|
Äppeltips, Vad göra med alla äpplen? |
|
|
|
31-08-2004, 16:39
|
Medlem
Antal inlägg: 14
Medlem sedan: 31-08-2004
Medlem nr: 4 402

|
Hej hej! Vi har massor av äpplen i vår trädgård men fler än jag gör av med. Några tips på vad jag kan använda dem till förutom paj, äppelmos (gillar inte) och ge dem till hästarna? Tackelitack!
--------------------
[COLOR=blue]
|
|
|
|
|
31-08-2004, 18:49
|

Medlem
Antal inlägg: 140
Medlem sedan: 14-06-2004
Medlem nr: 3 851

|
Ibland så har jag skalat och skivat dom, (precis som man gör när man ska göra paj) och sen har jag frusit in dom i lagom portioner. Då har man nytta av dom hela året.
// Norpan
|
|
|
|
|
31-08-2004, 20:45
|
Medlem
Antal inlägg: 316
Medlem sedan: 20-03-2003
Medlem nr: 951

|
Hej Låt dom vara kvar på träden...det blir mums för fåglarna i vinter!
--------------------
Söker du lyckan för en dag...ta dej ett rus.. Söker du lyckan för ett år....gift dej... Söker du lyckan för hela livet....odla din trädgård!!!!!
|
|
|
|
|
31-08-2004, 22:22
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Skala, skiva och torka i luftigt utrymme uppträdda på trådar.
Äppelchuttney? Äppelkräm? Frys inkokade i socker och kanellag.
--------------------
|
|
|
|
|
31-08-2004, 23:03
|

Medlem
Antal inlägg: 11 272
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 892

|
Koka saft på dem, du kan låta en liten kanelstång koka med också, mums! Äppelgelé är gott till många kötträtter (gris) eller blanda med hälften rönnbär och ät till vilt. Om du har ett musteri i närheten så kan du lämna dem dit och få dem mustade. Mvh Fenja
--------------------
"För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud. Det har katten aldrig glömt."
|
|
|
|
|
31-08-2004, 23:24
|

Medlem
Antal inlägg: 122
Medlem sedan: 08-06-2004
Medlem nr: 3 815

|
Marmelad.
Mamma gjorde en med citron för några år sedan som blev väldans god.
Torkade, som netaave föreslår, funkar jättebra som godis. Åt jag ofta som liten och tyckte att det var gott.
--------------------
Annica i Sörmland
Det är aldrig försent att ändra på sig, så därför väntar jag ett tag till! :-)
|
|
|
|
|
01-09-2004, 06:02
|
Medlem
Antal inlägg: 10 440
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 34

|
ÄPPELKRÄM 500 g äpplen 1/2 liter vatten citronsaft 1 1/2 dl socker 1 bit kanel 2 msk potatismjöl Gör så här Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Koka upp vatten med citronsaft, socker, kanel och lägg i äppelklyftorna. Koka äpplena knappt mjuka. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Häll under omrörning ner redningen i äpplena. Låt krämen sjuda upp. Smaka av och tag upp kanelbiten. Tips till äppelkräm Servera krämen kall med gräddmjölk eller mjölk. Kanelbiten kan uteslutas. Blanda 1/2 l vatten med 2 msk potatismjöl och koka upp under vispning. Riv 500 g skalade, urkärnade äpplen och blanda med 2 msk citronsaft, 1 1/2 dl socker samt rivet skal av 1/2 citron. Rör ner blandningen i krämen och låt denna kallna. MÅNGA andra äppelrecept: http://www.ninisworld.com/oddsends/recept/apples/Kommentar: Äppelölet såg intressant ut!
|
|
|
|
|
01-09-2004, 06:55
|

Medlem
Antal inlägg: 44
Medlem sedan: 13-04-2004
Medlem nr: 3 251

|
Superenkel och god dessert!
(Skala) och klyfta ett äpple per person och woka dem i smör. Smaksätt med kanel och ingefära. En gnutta socker eller en skvätt likör med kolaaktig smak sätter extra sprätt. Servera med en riktigt god vaniljglass.
Tipsar Sulan som sällan lagar desserter
|
|
|
|
|
01-09-2004, 09:31
|

Medlem
Antal inlägg: 9 115
Medlem sedan: 04-11-2002
Medlem nr: 126

|
Åk till närmaste musteri med äpplena och låt dem hjälpa dig att göra råsaft. Äppelsaft på pressade äpplen kan man dricka mycket av och det går åt många äpplen också. Sött och smakrikt utan att vara sockrat. Går att frysa in, håller annars ca tio dagar i kylskåp eller svalt utrymme.
Torkade, skivade äpplen är också gott, särskilt på vintern. SKiva dem tunt, trä genom snöre i kärnhuset och häng upp en vecka. Jag brukar strunta i att ta bort kärnor, de faller ut av sig självas när äpplena torkar. Skalen är dessutom goda och resterna av kärnhuset kan man spotta ut i vintern när man har mer tid för petigheter (och inte har flera hundra kg äpplen att ta hand om)...
--------------------
|
|
|
|
|
01-09-2004, 15:04
|

Medlem
Antal inlägg: 2 643
Medlem sedan: 14-01-2003
Medlem nr: 579

|
Fenja/Cilla: Saft på äpplen tyckte jag lät tilltalande. Jag äger en "saft-maja" den borde väl gå alldeles utmärkt? Ev. lite socker och Atamon?
--------------------
Bättre sänt än aldrig!Min "nya" kärlek och sambo: Lucas. Och nu har Lucas fått lillebror: Elton! Lucas Och här är mattes älskling knappt 6 månader. Elton, 10 veckor
|
|
|
|
|
01-09-2004, 20:08
|

Medlem
Antal inlägg: 11 272
Medlem sedan: 27-02-2004
Medlem nr: 2 892

|
Japp Ewa, det är bara att safta på!! I och för sig så gör jag som mormor, med silduk, men det borde vara lika bra i en saftmaja. Smaka av med socker och tillsätt Atamon så minskar explotionsrisken!! Du kan låta en kanel- eller vaniljstång koka med om du vill ha variation. Mvh Fenja
--------------------
"För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud. Det har katten aldrig glömt."
|
|
|
|
|
01-09-2004, 21:33
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Äppeldricka
Till varje kg äpplen 1 l vatten 5 gr citronsyra 1 gr bensonat
till varje l silad saft 2-3 hg socker.
Koka upp vattnet och låt det svalna Tvätta och mal äpplena, (jag kör sönder dom i matberedaren) Lägg snabbt äppelmassan i en hink, tillsätt citronsyran och slå över vattnet, rör om. Låt stå 2 dygn, täck med ren handduk Sila saften och rör i socker och bensonat. Kan frysas.
Jättegott till maten.
--------------------
|
|
|
|
|
02-09-2004, 18:21
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
Äppelkaka i långpanna
3 ägg 3,5 dl socker 100 gr smör 1,5 dl mjölk 4,5 dl vetemjöl 2,5 tsk bakpulver 4-5 äpplen kanel och socker
Sätt ugnen på 200 gr Vispa ägg och socker väl. Koka upp mjölk och margarin, slå detta över ägg-sockerblandningen under vispning. Tillsätt mjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord eller bakplåtspappersklädd långpanna. Klyfta och lägg på äpplena, strö över kanel och socker. Grädda 25-30 min.
--------------------
|
|
|
|
|
11-09-2004, 15:43
|
Medlem
Antal inlägg: 323
Medlem sedan: 06-08-2003
Medlem nr: 2 034

|
Äppelskalsté!
Väldigt gott, man bara skalar äpplen (resten kan man ju ha till något annat) och tar hand om skalen och torkar dem. Gott att ha i olika teblandningar, jag tycker själv att det blir väldigt bra med ingefära eller mynta.Fungerar även i gemensam majestät.
|
|
|
|
|
11-09-2004, 22:16
|
Medlem
Antal inlägg: 8 016
Medlem sedan: 12-04-2004
Medlem nr: 3 244

|
CITAT (Siri @ 11-09-2004, 16:43) Äppelskalsté!
Väldigt gott, man bara skalar äpplen (resten kan man ju ha till något annat) och tar hand om skalen och torkar dem. Gott att ha i olika teblandningar, jag tycker själv att det blir väldigt bra med ingefära eller mynta.Fungerar även i gemensam majestät. Låter fräscht och gott
--------------------
|
|
|
|
|
27-09-2004, 13:33
|
Medlem
Antal inlägg: 99
Medlem sedan: 21-09-2004
Medlem nr: 4 518

|
Jag brukar göra äppleris. Underbart gott till mellanmål och går att äta både kallt och varmt... Jag kan återkomma med recept om så önskas!
--------------------
Mvh (zon I/zon II) Skåne
|
|
|
|
|
28-09-2004, 17:12
|

Medlem
Antal inlägg: 1 990
Medlem sedan: 14-03-2004
Medlem nr: 2 991

|
[B]Har varit i skåne i vecka och var där på Kiviks äppelmarknad.
Smakade på en vitlökschutney som var jättegod men jag tycker den här slår den som jag gjort sedan 80-talet varje år.
Detta blir en liten sats jag brukar 5-dubbla den men minska då lite på russinen.
1 kg syrliga äpplen 1 stor gul lök 2 dl äppelvinäger 5 dl strösocker 3 dl russin 1 tsk salt 3 tsk curry 1 tsk mald ingefära 1 msk gula senapsfrön
1. skala, kärna ur och skär äpplena i tärningar. Skala och hacka löken. 2. Lägg äpple och lök i en tjockbottnad gryta och tillsätt övriga ingredienser. Låt chutneyn sjuda utan lock ca 1 timme till en tjock sås. Rör om då och då. 3. Ta grytan av värmen och skumma. Fyll på rengjorda burkar och förslut. Förvara svalt.
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
|
|
|
|
|
30-09-2004, 20:44
|

Medlem
Antal inlägg: 432
Medlem sedan: 01-02-2004
Medlem nr: 2 753

|
Verner och Verner har en skalare och skivare samt utkärnare i ett. Kostar mellan 200-300 kr. Kanske ett bra alternativ om man har massor med äpplen men ingen skalar ork.
/E - jobbar granne med Verner
|
|
|
|
|
07-10-2004, 13:11
|

Medlem
Antal inlägg: 1 491
Medlem sedan: 13-05-2004
Medlem nr: 3 603

|
Kan skriva under på Netas saft, som man inte behöver koka. Välj sockermängd efter smak, beroende på äppelsort också. Jag gjorde en sats och glömde sila av den innan vi for bort över en helg. Eftersom det luktade misstänkt likt äppelvin när vi kom hem så tordes jag inte göra saft på det, men jag kokade om det till gelé istället - det gick jättebra! Och den som vill göra gelé kan variera smaksättning, med ex. mynta, dragon, stjärnanis etc. Äppelgelé är helt nödvändigt till kycklinggrytor hemma!
|
|
|
|
|
07-10-2004, 13:19
|

Medlem
Antal inlägg: 2 643
Medlem sedan: 14-01-2003
Medlem nr: 579

|
Och jag gjorde allvar av att göra äppelsaft i min "maja" igår. Blev iofs inte så stor utdelning (5 flaskor à 75 cl), men smaken... Kom osökt att tänka på att använda den till några drinkar eftersom den blev lite simmig. (Skulle behöva en smiley som slickar sig om munnen.  )
--------------------
Bättre sänt än aldrig!Min "nya" kärlek och sambo: Lucas. Och nu har Lucas fått lillebror: Elton! Lucas Och här är mattes älskling knappt 6 månader. Elton, 10 veckor
|
|
|
|
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|