Kan vara tomatmosaik. Virussmittan kommer ofta från smittat frö eller smittade växtdelar, rötter, jord mm. Smittade plantor får färre tomater och frukterna kan också få missfärgningar (utan att för den sakens skull bli oätliga, ofta blir de lite gul/orangefläckiga). Har man fått det i växthus måste jorden bytas och huset decinficeras om man vill säkra sig helt från fortsatt smitta. Alla tomatfrön från icke resistenta sorter kan värmebehandlas i 3 dagar i 70 grader och sedan ligga i ljummet vatten 12 timmar före sådd för att återfå vätskan. (Någon annan här hade ett enklare recept om jag minns rätt.)
Jag får det då och då i några av mina tomatplantor och brukar låta det vara under året men byta planteringhinkar för tomat nästa säsong, och låta den gamla tomatjorden kompostera i varmkomposten. (Min tomatmosaikhygien är sisådär, egentligen borde jag väl koka hela trädgården... men odlar man många olika sorter är det alltid några som klarar sig väl.)
Ett annat tips från växtskyddsdoktorerna Pettersson/Åkesson är att spruta med skummjölk före varje skötselåtgärd så minskar risken för smitta. Tyvärr är det så att om det är tomatmosaik du har, så kan smittan överföras till dina övriga tomatplantor genom din beröring av de sjuka.
--------------------
|