Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Palmer i Sverige, var får man info, fröer och plantor?
          Cilla
          Inlägg 23-05-2004, 11:40
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Jag har blivit intresserad av Andreas i Uppsalas palmodlingar. Kan du Andreas och ni andra som kan något informera oss nybörjare på palmfronten?

          Vilka sorter kan man ha i Sveriges olika zoner?
          Vilka jord- och övriga förhållanden vill de ha?
          Var får man tag på frö, plantor mm?


          --------------------
           
          Citera
          andreas i uppsal...
          Inlägg 23-05-2004, 14:04
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 1 664
          Medlem sedan:
          27-07-2003
          Medlem nr: 1 962



          En bra nybörjar sida är denna som så många redan känner till, och underskattar
           
          Citera
          Cilla
          Inlägg 23-05-2004, 19:42
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          TACK! Nu har jag skummat palmsidan, ska gå vidare med länkarna när jag hinner. Funderar på en palm, kanske två, på ett ställe där jag kan skapa zon 2-klimat intill husvägg. Skulle också kunna värma jorden där med elslinga om det krävs. En högre och en lägre kanske.

          Nu blir det många frågor... Är det en Trachycarpus fortunei du har, den stora? Vintertäcker du den? Hur har du förberett växtbäddarna, dvs jorden? Gödslingsvattnar du? Var har du köpt dem, vilka har du frösått? Det verkar på texterna som att överordiska delarna vintertäcks mer än rotsystemet - tål plantan mer tjäle än luftfrost tror du? Hur ser rotsystemet ut - kan en djup men smal jordbädd fungera?


          --------------------
           
          Citera
          pelleme
          Inlägg 08-06-2004, 22:43
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 13
          Medlem sedan:
          02-11-2003
          Medlem nr: 2 512



          Hej Cilla,
          Jag tar mig friheten att svara på några av dina frågor eftersom jag mailar mycket med Andreas plus att jag delar hans intresse (och ditt smile.gif).

          Den stora han har är en T. Fortunei. Det blir första vintern för den, men han kommer garanterat att vintertäcka den. Rent almänt vet jag att man förespråkar lätt, genomsläpplig jord till dessa palmer och man bör inte gödsla dem första ett till två åren efter plantering. Detta för att de ska kunna bilda ett ordentligt rotsystem. Rötterna, som är ytliga, täcks på vintern med löv eller annat som värmer. Försök se till att det inte blir för fuktigt intill stammen bara. När det blir under 7 minus brukar jag svepa en filt om stammen och blir det ännu kallare och/eller kalla vindar så sveper jag in bladen i några varv fiberduk. OBS! Ta bort fiberduken när det blir milt eller regn!!! Annars kan det uppstå mögelskador vilket kan leda till röta som i sin tur kan döda palmen. Jag har själv råkat ut för det med min första palm. Den andra gick bättre smile.gif.

          Åldern och storleken på palmen är också av betydelse. Ju större och äldre palmen är, desto större chans att klara vintern.

          Skydd från kalla vindar lär vara viktigare än mycket sol.

          Det finns en sort som heter Trachycarpus Wagnerianus som har lite styvare och kortare blad, vilket gör att den anses lite tåligare mot kalla vindar än T. Fortunei.

          Jag har övervintrat en T. Fortunei (som egentilgen är tre i olika storlekar, men de kom i samma hink), och den fick endast lite fula blad ytterst. I övrigt mår den prima, i synnerhet den som har mellanstorlek.

          Skriv gärna och berätta om hur det går för dig.
          Mvh
          Pelle
           
          Citera
          Cilla
          Inlägg 08-06-2004, 23:22
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Hej och TACK Pelle!

          Lätt, genomsläpplig jord är inte svårt att åstadkomma men vindskydd är det värre med där jag helst vill placera den. Jag ska läsa vidare och fundera över vilken palm jag ska satsa på, var jag bäst kan placera den och var jag sedan ska få tag i planta eller frö.

          Hur många blad bildas årligen på en planta i zon 2-klimat tror du? Om några av de äldre bladen fryser ned, klarar palmen att återskapa så många att den överlever?

          Trachycarpus Wagnerianus var en vacker och trevlig palm. Tack för tipset!



          --------------------
           
          Citera
          andreas i uppsal...
          Inlägg 09-06-2004, 00:18
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 664
          Medlem sedan:
          27-07-2003
          Medlem nr: 1 962



          i ett varmt och stabilt zon II klimat kan det bli på en i min storlke runt 10-15 blad årligen. Ju yngre de är desto mindre blad årligen. På en stor palm kan stammen växa 30 cm årligen och en palm med en stamm över 70 cm blommar också årligen. Min lär inte blomma i år men nästa. den har redan blomar förut, vilket man ser på resterna i stammen.

          T.W är en mycket fin palm. Den blir inte lika stor men har styvare och kortare blad(60cm). Den växer också något långsammare än fortunei. trachycarpuspalmer trivs visst i lerjord. Robert Stenberh har sina i lerjord och de trivs, men det är ändå bäst med sandjord ller vanlig sandblandad jord. I lerjord får de lätt röta, vilket min stora fick. men terachycarpus palmer är riktiga fighters. De kan förlora alla bladen men ändå se precis lika dan ut som förra sommaren. Det är en plus med trachycarpus.

          härdigheten för vuxna trachys är listad till 17-19 minus, men trachycarpus bulgaria har överlevt -28 vid flera tillfällen. Det är förmodligen den bästa sorten för oss, trots att den förmodligen inte kommercatt visa sig lika härdig här. Jag håller just nu på att intruducera dessa i min trädgård. Tuvärr blir jag tvungen att skicka ett par till ö-vik i utbyte mot deras frilandsfikon. Jag kan redan nu säga att de ser mycket härdigare ut än de vanligare. Bladen som kommer fram är styva och raka(biler kommer)
          Tyvärr har jag misslyckats lite med dem. jag glömde dem uppe och ett stort antal av de polar palmer som grott har fått börja om från början, om ens det. hur som heslt har jag ändå fått upp ett tiotal och sen kan jag alltid kontakta Kiril igen och be om nya.

          Som Per skrver så ska min(a) skyddas rejält, skulle jag skita i det skulle nog alla bladen ryka, om det inte blev en mild vinter på 10-15 som min(tänker tillbaka på 1991 då mini var -11). jag ska även lägga in värmeslingor för att vara på den säkra sidan.

          Totalt har jag tre tracycarpus fortunei på friland.En som är över 3 meter, och två på 70-120cm och en i kruka som är 130 cm hög.

          Har du några frågor så är det bara att kontakta oss. Jag lovar tillsammans kan vi det mesta inom palmvärlden. Annars har vi goda vänner vi kan fråga.

          Jag har just uppdaterat mina album, så var så god och njut:P

          Lycka till

           
          Citera
          Cilla
          Inlägg 09-06-2004, 01:39
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Ser ut att ha shoppats en hel del i år Andreas. Kul att se bilderna, ger bra tips om hur man kan undvika röta mm också. Ser att både du och Pelle byger mycket med sten och grus - det gör jag också med värmekrävande växter.

          Jag ska börja med att sätta två fikon på de ställen jag tänker mig ha en eller ett par palmer och se om de klarar vintern och vårvintern här. Om de gör det kommer jag att göra djupdykningar i palmernas liv. Jag kan inte säga att jag riktigt förstår mig på dem.

          Är de anatomiskt uppbyggda som nordiska träd med bark, sildel, kambium, splintved med märgstrålar? Behöver de mykorriza vid röttena och hur löser de behovet av mullmaterial när de fäller så få blad men ändå växer så snabbt i sina ursprungsmiljöer? Vilka svenska insekter och andra djur gillar att angripa palmer?

          Om fikonen inte klarar sig ute här kommer minst en palm in i min vinterträdgård iallafall. När jag nu får tid att bygga den.


          --------------------
           
          Citera
          wolkenkrabber
          Inlägg 09-06-2004, 02:28
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 2 199
          Medlem sedan:
          23-04-2004
          Medlem nr: 3 388



          hoppas det går bra för dig cilla, ja ska nog testa på, men det blir nog främst att ha inne på vintern ute på sommaren för mig eller nått sådant


          --------------------
          -=Har inte alla flingorna i stallet=-

          Grönasidan, Ett trädgårdsfourm för alla
           
          Citera
          andreas i uppsal...
          Inlägg 09-06-2004, 12:47
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 664
          Medlem sedan:
          27-07-2003
          Medlem nr: 1 962



          Jag shoppade faktiskt nästan allt 2003, men nu går jag snart om det.

          jJag är inte särskilt insatt i hur de är uppbyggda, har nämligen aldrig tagit del av sådan information. Det finns två lager enlig min syn på det och det är håret(fibrer) och själva stammen. Håret är avtagbart. Det går att skala av den men då mister den troligtvis några grader i härdighet.Då blir den mer lik cocos palm

          Vad är det för fikon du ska ha? Är det vanliga bornholmsfikon kommer de troligtvis att frysa ner till marken så vida du inte skyddar dem. Vissa fikonsorter klarar sig ända uppe i norrland, medan andra knappt klarar sig i södra skåne.
           
          Citera
          Cilla
          Inlägg 09-06-2004, 23:58
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Jag har inte odlat fikon förut, du får gärna berätta om de olika sorterna Andreas. Vilka klarar zon 6-7-klimat? Jag trodde Bornholmsfikonet var det mest härdiga.

          Ska ta reda på hur palmer ser ut och lever anatomiskt. En sak kan du hjälpa mig att observera: Hur ser det ut på stammen där bladen fallit? Finns där motsvarighet till grenkragar som övervallar?

          Meddelar dig hur och var näringstransport, energilagring, tillväxtdelar etc fungerar när jag läst på lite mer. Det har man nytta av när man ska hitta på sätt att övervintra dem utomhus.


          --------------------
           
          Citera
          andreas i uppsal...
          Inlägg 10-06-2004, 01:39
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 664
          Medlem sedan:
          27-07-2003
          Medlem nr: 1 962



          Tillväxtdelen sitter i den övre delen någon decimeter nedanför bladen. Det är väldigt viktigt att tillväxtdelen överlever för annars ligger man illa till.Bladen kan i värsta fall få dö med inte tillväxdelen för då är det inte kul.

          Bladen faller inte. När de är runt 3 år dör de men de faller inte, istället hänger de ner som ett skägg. Vi klipper bort sådana, men det beror på om man tycket det är snyggt eller inte.

          Här är lite värde full info från Robert. Hoppas det hjälper dig lite.

          Jag har hållit på i över ett år med att just hitta innfo om hur trachys ser ut innuti. Hittills har jag bara hittat bilder, men ingen knivskarp och tillräckligt bra info.

          Fikonen jag pratar om växer på friland i ö-vik. De är från Balkans snöiga berg. De har i år inte frusigt ner något. Senare i sommar ska jag få några rotade sticklingar från den smile.gif . Den bore vara så gott som helhärdig här, men ö-vik är väldigt milt för sitt läge. De har platan,frilandshibiscus,äkta valnöt,persika,kiwi,vin,fikon och snart även musa basjoo på friland(efter tips från mig)

          Det finns många och mycket avancerade sätt att övervintra dem på. de kräver mycket planering.Man måste tänka på allt, verkligen allt.cooltropics Som tur är så finns cooltropics som hjälper en på vägen. Jag har själv konstruerat ett eget sätt. Jag förlitar mig mycket på snöns sätt att andas och isolerande effekt.

          Det är inte precis som att man inte är förberedd. över ett års av planering ligger bakom mitt.Annars hade jag aldrig ens försökt om jag inte ha infon och vetskapen om palmen och det hade ingen heller. Lycka till Cilla och läs och lär dig så mycket som möjligt. Gå till webshots och få insperation.

          andreas
           
          Citera
          Cilla
          Inlägg 10-06-2004, 12:08
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Tack Andreas, bra länkar. Jag kommer att bli mycket frågvis i planeringen för palmeriet här, men ska också dela med mig m t ex anatomisk info när jag hittar.


          --------------------
           
          Citera
          andreas i uppsal...
          Inlägg 10-06-2004, 12:14
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 664
          Medlem sedan:
          27-07-2003
          Medlem nr: 1 962



          Lycka till med palmerna. Har du bestämt vilken/vilka palmer du ska ha?
           
          Citera
          Mocca
          Inlägg 10-06-2004, 20:57
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 166
          Medlem sedan:
          22-03-2004
          Medlem nr: 3 052



          Jaha, så har man nu fastnat för att skaffa en palm också wub.gif
          Var ska det sluta??? Grannarna tycker redan jag är en konstig kuf och det blir ju inte bättre wink.gif

          Letat efter plantor på nätet och hittade denna sidan, som säljer frön http://www.rarepalmseeds.com/index2.shtml. Har du någon erfarenhet av det Andreas att dra upp från frö? Eller är det bättre att satsa på en planta?

          En annan sak jag funderat på....skulle det vara ok att bygga en vägg (tre sidor) av halm och lägga ett plasttak över för vintern?
           
          Citera
          Mocca
          Inlägg 10-06-2004, 21:06
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 166
          Medlem sedan:
          22-03-2004
          Medlem nr: 3 052



          Mer godis biggrin.gif http://www.drakenius.se/palmer.asp
           
          Citera
          andreas i uppsal...
          Inlägg 11-06-2004, 01:20
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 1 664
          Medlem sedan:
          27-07-2003
          Medlem nr: 1 962



          Visst har jag erfarenhet av att dra upp palmer från från. Jag har dragit upp trachycarpus fortunei,t bulgaria, t wagnerianus, t takil, t latisectus, nannorrhops,sabal minor och några till. Vissa palmfrön gror under en månad medan vissa som tex rhapidophyllum gror på ett år.

          Du behöver knappt skydda tracycarpus palmer vintertid, berorende var i skåne du bor Lite granris och en filt under de kallaste nätterna är inte fel. I Falsterbo/skanör används väderkvarnspalmer som park/gatuträd.



          Just nu blommar den största palmen i botanisk have i Köpenhamn. den är cirka 3-4-5 meter hög nu. De kan växa 30 cm stamm per år och 10-20 nya blad per sommar om inte mer! fast det beror på hur stora de är.

          Kul att fler börjar testa, vilket betyder att vi har lyckats. smile.gif
           
          Citera
          Mocca
          Inlägg 11-06-2004, 07:06
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 166
          Medlem sedan:
          22-03-2004
          Medlem nr: 3 052



          Att ni har lyckats är väl det minsta man kan säga biggrin.gif biggrin.gif

          Då kanske du t o m säljer planter? Jag skulle hemskt gärna vilja ha en liten Trachycarpus Wagnerianus till att börja med.
           
          Citera
          andreas i uppsal...
          Inlägg 11-06-2004, 16:48
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 1 664
          Medlem sedan:
          27-07-2003
          Medlem nr: 1 962



          nja, jag har inte tillräckligt med växter för att kuna sälja eller liknande, förutom en massa w.filifera som nu står utplanterade i rabatten pg.a platsbrist. De är inte vanliga filiferas utan några av de härdigaste filiferorna som finns. Lite experiment vid sidan om.

          Wagnerianus har jag bara en av justnu. Resten har Kiril Donov fått. Den är än så länge mycket liten och växer mycket långsamt, dock inte lika långsam som sabal minor är just nu, trots 30-40 grader och mycket starkt ljus.
           
          Citera
          andreas i uppsal...
          Inlägg 11-06-2004, 18:51
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 1 664
          Medlem sedan:
          27-07-2003
          Medlem nr: 1 962



          P
           
          Citera
          Mocca
          Inlägg 12-06-2004, 21:48
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 166
          Medlem sedan:
          22-03-2004
          Medlem nr: 3 052



          Idag blev jag ledsen. Ringde till Paletten i Malmö, de har en massa tropiska växter. Ägaren till denna sa att Wagnerianus (och ingen annan palm heller för den delen) kan stå ute över vintern. "Är du dum nog att plantera en palm ute över vintern, så säljer vi den inte till dej" sa han. mad.gif Då berätta jag om att du har haft dina ute över vintern och bor dessutom i Uppsala. Då sa han att det klarar de inte utan kanske på sin höjd två vintrar sen dör de sad.gif

          Hur länge har du haft dina palmer?
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 17-07-2025, 17:06
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon