Medlem
Antal inlägg: 1
Medlem sedan: 31-05-2004
Medlem nr: 3 754
Hej Undrar om nån har lite koll på när en potatis som tas upp färsk blir gammal?? Jag funderar på att en färskpotatis har en speciell smak och tunt skal. Är det för att den tas upp ur jorden tidigt??, och kan en tidigt upptagen "färskpotatis" bli gammal och få hårdare skal bara genom att lagras??
Hoppas på ett enkelt och vettigt svar.... Mvh Daniel /Skövde
Medlem
Antal inlägg: 3 397
Medlem sedan: 29-10-2003
Medlem nr: 2 483
Jag tror att det är så att det kraftigare skalet på potatisen bildas under hösten när potatisen slutat växa och att potatis som skördas tidigare är "färskpotatis" just för att den har sämre lagringsegenskaper.....
Medlem
Antal inlägg: 2 745
Medlem sedan: 09-03-2003
Medlem nr: 882
"Lagringen" gör nog att det tunna skal som finns på färskpotatisen sätter sig fast bättre.
En potatis som kommer direkt ur jorden kan man nästan bara skjölja under kranen och gnugga lätt så ramlar skalet av.
Potatisen i affären kan man knappt få bort genom attt borsta med kraftig borste, man får nästan skrapa med kniv ibland. Så något händer i alla fall när potatisen inte är så nyupptagen längre.
Medlem
Antal inlägg: 517
Medlem sedan: 22-04-2003
Medlem nr: 1 209
Det är vissa sorter som blir färskpotatis. De är förädlade just för att de ska komma upp kvickt. Eftersom de är först så behöver de inte kunna lagras...
Jag jobbade hos en färskpotatisbonde för ett par år sedan och då hade jag ofta potatisarna i kylen en vecka eller så och jag märkte ingen skillnad på smak eller utseende... Ska de transporteras långt så kan det kanske bli skillnad, särskilt om de dessutom behöver lastas om men de som gick till skåne kördes direkt till butiken efter att ha hämtats hos bonden. Dan före midssommar hämtades de till och med på åkern.