem sedan:
          28-10-2009
          Medlem nr: 26 668



          Jag har Invicta på stam. Den ger sedan 5 säsonger massor av friska och fina bär.
          Krusbär är helt underskattat. Mina kräsna ungar tittar misstänksamt på sylten jag gör och avböjer artigt.
          För egen del tycker jag att just hemgjord krusbärssylt är den godaste sylten.
          Dock tycker jag det godast att plocka bären kring midsommar och antingen koka sylt, eller frysa in dem. Lite senare blir de visserligen sötare, men får alldeles för tjockt skal.
          Jag brukar avsluta middagen med att ta en matsked egen sylt och lägga i mjölkglaset med en mjölkskvätt, som jag raskt slafsar i mig.
           
          Citera
          johan1983
          Inlägg 24-04-2014, 08:35
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          CITAT (Scout @ 22-04-2014, 12:47) *
          Har en Tatjana och en Hinnonmäki röd.

          Hinnonmäki röd har gett mig rätt små bär. Ganska besviken på den faktiskt.
          Tatjana har gett klart större bär, som jag tycke är sötare och godare.

          Det finns bara en handfull sorter som hittas på de vanliga trädgårdskedjorna, vilket jag tycker är ett rätt tråkigt utbud. Jag skulle vilja hitta en sort som ger enorma bär, stora som plommon helst. Vilken sort ger i särklass störst bär?


          Jag kan inte besvara din fråga, men vi är överens :-)

          Hittills så är Tatjana den som jag har stött på som har gett störst bär.

          Sedan är väl inte direkt krusbär de som ger störst bär i allmänhet

          Här är lite siffror. Det är vinnarna från en krusbärsfestival.
          Så vi kan anta att dessa är enstaka giganter.

          CITAT
          Vinnare i de olika färgklasserna

          Gula bär
          Ingrid Holmqvist 9,0 gram
          Ulf Mårtensson 7,9 gram
          Eja Nilsson 6,8 gram

          Röda bär
          Sven-Börje Feldt 15,7 gram
          Ronnie Karlsson 11,6 gram
          Marita Andersson 11,2 gram

          Gröna bär
          Sven-Börje Feldt 17,4 gram
          Sigurd Pankartz 13,3 gram
          Karin von Schenck 10,8 gram

          Vita bär
          Jörgen Brandin 4,4 gram
          Håkan Damm 1, 0 gram



          http://www.skillinge.com/krusbar.html
           
          Citera
          Eva i Skåne
          Inlägg 24-04-2014, 14:23
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 24 744
          Medlem sedan:
          03-11-2002
          Medlem nr: 110



          CITAT (niggle @ 22-04-2014, 22:01) *
          Jag har Invicta på stam. Den ger sedan 5 säsonger massor av friska och fina bär.
          Krusbär är helt underskattat. Mina kräsna ungar tittar misstänksamt på sylten jag gör och avböjer artigt.
          För egen del tycker jag att just hemgjord krusbärssylt är den godaste sylten.
          Dock tycker jag det godast att plocka bären kring midsommar och antingen koka sylt, eller frysa in dem. Lite senare blir de visserligen sötare, men får alldeles för tjockt skal.
          Jag brukar avsluta middagen med att ta en matsked egen sylt och lägga i mjölkglaset med en mjölkskvätt, som jag raskt slafsar i mig.


          Kan bara instämma i att krusbärssylt är gott. Bara man kokar innan dom blivit för mogna för att undvika sega skal
          Nåt jag varmt kan rekommendera är annars att göra gele av krusbär. Den slår vinbärsgele med hästlängder
           
          Citera
          johan1983
          Inlägg 24-04-2014, 14:39
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          Vad sägs om den här då? nuke.gif



           
          Citera
          johan1983
          Inlägg 26-04-2014, 00:37
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 384
          Medlem sedan:
          04-05-2012
          Medlem nr: 75 997



          Inga kommentarer om de jättestora krusbären?

          Själv undrar jag vilken sort det är och hur man får dom så stora :-)

          Den svenska föreningen har postat lite tips på hur man får upp krusbären i storlek
          http://www.skillinge.com/Krusbar/ordling.html

          Mina reflektioner är att det är självklarheter som nämns i artikeln.
          Det borde väl inte ge några jättebär att skära ner busken med 1/6 om året? det är ju bara rent underhåll.

          Jag vill ha lite mer -hemliga recept-, såsom "För en bra skörd behöver du 2 dl benmjöl, 1 dl blodmjöl och 3 dl hönsgödsel på våren, då dignar dom med stora bär"

          Redigerat av johan1983: 26-04-2014, 00:38
           
          Citera
          astrantia
          Inlägg 26-04-2014, 10:37
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 100
          Medlem sedan:
          22-03-2008
          Medlem nr: 14 773



          CITAT (johan1983 @ 26-04-2014, 01:37) *
          Inga kommentarer om de jättestora krusbären?

          Själv undrar jag vilken sort det är och hur man får dom så stora :-)

          Den svenska föreningen har postat lite tips på hur man får upp krusbären i storlek
          http://www.skillinge.com/Krusbar/ordling.html

          Mina reflektioner är att det är självklarheter som nämns i artikeln.
          Det borde väl inte ge några jättebär att skära ner busken med 1/6 om året? det är ju bara rent underhåll.

          Jag vill ha lite mer -hemliga recept-, såsom "För en bra skörd behöver du 2 dl benmjöl, 1 dl blodmjöl och 3 dl hönsgödsel på våren, då dignar dom med stora bär"

          Jag förstår inte riktigt poängen med så stora bär. Blir de godare? Eller är det nån sport att få så stora som möjligt?


          --------------------
          Radhustäppa i zon 4 där jag försöker klämma in så mycket som möjligt - blommor, grönsaker, kryddor och bär.
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 07-08-2025, 19:54
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon