Saft av vinbärsblad
Ger ca 2 ½ liter saft
2 liter svartvinbärsblad (ganska fast packade i måttet) 2 liter vatten 2kg strösocker 3 citroner 50g citronsyra
Skölj bladen och lägg dem i en rostfri bunke.
Koka vatten och socker till en klar lag, häll den över bladen.
Skölj citronerna och skala med en potatisskalare av det gula. Lägg skalen i bunken. Pressa saften ur citronerna och häll i bunken med ev. fruktkött och kärnor.
Sätt till citronsyran. Rör om lite i den heta blandningen. Låt det hela kallna. Ställ sedan bunken övertäckt i kylskåp i 5 dygn.
Sila saften genom silduk. Häll upp på väl rengjorda flaskor och ställ kallt. Eller frys in i mindre förpackningar.
Det som är kvar i silduken kan läggas tillbaka i bunken. Häll över en liter kallt vatten. Rör om och sila och du har fått en utspädd eftersaft som bör njutas tämligen med detsamma.
(receptet ursprungligen från Allt om mat nr 11, 1986)
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|