Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > krusbärskräm, söker recept...
          ylet
          Inlägg 09-07-2004, 22:41
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 33
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 718



          ...söker recept på smarrig krusbärskräm och även annat gott man kan göra av krusbär. Dessutom insåg jag i eftermiddags att mina svarta vinbär räcker till mer än gelé och sylt. Några tips?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 10)
          Fenja
          Inlägg 09-07-2004, 23:23
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Om du har ett paket Potatismjöl hemma så har du ett recept på kräm där. Jag som aldrig lyckas använda recept gör ungefär så här:

          Häll krusbären i en tjockbottnad gryta
          Häll vatten över så att det täcker bären väl
          Koka upp och smaka av med socker till du tycker att det är tillräckligt sött, låt koka upp igen
          Blanda potatismjöl och vatten i ett glas och rör om till det blandat sig väl, häll detta med en fin stråle ner i grytan under kraftig omrörning, sluta hälla när det är tillräckligt tjockt. Låt koka upp och ta genast av plattan, lång kokning ger en seg kräm.

          Jag gör även marmelad, saft och paj av både krus- och svarta vinbär.
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          pepparmynta
          Inlägg 10-07-2004, 10:39
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 290
          Medlem sedan:
          13-02-2004
          Medlem nr: 2 814



          Om dina krusbär fortfarande är halvmogna kan du göra;

          KRUSBÄRSGELÉ MED MYNTA

          1 l halvmogna krusbär
          2 dl färsk mynta eller 2 msk torkad
          3 dl vatten
          9 dl socker per liter avrunnen saft

          Lägg bär och mynta i en stor gryta/ kastrull tillsammans med vattnet.
          Koka under lock tills bären avgivit sin saft, ca 15 minuter

          Sila bärmassan så att saften blir helt klar

          Mät upp saften och häll den i grytan och låt koka upp.
          Rör ner sockret så att det smälter.
          Låt saften koka utan omrörning i 10-15 minuter eller tills saften håller geléprov; ta lite saft på en sked och luta den svagt, om gelén rinner trögt är den klar.

          Skumma väl.

          Häll upp på varma små glas och lägg locket löst ovanpå, förslut nästa dag.

          Används på samma sätt som vinbärsgele tongue.gif


          --------------------
          Pepparmynta
          Omnia mea mecum porto -"Allt som är mitt bär jag med mig"
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 10-07-2004, 10:51
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Här en länk till sida med recept på allt smarrigt man kan göra med KRUSBÄR
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 10-07-2004, 12:31
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Pepparmynta! Vilken sorts mynta i gelen?
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 10-07-2004, 13:23
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          Krusbär kör jag i mixern... lite mer ätvänligt då.


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera
          pepparmynta
          Inlägg 10-07-2004, 15:05
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 290
          Medlem sedan:
          13-02-2004
          Medlem nr: 2 814



          CITAT (Fenja @ 10-07-2004, 13:31)
          Pepparmynta! Vilken sorts mynta i gelen?
          Mvh
          Fenja

          Gärna Krusmynta eftersom den är lite mildare än tex Pepparmynta och den Marockanska (den vackert rödstjälkiga som används till te)
          Men det är en smaksak.

          Sedan kan man förstås ta mindre mynta än angivet om man vill, eller helt låta bli den.

          Förresten Fenja, det lät spännande med krusbärspaj, hur gör du?


          --------------------
          Pepparmynta
          Omnia mea mecum porto -"Allt som är mitt bär jag med mig"
           
          Citera
          Annica i Sörmlan...
          Inlägg 11-07-2004, 20:01
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 122
          Medlem sedan:
          08-06-2004
          Medlem nr: 3 815



          Min pappa brukar göra egen snaps av svarta vinbär. Vet inte om jag kommer ihåg receptet korrekt, men vi gör väl ett försök! biggrin.gif Han brukar fylla en (tom) flaska Svenskt Brännvin med bär, sen häller han på med just Svenskt Brännvin (eller annat okryddat). Sen får hela härligheten stå och "mysa" ett tag. Om jag inte minns helt fel här brukar han låta det stå ända tills i november innan han silar bort bären, häller tillbaka det smaksatta och fyller ända upp (i flaskan alltså!! biggrin.gif ) med mer brännvin.

          Går detta att förstå överhuvudtaget!? blink.gif blink.gif Hoppas det... unsure.gif


          --------------------
          Annica i Sörmland

          Det är aldrig försent att ändra på sig, så därför väntar jag ett tag till! :-)
           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 11-07-2004, 20:27
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Pepparmynta! Jag höftar i hop allt jag gör i köket, men krusbärspajen gör jag ungefär så här:

          Snoppa så mycket välmogna krusbär att det blir råge i formen du tänkt använda och lägg i en plastpåse. Tillsätt ganska mycket socker och potatismjöl, de är ofta både syrliga och saftiga. (Till en liter bär ca 3 dl socker och 1-2 dl potatismjöl) Förslut påsen och skaka om ordentligt, så att det saftar sig lite. Lägg åt sidan.

          Pajdeg:
          200 gr smör
          1 1/2 dl strösocker (byt mot hälften vit sirap om du vill ha knäckig deg)
          3 dl vetemjöl
          3-4 dl havregryn, som du krossar extra med handen när du lägge i dem
          Kör med elvisp eller assistenst, degen ska vara grovkornig. Använd ej händerna då smöret smälter för mycket.

          Smörj en form och platta försiktigt ut degen i botten och på kanterna. Spar av degen så att det räcker till att "toppa" pajen. Grädda i 225 grader i cirka tio minuter, tills den fått lite färg. Lägg i krusbärsröran, toppa med sista degsmulorna så att bären syns under och grädda i cirka 15 minuter - kolla att pajkanterna inte bränns. Täck sedan med folie och grädda ytterligare en halvtimme ungefär.
          Avnjutes med vaniljsås, mjukrörd glass eller vispgrädde.

          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          pepparmynta
          Inlägg 12-07-2004, 08:12
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 290
          Medlem sedan:
          13-02-2004
          Medlem nr: 2 814



          Den pajen ska jag göra när mina Krusbär mognat, det verkat extra smarrigt med den knäckiga havrebotten!


          --------------------
          Pepparmynta
          Omnia mea mecum porto -"Allt som är mitt bär jag med mig"
           
          Citera
          ylet
          Inlägg 13-07-2004, 15:37
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 33
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 718



          Tack för massor av mumsiga idéer. Jag ska sätta igång till helgen och prova mig igenom så mycket som möjligt!
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 05-08-2025, 07:12
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon