Vit Blågull heter detsamma som vanlig blå, fast med ett 'album' för vit på slutet, d.v.s. Polemonium coeruleum album. De flesta prydnadsväxter har en albinoform, och får då ett album på slutet av namnet, liksom rödbladiga former ofta heter 'rubrum' eller 'atropurpureum', (för vilket förstås betyder röd) och brokbladiga oftast heter 'variegatum'. (Växtlatin är användbart ibland, jag känner Trädgårdsamatörer som knappt talar ett ord engelska, men ändå glatt reser utomlands och för långa och lyckliga samtal på växtlatin med sina utländska kolleger).
Apropå Trädgårdsamatörer, kan jag verkligen rekommendera denna illustra Förening för alla som gillar att fröså. De har varje år en frölista på åtskilliga sidor, med massor av intressanta fröer, alla donerade till föreningen av medlemmar, och till en bråkdel av kostnaden för samma fröer i handeln. Jag har skaffat mig många ovanliga växter till en billig penning på det viset.
Trädgårdsamatörer är för övrigt de minst amatörmässiga av alla trädgårdsägare man kan tänka sig; de har ofta en mycket omfattande kunskap, särskilt inom sina specialområden. Trädgårdsamatörer brukar vara ivriga samlare, och utmärkande för släktet sägs vara är att de alltid har avvikande former av 'vanliga' blommor, t.ex vita blåsippor och blå vitsippor (eller röda förstås). Båda mina föräldrar var ivriga Trädgårdsamatörer, så jag hade glädjen att känna många idag legendariska personer, som Thor Svantesson och Åke Stadigh (mannen som sades kunna rota en tändsticka). Det finns t.o.m. en bok med biografier om en del av dem, fast jag har glömt vad den heret nu. Kanske någon annan vet?
--------------------
Viveka i Alingsås
|