Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Pärontips, Vad brukar ni göra?
          Cilla
          Inlägg 17-09-2004, 23:55
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Har du också mycket päron i år?

          Päronmos
          Gör som med äpplen fast med mogna päron som bas och ca 1/5 äpplen. Äppronmos brukar jag kalla det, mycket gott.

          Inlagda päron
          Busenkelt och perfekt som julklapp. Stora glasburkar behövs. Hela skalade äpplen där man låter skaftet vara kvar blir vackert och bra i burken och som efterrätt.
          Koka burk och lock i 20 min så steriliseras de. Skala frukten, skiva om du vill. Koka upp sockerlag. Koka frukten kort och lätt i vatten eller i sockerlagen om du inte är så kitslig med att den ska vara klar. Häll frukt och lag i de heta burkarna, lämna lite luft. Ställ dem upp och ned när de svalnar. När de vänds rätt är de som konserverade och håller mycket länge, flera år i svalt mörker.
          Detta kan varieras i oändlighet; med kryddor som skivor av färsk ingefära som läggs i burkarna, en kanelstång och säkert mycket mer. Lingonpäron är en gammal favorit som jag provat men det blev mer lingonmosigt än vackert. Säkert finns sätt för det med.


          --------------------
           
          Citera
          annaridell
          Inlägg 25-09-2004, 16:04
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 175
          Medlem sedan:
          12-06-2004
          Medlem nr: 3 838



          Ingefärspäron, kokar med ingefära. Jättegott med vaniljglass. Gärna ljummade päron.
           
          Citera
          Tingstäde
          Inlägg 25-09-2004, 16:18
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 276
          Medlem sedan:
          29-11-2003
          Medlem nr: 2 591



          Här på ön brukar man bjuda på päron"piggar". Gråpäron som fått stå i ugnen under låg temperatur och fått kondensera.
          Bjudgodis, gärna med en klick vipsgrädde till.



          Tingstäde


          --------------------
          Bättre en spade i handen än 10 i boden.
          What doesn´t kill you makes you stronger.
           
          Citera
          Vitsippan
          Inlägg 27-09-2004, 13:27
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 99
          Medlem sedan:
          21-09-2004
          Medlem nr: 4 518



          Jag brukar göra äppleris. Kanon att ha som mellanmål och är gott att äta både kallt och varmt.

          Mvh


          --------------------
          Mvh (zon I/zon II) Skåne
           
          Citera
          see
          Inlägg 02-10-2004, 20:59
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 10
          Medlem sedan:
          18-08-2004
          Medlem nr: 4 317



          vin! päronvin är alltid gott..
           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 15-10-2004, 08:02
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          Lingonpäron ! wub.gif

          Mamma gjorde alltid det på hösten. Den serverades med vispad grädde på Annandag jul, alltid upplagt i en speciell glasskål ( slipat mönster med liljekonvaljer,som nu står i min bokhylla)

          Men har tyvärr inget recept ! sad.gif
          Kanske någon här har det ? rolleyes.gif


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera
          lynx
          Inlägg 18-10-2004, 12:02
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 41
          Medlem sedan:
          16-06-2004
          Medlem nr: 3 863



          CITAT (Blomstertanten @ 15-10-2004, 09:02)
          Lingonpäron !  :wub:

          Mamma gjorde alltid det på hösten. Den serverades med vispad grädde  på Annandag jul,  alltid upplagt i en speciell glasskål ( slipat mönster med liljekonvaljer,som nu står i min bokhylla)

          Men har tyvärr inget recept !  :(
          Kanske någon här har det ?   rolleyes.gif

          Jag har för mig att Anna Bergenström har några recept på inkokta päron i sina kokböcker... rolleyes.gif

          Prova i första hand "Vinterns goda ting", men också "Nya Annas mat" och ev "Kärlek, oliver och timjan". Finns på bilboteket eller att köpa på tex AdLibris

          Det finns flera sorter; lingonpäron, ingefärspäron med kanel, saffranspäron wub.gif wub.gif wub.gif

          Jag har provat att frysa de inkokta päronen också, det går utmärkt!! Det svåra är att få några kvar att frysa... sambon är svår på dem, särskilt ingefärspäronen... wub.gif tongue.gif

          Lynxan
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 18-10-2004, 13:44
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Lingonpäron

          1 kg lingon
          4 dl vatten
          2 kg päron, gärna små
          8 dl socker
          1 kanelstång

          Rensa och skölj lingonen och koka dem ca 15 min med vattnet.
          Sila saften.
          Skala päronen, låt gärna halva skaftet sitta kvar om det är små päron, men skrapa det med kniv. Stora päron halveras och kärnhuset tas bort.

          Skydda frukten mot luftens inverkan annars blir den brun. Lägg päronen i vatten tillsatt med askorbinsyra så förhindras brunfärgning.

          Blanda den avrunna lingonsaften med socker och kanel.
          Lägg ner päronen i lagen och koka dem mjuka. Ta upp med hålslev och låt kallna.
          Koka under tiden ihop lagen, så att den blir simmig. Tar ca 12 min. Ta upp kanelstången.

          Lägg päronen i burkar och häll lingonlagen över. När den kallnat ska den ha bildat ett geléhölje runt päronen. Päronen ska ligga nere i lagen.


          --------------------


           
          Citera
          Blomstertanten
          Inlägg 18-10-2004, 14:57
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 5 380
          Medlem sedan:
          03-08-2003
          Medlem nr: 2 004



          smile.gif rolleyes.gif
          Tack Neta !
          Nu blir det lingonpäron på annandag jul !


          --------------------
          Glanshammar Närke Zon 3

          Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov

          Vår vision är självklar och enkel, och samtidigt helt omvälvande. Den är allas lika värde och allas frihet. Vi kan inte drömma om, inte arbeta för, något mindre. Därför är vi socialister och feminister.


           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 26-07-2025, 16:19
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon