MEDELHAVSBRÖD med oliv och tomat -Ett smakrikt lantbröd
5 dl vatten 50 gr jäst 1 msk olivolja 1 tsk salt 1-2 vitlöksklyftor 1 ½ dl grovhackade gröna oliver med pimento 2 msk hackade soltorkade tomater 12-13 dl vetemjöl special
UGN: 250 och 175 gr
Värm vattnet till 37 gr. Smula jästen i bunken och tillsätt lite av vattnet, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet och pressa ner vitlöken. Tillsätt också oliver och de soltorkade tomaterna. Häll i nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper bunken. Jäs under bakduk 1 timme. Sätt ugnen på 250 gr. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma två runda bröd och lägg dem på bakplåtspapper på plåten. Jäs utan bakduk i 30 min. Snitta brödens yta på några ställen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min. Ta ut plåten och pensla bröden med kallt vatten. Sätt in den igen. Sänk sedan temperaturen i ugnen till 175 gr och grädda bröden ytterligare ca 25 min.
--------------------
|