Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Arraksbollar, Tjong m.m., godis från min barndom
          netaave
          Inlägg 05-12-2004, 22:12
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Arraksbollarna är s.k. myrstackar, men vi gör dom mindre till jul

          Arraksbollar:

          1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.
          Smula kakan i en bunke och tillsätt
          1½ dl socker
          2 msk kakao
          1 dl punsch
          200 gr mjukt smör
          brunt strössel att rulla i

          Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.
          Rulla dem i strössel och ställ kallt.

          Tjong köpte man hos tanten i mjölkaffären, hon som också sålde knäckklubbor gjorda i muffinsformar för 15 öre.
          smile.gif Blev så himla glad när jag för några år sen hittade receptet i en tidning och de smakade precis som jag mindes.

          TJONG:

          3 dl socker
          1½ dl vispgrädde
          1½ dl ljus sirap
          olja

          Blanda socker, grädde och sirap i en hög 3 l gryta, och koka kraftigt i 12 – 15 min tills den är 150 gr.
          Häll upp smeten på en oljad plåt eller marmorskiva.
          Vik den med 2 plåtskrapor utifrån och in flera gånger, tills den svalnat så man kan ta i den.
          Arbeta massan med händerna, drag ut och vik ihop, tills den blir trög och ljus.
          Drag ut lite i taget och klipp i bitar.

          Wienernougat och glöggkulor är också nåt vi gör till jul varje år.

          Wienernougat

          250 gr nougat
          125 gr mörk choklad
          100 gr flagad och rostad mandel

          Smält nougat och choklad i vattenbad, blanda ordentligt.
          Tillsätt mandeln.
          Häll upp i en bakplåtspappersklädd avlång form.
          Skaka formen så det blir jämnt.
          Vik över pappret ovanpå och ställ kallt till nästa dag.
          Skär i bitar.



          FIKONKULOR MED GLÖGGSMAK:

          100 gr mandelmassa
          100 gr fikon
          100 gr digestivekex (7 st)
          2 msk smör
          3 msk glögg
          200 ger blockchoklad

          Riv mandelmassan i matberedaren.
          Mixa den med fikon, kex, matfett och glögg till en slät massa.
          Ställ den kallt en stund.
          Rulla 50 kulor och lägg dem på bakplåtspapper.
          Smält chokladen och doppa kulorna i den.
          Ställ dem att stelna.
          Förvara fikonkulorna kallt i en tät burk med lock.


          --------------------


           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          netaave   Arraksbollar, Tjong m.m.   05-12-2004, 22:12
          kerstin z5-6   Tack !kopierat rubbet !!   07-12-2004, 22:47


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-06-2025, 00:04
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon