Full version: Toscatårta
Kathy
Toscatårta

2 ägg
2 dl socker
50 gr smör
3¤ dl grädde eller mjölk
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Knäckglasyr

50 gr smör eller margarin
1/2 dl socker
50 gr skållad mandel skuren i tunna flingor
3/4 msk grädde eller smör
1 struken msk vetemjöl

Till formen: smör och ströbröd

Ägg och socker vispas vitt och pösigt, varefter det smälta, avsvalnade smöret samt grädden tillsätts och sist mjölet blandat med bakpulver.
Smeten breds ut i en smord och ströbrödsbeströdd medelstor, rund kakform.
Formen placeras på galler i botten av ugnen på 200 grader.
Kakan får stå inne tills den knappt är färdiggräddad alt c:a 20 minuter.

Till knäckglasyren blandas alla ingredienser i en liten kastrull och massan får koka upp under omrörning, på stark värme.
Den knappt färdiga kakan dras ut på ugnslocket och den varma glasyren breds på.
Obs! Glasyren får ej rinna ner på kakans kanter.
Kakan ställs in i ugnen på andra falsen uppifrån och undervärmen frånkopplas.
Kakan gräddas till knäcken fått en guldgul färg vilket tar 5-10 minuter.
Kakan tas ut och får svalnas något innan den försiktigt stjälps upp.




Receptet är hämtat ur programbladet till operan "Tosca" och urpsrungligen hämtat ifrån "Baka, koka, stek elektriskt" - Elektro-Helios, 1953.
pimpim
Tackar....den ska testas i påsk. Låter supergott.


Pia
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon