Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V  < 1 2  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Äppeltips, Vad göra med alla äpplen?
          netaave
          Inlägg 07-10-2004, 22:42
          Länk hit: #21


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag har också en Maja men tycker den "stjäl" så mycket, eller är det bara som jag inbillar mig?


          --------------------


           
          Citera
          Ewa L
          Inlägg 08-10-2004, 13:44
          Länk hit: #22


          Medlem
          Antal inlägg: 2 643
          Medlem sedan:
          14-01-2003
          Medlem nr: 579



          Nej, du inbillar dig inte. Det är känt att det blir mindre mängd, men mer koncentrerat.

          I och för sig köpte jag en ny i år eftersom jag haft min gamla i c:a 30 år!! Men den nya, fina, rostfria "stal" ännu mer än den gamla. Har man gott om frukt är det OK tycker jag. Hade ex.vis en hel kasse körsbär i frysen. Den största vinsten var egentligen att få frys-plats. Att det dessutom blev 5 flaskor saft var bara bonus.


          --------------------
          Bättre sänt än aldrig!
          Min "nya" kärlek och sambo: Lucas. Och nu har Lucas fått lillebror: Elton!


          Lucas Och här är mattes älskling knappt 6 månader.


          Elton, 10 veckor


           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 08-10-2004, 16:18
          Länk hit: #23


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Jag har just satt en STOR sats vin *mums* wub.gif Med russin och kanelstång, det blir alldeles gudomligt!
          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 08-10-2004, 22:55
          Länk hit: #24


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Fenja @ 08-10-2004, 17:18)
          Jag har just satt en STOR sats vin *mums* wub.gif Med russin och kanelstång, det blir alldeles gudomligt!
          Mvh
          Fenja


          Recept?????

          Och snart är det dags att bränna glögg och tända kanelljusen!
          Kanske inte är så dumt med höst ändå tongue.gif


          --------------------


           
          Citera
          Fenja
          Inlägg 09-10-2004, 00:12
          Länk hit: #25


          Medlem
          Antal inlägg: 11 272
          Medlem sedan:
          27-02-2004
          Medlem nr: 2 892



          Recept?!! Jag tillhör den kategorin av medborgare som är helt övertygad om att de sätter ut mannagrynsgrötsrecept på paketen bara för att luras...

          I ett graderat kärl:
          10 liter äpplen med hygglig sötma och smak
          Minst tre dl russin
          Två smala kanelstänger
          3,5 LITER socker
          Ca 8 liter vatten (koka lag av socker och vatten och häll över äpplen, russin och kanelstänger)
          När det svalnat till ca 45 grader tillsättes 1 1/2 paket sötbrödsjäst - rör ut i en del av "dekokten" innan det rörs ner i "allt".
          Låt jäsa så mycket det vill i 3 - 4 dygn, sila bort alla äpplen och övrigt i en silduk, tappa på damejeanne. Låt jäsa i 6-8 veckor. Ställ ett glas i rumstemperatur, om det INTE grumlar sig är det bara att häva i sig!! (Tappa på flaska och lagra gärna 6 månader, blir ganska starkt!!)

          Mvh
          Fenja


          --------------------
          "För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud.
          Det har katten aldrig glömt."
           
          Citera
          Ewa L
          Inlägg 11-10-2004, 07:49
          Länk hit: #26


          Medlem
          Antal inlägg: 2 643
          Medlem sedan:
          14-01-2003
          Medlem nr: 579



          Jag har massor med äpplen kvar, kanske jag skulle pröva ditt vinrecept Fenja? unsure.gif

          Hur varmt vill det stå och jäsa? Säg inte "rumstemperatur", för det kan nog variera mellan 24--16°C för olika människor. rolleyes.gif


          --------------------
          Bättre sänt än aldrig!
          Min "nya" kärlek och sambo: Lucas. Och nu har Lucas fått lillebror: Elton!


          Lucas Och här är mattes älskling knappt 6 månader.


          Elton, 10 veckor


           
          Citera
          Whiskuchi
          Inlägg 16-09-2006, 16:23
          Länk hit: #27


          Medlem
          Antal inlägg: 2 911
          Medlem sedan:
          31-07-2005
          Medlem nr: 6 274



          CITAT (Ewa L @ 11-10-2004, 08:49)
          Hur varmt vill det stå och jäsa? Säg inte "rumstemperatur", för det kan nog variera mellan 24--16°C för olika människor. rolleyes.gif

          Knuffar upp denna högintressanta tråd - gott om äpplen i år! tongue.gif


          --------------------
          Don't argue with idiots, they will drag you down to their level and beat you with experience.
           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 21-09-2006, 18:12
          Länk hit: #28


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          Jag håller på att experimentera med ett recept på äppelöl just nu. Det står att det ska jäsa i 3 dygn. Jag som är helt rudis på både vin-och öltillverkning undrar då om brygden ska stå varmt eller kallt? Själv tror jag nog att det ska vara i rumstemperatur....eller? unsure.gif Ställer man det i kylskåpet borde det ju inte jäsa så bra och så smakar det massa jäst om drickan.
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 21-09-2006, 18:39
          Länk hit: #29


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Rumstemp är bra ... lite svalare är bättre men då tar det mycket längre tid.

          Ang. jästen i Fenjas recept så skulle jag verkligen rekomendera att man köper en paket starkvinsjäst, finns i de flesta varuhus och hos bryggbutiker. Det blir stor skillnad och mycket mindre jäst kvar i den färdiga brygden.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 26-09-2006, 21:45
          Länk hit: #30


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          Min äppelbrygd har stått på jäsning i rumstemp i ca 1 dygn och lite svalare i ytterligare 4 dygn. Det luktar fortfarande jäst om den och den är grumlig. Ska jag låta den stå i rumstemp lite längre?
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 27-09-2006, 13:15
          Länk hit: #31


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag tror du ska ha den i lite drygt rumstemperatur, 23-25 gr ungefär. Det jäser bättre då och jäser ut ordentligt.


          --------------------


           
          Citera
          Bessie
          Inlägg 28-09-2006, 01:34
          Länk hit: #32


          Gäster






          Du skriver att du inte gillar äppelmos, men hur ställer du dig till sylt? Jag kokade sylt på svartvinbär och äpplen för ett tag sen, med riktigt bra resultat. Inte fullt så starkt som sylt på bara svartvinbär, den fick lite rundare och fylligare men ändå ganska "vuxen" smak. Proportionerna ungefär tre fjärdedelar äpplen och en fjärdedel svartvinbär. Man kan ha i blåbär också.

          Jag tycker att äppelmos blir godare om man smaksätter det med kryddnejlika eller ingefära i kokningsskedet, kanske värt att testa?
           
          Citera
          Magdis
          Inlägg 05-10-2006, 22:29
          Länk hit: #33


          Medlem
          Antal inlägg: 8 694
          Medlem sedan:
          05-07-2004
          Medlem nr: 4 012



          CITAT (netaave @ 27-09-2006, 14:15)
          Jag tror du ska ha den i lite drygt rumstemperatur, 23-25 gr ungefär. Det jäser bättre då och jäser ut ordentligt.

          Jag har haft dem i rumsvärme ett tag nu...det luktar fortfarande mycket jäst. Kommer det inte att försvinna då eller?
           
          Citera
          Monarda
          Inlägg 07-10-2006, 19:00
          Länk hit: #34


          Medlem
          Antal inlägg: 4 644
          Medlem sedan:
          06-03-2005
          Medlem nr: 5 125



          Vi lämnar vår skörd av Oranie till ett musteri och sedan gör vi äppelvin att njuta av hela vintern. Känns både nyttigt och gott. tongue.gif
           
          Citera
          Brandklipparen
          Inlägg 09-10-2006, 10:41
          Länk hit: #35


          Medlem
          Antal inlägg: 107
          Medlem sedan:
          28-01-2004
          Medlem nr: 2 731



          CITAT (Vitsippan @ 27-09-2004, 14:33)
          Jag brukar göra äppleris. Underbart gott till mellanmål och går att äta både kallt och varmt...
          Jag kan återkomma med recept om så önskas!

          Ja tack! rolleyes.gif


          --------------------
          Robin
          Örebro
           
          Citera

          2 sidor V  < 1 2
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 20-10-2025, 09:50
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon