Toscatårta
2 ägg 2 dl socker 50 gr smör 3¤ dl grädde eller mjölk 2 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver
Knäckglasyr
50 gr smör eller margarin 1/2 dl socker 50 gr skållad mandel skuren i tunna flingor 3/4 msk grädde eller smör 1 struken msk vetemjöl
Till formen: smör och ströbröd
Ägg och socker vispas vitt och pösigt, varefter det smälta, avsvalnade smöret samt grädden tillsätts och sist mjölet blandat med bakpulver. Smeten breds ut i en smord och ströbrödsbeströdd medelstor, rund kakform. Formen placeras på galler i botten av ugnen på 200 grader. Kakan får stå inne tills den knappt är färdiggräddad alt c:a 20 minuter.
Till knäckglasyren blandas alla ingredienser i en liten kastrull och massan får koka upp under omrörning, på stark värme. Den knappt färdiga kakan dras ut på ugnslocket och den varma glasyren breds på. Obs! Glasyren får ej rinna ner på kakans kanter. Kakan ställs in i ugnen på andra falsen uppifrån och undervärmen frånkopplas. Kakan gräddas till knäcken fått en guldgul färg vilket tar 5-10 minuter. Kakan tas ut och får svalnas något innan den försiktigt stjälps upp.
Receptet är hämtat ur programbladet till operan "Tosca" och urpsrungligen hämtat ifrån "Baka, koka, stek elektriskt" - Elektro-Helios, 1953.
|