|
Krusbär |
|
|
|
16-04-2014, 23:00
|
Medlem
Antal inlägg: 384
Medlem sedan: 04-05-2012
Medlem nr: 75 997

|
Krusbär är många gånger ett rätt underskattat bär. Jag tror att det är för att vissa äter dom innan dom är mogna. Själv gillar jag dom när dom är på gränsen till mogna och har ett mjukt och sött innehåll men lite syrligt skal. Helt mogna har dom en hög sockerhalt, nästan ovanligt söta för vårt svenska klimat
Nu till kärnfrågan, jag själv kan varmt rekommendera sorten tatjana. Min planta har ett upprättväxande växtsätt, visserligen med stöd. Samt de största och godaste krusbären jag har ätit. Jag har provat invicta och hinnonmäki. Efter två år är dom fortfarande små skrämda plantor som inte är mer än kanske två decimeter höga och ger pluttefrukter. Har jag haft otur med mina eller är dom så? Tatjanan däremot bär frukter större än vindruvor.
Vilken sort rekommenderar du och varför?
Jag tänkte inleda med en dikt av Love Almqvist men jag struntar i det. Någon som kan gissa vilken?
Redigerat av johan1983: 16-04-2014, 23:06
|
|
|
|
|
17-04-2014, 07:58
|

Medlem
Antal inlägg: 1 084
Medlem sedan: 17-03-2003
Medlem nr: 933

|
Jag har haft Hinnonmäki, både den gröna och den röda varianten. De har alltid vuxit kraftigt och blivit 1.5 meter höga på några få år. Gav dem några nävar kogödsel i planteringsgropen vilket uppenbarligen fick fart på dem. Fick ganska direkt stora skördar i proportion till plantans storlek. Inga spår av sjukdomar heller. Inga problem alls där. Så jag rekommenderar absolut Hinnonmäki.
Där vi bor nu har vi två gröna krusbärsbuskar av okänd sort, de är ca 1 meter höga och 1.5 m breda och gav tillsammans nästan 25 liter bär förra året. Har nu köpt en röd Hinnonmäki som jag har höga förväntningar på.
Håller med om att krusbär annars är underskattat, men tror det beror på folks bekvämlighet. Det gör ont att plocka krusbären, man går inte helskinnad ur en sådan övning. Det går inte bara raspa av bären som med. t.ex. vinbär, man får plocka krusbären ett o ett och man sticker sig likt förbannat. Men belöningen är stor så det får man ta. Själv plockar jag dem helst innan de är för mogna, tycker de ska ha en tydlig syrlighet, annars blir de lätt för söta.
"Blott Sverige svenska krusbär har" - Carl Jonas Love Almqvist, 1838
|
|
|
|
|
17-04-2014, 08:57
|
Medlem
Antal inlägg: 100
Medlem sedan: 22-03-2008
Medlem nr: 14 773

|
Krusbär är så underbart goda - man kan ju äta dem som godis!
Jag har också goda erfarenheter av Hinnonmäki, speciellt den röda. Friska buskar som ger stora, goda och saftiga bär.
Jag vill inte kapa tråden, men vill ändå passa på att fråga om någon av er provat på att spaljera krusbär. Är lite sugen på att testa pga platsbrist men vet inte riktigt hur det funkar.
--------------------
Radhustäppa i zon 4 där jag försöker klämma in så mycket som möjligt - blommor, grönsaker, kryddor och bär.
|
|
|
|
|
17-04-2014, 09:10
|

Medlem
Antal inlägg: 1 084
Medlem sedan: 17-03-2003
Medlem nr: 933

|
Har inga erfarenheter av att spaljera krusbär, men har sett att det säljs spaljerade på välsorterade plantskolor. Finns ju också uppstammade som kanske kan vara ett alternativ för den lilla trädgården.
|
|
|
|
|
17-04-2014, 09:35
|

Medlem
Antal inlägg: 1 084
Medlem sedan: 17-03-2003
Medlem nr: 933

|
CITAT (Eva i Skåne @ 17-04-2014, 10:21)  Jag har ett par gamla halvdåliga buskar av okänd sort, men dom ger inte särskilt mycket, jag brukar hinna äta upp bären när jag plockar från buske till mun Nu gör ni mig sugen på att köpa ett par nya buskar  Har du testat att gallra och klippa ner och gödsla? Jag flyttade ett par trötta krusbär en gång som stod helt fel i skuggan av en stor ek, klippte då ner dem helt till 30 cm och gav dem lite kogödsel i den nya gropen sedan så... jisses vad de växte. Ett par år senare hade vi massor av goda fina krusbär.
|
|
|
|
|
17-04-2014, 09:40
|

Medlem
Antal inlägg: 24 744
Medlem sedan: 03-11-2002
Medlem nr: 110

|
Kanske det är idé Hasse. Dom har stått i skugga av ett plommonträd (som visserligen dött) men skulle kanske leva upp på en ny plats med mer näring. Är det bäst att vänta till hösten, tror du?
|
|
|
|
|
17-04-2014, 09:51
|

Medlem
Antal inlägg: 1 084
Medlem sedan: 17-03-2003
Medlem nr: 933

|
Är ingen expert på något sätt, men jag hade väntat till efter bärsäsongen (aug/sep) så den får etablera sig i lugn o ro på den nya platsen och skjuta nya fina skott till nästa vår.
|
|
|
|
|
18-04-2014, 17:07
|
Medlem
Antal inlägg: 384
Medlem sedan: 04-05-2012
Medlem nr: 75 997

|
Någon som provat martlet?
|
|
|
|
|
19-04-2014, 09:15
|
Medlem
Antal inlägg: 384
Medlem sedan: 04-05-2012
Medlem nr: 75 997

|
CITAT (Hasse_h @ 17-04-2014, 08:58)  Jag har haft Hinnonmäki, både den gröna och den röda varianten. De har alltid vuxit kraftigt och blivit 1.5 meter höga på några få år. Gav dem några nävar kogödsel i planteringsgropen vilket uppenbarligen fick fart på dem. Fick ganska direkt stora skördar i proportion till plantans storlek. Inga spår av sjukdomar heller. Inga problem alls där. Så jag rekommenderar absolut Hinnonmäki.
Där vi bor nu har vi två gröna krusbärsbuskar av okänd sort, de är ca 1 meter höga och 1.5 m breda och gav tillsammans nästan 25 liter bär förra året. Har nu köpt en röd Hinnonmäki som jag har höga förväntningar på.
Håller med om att krusbär annars är underskattat, men tror det beror på folks bekvämlighet. Det gör ont att plocka krusbären, man går inte helskinnad ur en sådan övning. Det går inte bara raspa av bären som med. t.ex. vinbär, man får plocka krusbären ett o ett och man sticker sig likt förbannat. Men belöningen är stor så det får man ta. Själv plockar jag dem helst innan de är för mogna, tycker de ska ha en tydlig syrlighet, annars blir de lätt för söta.
"Blott Sverige svenska krusbär har" - Carl Jonas Love Almqvist, 1838 25 liter bär? Det är ju inte dåligt. Mina hinnonmäki och invicta krusbärsbuskar har inte vuxit en centimeter på två år och då bor jag ändå i zon 1. Vi snackar väl 20-30 små skrämda bär på varje buske, så små så att dom knappt syns, röd vinbärsstorlek. Mina är satta i ren naturgödsel och extragödslade med hönsgödsel och benmjöl. Det var rätt dikt CITAT (astrantia @ 17-04-2014, 09:57)  Krusbär är så underbart goda - man kan ju äta dem som godis!
Jag har också goda erfarenheter av Hinnonmäki, speciellt den röda. Friska buskar som ger stora, goda och saftiga bär.
Jag vill inte kapa tråden, men vill ändå passa på att fråga om någon av er provat på att spaljera krusbär. Är lite sugen på att testa pga platsbrist men vet inte riktigt hur det funkar. Kapa på, det är det diskussioner är till för. Hur menar du med spaljera? Jag själv har varit tvungen att binda upp min Tatjana eftersom grenarna annars släpar i marken, jag använde ett buskstöd. Är det spaljering nog eller är det den här modellen som du avser där man klipper av grenar, sparar ett fåtal och tvingar dom in på horisontella pinnar? http://tradgardslotten.files.wordpress.com.../spaljering.pngCITAT (Eva i Skåne @ 17-04-2014, 10:21)  Krusbär är supergott. Jag har ett par gamla halvdåliga buskar av okänd sort, men dom ger inte särskilt mycket, jag brukar hinna äta upp bären när jag plockar från buske till mun  Nu gör ni mig sugen på att köpa ett par nya buskar  Det påminner mig om min situation. Det finns bär att stå och äta men inte tiotalet kilo att spara :-)
|
|
|
|
|
20-04-2014, 10:04
|
Medlem
Antal inlägg: 100
Medlem sedan: 22-03-2008
Medlem nr: 14 773

|
Ja, det är sådan spaljering jag tänker mig, att bara spara en eller ett par grenar som binds upp längs spalje eller mot vägg. Helst i en så enkel form som möjligt, bara en enda kordong (som jag tror att det heter) eller i nån solfjäderform. Men jag vet inte vad som funkar bäst med krusbär.
Min tanke är att i så fall göra en väldigt smal spaljehäck med krusbär och kanske vinbär. Har sett bilder på hur det kan se ut (med vinbär, inte krusbär) men inga riktigt bra beskrivningar av hur man gör.
--------------------
Radhustäppa i zon 4 där jag försöker klämma in så mycket som möjligt - blommor, grönsaker, kryddor och bär.
|
|
|
|
|
20-04-2014, 10:24
|

Medlem
Antal inlägg: 18 595
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 31

|
CITAT (johan1983 @ 19-04-2014, 10:15)  25 liter bär? Det är ju inte dåligt. Mina hinnonmäki och invicta krusbärsbuskar har inte vuxit en centimeter på två år och då bor jag ändå i zon 1. Vi snackar väl 20-30 små skrämda bär på varje buske, så små så att dom knappt syns, röd vinbärsstorlek. Mina är satta i ren naturgödsel och extragödslade med hönsgödsel och benmjöl. Det var rätt dikt Kapa på, det är det diskussioner är till för. Hur menar du med spaljera? Jag själv har varit tvungen att binda upp min Tatjana eftersom grenarna annars släpar i marken, jag använde ett buskstöd. Är det spaljering nog eller är det den här modellen som du avser där man klipper av grenar, sparar ett fåtal och tvingar dom in på horisontella pinnar? http://tradgardslotten.files.wordpress.com.../spaljering.pngDet påminner mig om min situation. Det finns bär att stå och äta men inte tiotalet kilo att spara :-) Du vet väl om att en massa gödsel bränner sönder rötterna och med dåliga rötter växer inte buskarna alls! Hönsgödsel kan bränna rätt bra och ren gödsel i planteringsgropen brukar inte vara nån höjdare. Det är mycket viktigare med vatten till krusbär än gödsel + det är viktigt lösa upp ev. rotsnurr. Det är inte förren plantan etablerat sig och börjat växa som den brukar behöva gödsling och krusbär behöver inga jättemängder, men vattning är viktig ifall man vill ha stora bär.
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|
|
|
|
|
21-04-2014, 01:53
|
Medlem
Antal inlägg: 384
Medlem sedan: 04-05-2012
Medlem nr: 75 997

|
CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 20-04-2014, 11:24)  Du vet väl om att en massa gödsel bränner sönder rötterna och med dåliga rötter växer inte buskarna alls! Hönsgödsel kan bränna rätt bra och ren gödsel i planteringsgropen brukar inte vara nån höjdare. Det är mycket viktigare med vatten till krusbär än gödsel + det är viktigt lösa upp ev. rotsnurr. Det är inte förren plantan etablerat sig och börjat växa som den brukar behöva gödsling och krusbär behöver inga jättemängder, men vattning är viktig ifall man vill ha stora bär. Var inte orolig för det. Det gödsel jag använder (Naturgödsel från k-rauta) är inte så starkt så att det kan bränna några rötter. Jag tar bara en handfull hönsgödsel och blandar upp i planteringsgropen, jag planterar inte i ren hönsgödsel. Jag vattnade krusbärsplantorna ett par gånger i veckan, ändå inga större bär. Kanske det behövs varje dag?
|
|
|
|
|
22-04-2014, 11:47
|

Medlem
Antal inlägg: 609
Medlem sedan: 26-04-2005
Medlem nr: 5 591

|
Har en Tatjana och en Hinnonmäki röd.
Hinnonmäki röd har gett mig rätt små bär. Ganska besviken på den faktiskt. Tatjana har gett klart större bär, som jag tycke är sötare och godare.
Det finns bara en handfull sorter som hittas på de vanliga trädgårdskedjorna, vilket jag tycker är ett rätt tråkigt utbud. Jag skulle vilja hitta en sort som ger enorma bär, stora som plommon helst. Vilken sort ger i särklass störst bär?
|
|
|
|
|
22-04-2014, 21:01
|
Medlem
Antal inlägg: 459
Medlem sedan: 28-10-2009
Medlem nr: 26 668

|
Jag har Invicta på stam. Den ger sedan 5 säsonger massor av friska och fina bär. Krusbär är helt underskattat. Mina kräsna ungar tittar misstänksamt på sylten jag gör och avböjer artigt. För egen del tycker jag att just hemgjord krusbärssylt är den godaste sylten. Dock tycker jag det godast att plocka bären kring midsommar och antingen koka sylt, eller frysa in dem. Lite senare blir de visserligen sötare, men får alldeles för tjockt skal. Jag brukar avsluta middagen med att ta en matsked egen sylt och lägga i mjölkglaset med en mjölkskvätt, som jag raskt slafsar i mig.
|
|
|
|
|
24-04-2014, 08:35
|
Medlem
Antal inlägg: 384
Medlem sedan: 04-05-2012
Medlem nr: 75 997

|
CITAT (Scout @ 22-04-2014, 12:47)  Har en Tatjana och en Hinnonmäki röd.
Hinnonmäki röd har gett mig rätt små bär. Ganska besviken på den faktiskt. Tatjana har gett klart större bär, som jag tycke är sötare och godare.
Det finns bara en handfull sorter som hittas på de vanliga trädgårdskedjorna, vilket jag tycker är ett rätt tråkigt utbud. Jag skulle vilja hitta en sort som ger enorma bär, stora som plommon helst. Vilken sort ger i särklass störst bär? Jag kan inte besvara din fråga, men vi är överens :-) Hittills så är Tatjana den som jag har stött på som har gett störst bär. Sedan är väl inte direkt krusbär de som ger störst bär i allmänhet Här är lite siffror. Det är vinnarna från en krusbärsfestival. Så vi kan anta att dessa är enstaka giganter. CITAT Vinnare i de olika färgklasserna Gula bär Ingrid Holmqvist 9,0 gram Ulf Mårtensson 7,9 gram Eja Nilsson 6,8 gram
Röda bär Sven-Börje Feldt 15,7 gram Ronnie Karlsson 11,6 gram Marita Andersson 11,2 gram
Gröna bär Sven-Börje Feldt 17,4 gram Sigurd Pankartz 13,3 gram Karin von Schenck 10,8 gram
Vita bär Jörgen Brandin 4,4 gram Håkan Damm 1, 0 gram http://www.skillinge.com/krusbar.html
|
|
|
|
|
24-04-2014, 14:23
|

Medlem
Antal inlägg: 24 744
Medlem sedan: 03-11-2002
Medlem nr: 110

|
CITAT (niggle @ 22-04-2014, 22:01)  Jag har Invicta på stam. Den ger sedan 5 säsonger massor av friska och fina bär. Krusbär är helt underskattat. Mina kräsna ungar tittar misstänksamt på sylten jag gör och avböjer artigt. För egen del tycker jag att just hemgjord krusbärssylt är den godaste sylten. Dock tycker jag det godast att plocka bären kring midsommar och antingen koka sylt, eller frysa in dem. Lite senare blir de visserligen sötare, men får alldeles för tjockt skal. Jag brukar avsluta middagen med att ta en matsked egen sylt och lägga i mjölkglaset med en mjölkskvätt, som jag raskt slafsar i mig. Kan bara instämma i att krusbärssylt är gott. Bara man kokar innan dom blivit för mogna för att undvika sega skal Nåt jag varmt kan rekommendera är annars att göra gele av krusbär. Den slår vinbärsgele med hästlängder
|
|
|
|
|
26-04-2014, 00:37
|
Medlem
Antal inlägg: 384
Medlem sedan: 04-05-2012
Medlem nr: 75 997

|
Inga kommentarer om de jättestora krusbären? Själv undrar jag vilken sort det är och hur man får dom så stora :-) Den svenska föreningen har postat lite tips på hur man får upp krusbären i storlek http://www.skillinge.com/Krusbar/ordling.htmlMina reflektioner är att det är självklarheter som nämns i artikeln. Det borde väl inte ge några jättebär att skära ner busken med 1/6 om året? det är ju bara rent underhåll. Jag vill ha lite mer -hemliga recept-, såsom "För en bra skörd behöver du 2 dl benmjöl, 1 dl blodmjöl och 3 dl hönsgödsel på våren, då dignar dom med stora bär"
Redigerat av johan1983: 26-04-2014, 00:38
|
|
|
|
|
26-04-2014, 10:37
|
Medlem
Antal inlägg: 100
Medlem sedan: 22-03-2008
Medlem nr: 14 773

|
CITAT (johan1983 @ 26-04-2014, 01:37)  Inga kommentarer om de jättestora krusbären? Själv undrar jag vilken sort det är och hur man får dom så stora :-) Den svenska föreningen har postat lite tips på hur man får upp krusbären i storlek http://www.skillinge.com/Krusbar/ordling.htmlMina reflektioner är att det är självklarheter som nämns i artikeln. Det borde väl inte ge några jättebär att skära ner busken med 1/6 om året? det är ju bara rent underhåll. Jag vill ha lite mer -hemliga recept-, såsom "För en bra skörd behöver du 2 dl benmjöl, 1 dl blodmjöl och 3 dl hönsgödsel på våren, då dignar dom med stora bär" Jag förstår inte riktigt poängen med så stora bär. Blir de godare? Eller är det nån sport att få så stora som möjligt?
--------------------
Radhustäppa i zon 4 där jag försöker klämma in så mycket som möjligt - blommor, grönsaker, kryddor och bär.
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|