Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Baka i vedeldad stenugn?
          djingis
          Inlägg 04-05-2005, 14:11
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 201
          Medlem sedan:
          16-11-2004
          Medlem nr: 4 731



          När jag tar bort mina små frösådder från källaren hemma hos mina föräldrar så blir det lite lättare att komma åt bakstugan.
          Där så finns det en gammal vedugn som jag och min mamma hade tänkt att baka i.
          Finns det någon här som kan tipsa mig.
          Jag har recept på bröd men just det här förfarandet hur man gör.....
          Mitt gammelmormorhem så slutade de att baka i den vedeldade ugnen i mitten av 60-talet och då var jag näppeligen med.
          Jag gillar att baka och använda mig av gamla recept.
          Köpte mig en gammal kokbok från ett antikvariat och den trycktes 1912 och är en liten skatt för mig rolleyes.gif


          --------------------
          Camilla i zon 1



          "ju fler människor jag träffar på- desto mer tycker jag om min hund"
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 04-05-2005, 14:24
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Ingen praktisk erfarenhet. Men vad jag förstår så skall man elda under en längre tid (oftast är ugnen ganska djup så man skall ha lite längre ved). Sedan sopar man bort glöd + aska och gräddar brödet. När ugen är som varmast gräddar man lust bröd, senare när den svalanat något gräddar man grovt bröd. Man måste ha någon form av brödspade för att kuna lägga in och ta ut brödet. Det finns både demonstrationer och man kan också gå kurser. Förutom mjukt bröd så är det ju mycket vanligt att man bakar tunnbröd och annat hårt bröd .
           
          Citera
          Pia mitt i Skåne
          Inlägg 04-05-2005, 14:27
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 935
          Medlem sedan:
          16-08-2003
          Medlem nr: 2 117



          Nu blir jag riktigt avis...
          För 15 år sedan gick jag en kurs i att baka i stenugn. Tyvärr så ägnade vi (tjejer, för det var inga killar med) oss åt degen och bakningen och en gammal bagare eldade till oss. Därför har jag inte någon direkt info om själva eldningen. Däremot vet jag genom en kompis som köpte ställe med en stenugn i uthuset att skorstenen måste vara besiktigad av en sotare om man skall få använda den.
          Vi blandade ihop degar i stora tråg med en hemmagjord degkrok som sattes i en borrmaskin. Det var mycket lättare än att blanda för hand eftersom satserna var så stora. Hur många bröd rymmer ugnen förresten? Någon av oss satte deg med skållning så det fick vi ju börja med några dagar tidigare, andra gjorde sursöta degar. Innan vi gräddade bröden satte vi in några plåtar med wienerbröd. MMMMMmmmmums.
          Jag antar att redskapen att sätta in och ta ut brödet med och att viska ut glöder finns kvar, för de är nödvändiga.
          Tyvärr har jag själv ingen bakugn men jag skulle gärna vilja ta upp verksamheten igen, det var jättekul och bröden blev riktigt goda och hållbara. Min mamma berättade för mig att när de hade bakat bröd (fanns ju ingen frys då) så lagrade man bröden i en hög med säd.
          Jag har nog också några recept liggande någonstans om du behöver fler.
          Lycka till.


          --------------------
          Pia mitt i Skåne zon 1
           
          Citera
          signe
          Inlägg 04-05-2005, 14:31
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 17
          Medlem sedan:
          29-03-2005
          Medlem nr: 5 251



          Vi bakar i vår bakugn, mest tunnbröd, mjukt och hårt. Viktigt är att du eldar försiktigt i början annars kan ugnen spricka. Vi brukar elda försiktigt några timmar kvällen innan vi ska baka. På morgonen börjar jag elda vid halv sex om vi ska börja baka vid åtta. Under varje fika- och matpaus så eldar man på och sopar undan glöden när man börjar grädda igen.
           
          Citera
          Lady Hamilton
          Inlägg 04-05-2005, 14:38
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 9 435
          Medlem sedan:
          22-04-2004
          Medlem nr: 3 363



          Och det kan vara bra att ha en hink sand smile.gif Om det blir för varmt på bakhällen kan du slänga in en näve sand, som du sedan sopar ut till sidorna
          (med ex. en tom mjölpåse som du virat runt en käpp eller liknande)
          Sanden har en avkylande effekt smile.gif Annars håller jag med om att elda lite kvällen före o sedan börja elda ett tag före själva baket.
          Jag själv brukar baka ganska ofta i stenugn DET BLIR SÅ GOTT!!


          --------------------
          Bor och Odlar i zon4-5 ...tips hur man sår penseér finns i mitt album.....
          Penseé album


           
          Citera
          djingis
          Inlägg 04-05-2005, 20:18
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 201
          Medlem sedan:
          16-11-2004
          Medlem nr: 4 731



          Vad jag blir glad över era svar.

          Bakugnen är besiktigad och klar av sotaren.
          Jag tar tacksamt mot flera recept av allehanda slag, allt från Norr till Söder.

          Ja, det ska bli gott att sätta deg dagen innan för att baka ur dagen efter.


          --------------------
          Camilla i zon 1



          "ju fler människor jag träffar på- desto mer tycker jag om min hund"
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 05-05-2005, 12:32
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Skaffa dig boken "Bröd" av Jan Hedh och Klas Andersson där kan du få mycket inspiration och konkreta tips. För övrigt så verkar dom nere i Skåne så du kanske kan åka på studiebesök.


          --------------------


           
          Citera
          Lady Hamilton
          Inlägg 05-05-2005, 13:14
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 9 435
          Medlem sedan:
          22-04-2004
          Medlem nr: 3 363



          Jag har skickat ett recept till dig på din mail


          --------------------
          Bor och Odlar i zon4-5 ...tips hur man sår penseér finns i mitt album.....
          Penseé album


           
          Citera
          *solis*
          Inlägg 05-05-2005, 16:48
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 1 749
          Medlem sedan:
          19-02-2005
          Medlem nr: 5 033



          Min mamma bakade alltid bröd ien sådan ugn och oj oj vad gott brödet var wub.gif
          Skulle mer än gärna själv har en sådan ugn:
           
          Citera
          djingis
          Inlägg 06-05-2005, 16:23
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 201
          Medlem sedan:
          16-11-2004
          Medlem nr: 4 731



          CITAT (netaave @ 05-05-2005, 13:32)
          Skaffa dig boken "Bröd" av Jan Hedh och Klas Andersson där kan du få mycket inspiration och konkreta tips. För övrigt så verkar dom nere i Skåne så du kanske kan åka på studiebesök.

          Jag har den boken sedan den kom ut och vi har varit på Café Olof Viktors i Glemminge där han har ett underbart bageri. Jag har en dotera som har fått för sig att bli sockerbagare och har Jan Hedh som förebild.
          Annat var det på min tid då det var John Ttravolta som gällde wub.gif


          --------------------
          Camilla i zon 1



          "ju fler människor jag träffar på- desto mer tycker jag om min hund"
           
          Citera
          Pia mitt i Skåne
          Inlägg 12-05-2005, 12:20
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 935
          Medlem sedan:
          16-08-2003
          Medlem nr: 2 117



          Hur går det med brödbaket? Har sådderna kommit ut ännu?
          Jag hittade min bok, den som vi hade på stenugnskursen. Den heter "Bröd och bak i kök och stuga" av Helena Palén-Olofsson på LT:s förlag. Jag tycker att den är mycket bra. Det står om bakutvecklingen i Sverige, olika sädesslag och andra ingredientser, brödets utveckling med olika sorter i norr och söder, ugnar och redskap, olika jäsmetoder (spännande), lite recept och en massa annat.

          Är det ingen här i Skåne som har tillgång till en stenugn så vi skulle kunna samlas ett ODLA-gäng en dag och baka och ha kul? Gärna någon som har lite kunskaper om det hela.


          --------------------
          Pia mitt i Skåne zon 1
           
          Citera
          djingis
          Inlägg 12-05-2005, 12:48
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 201
          Medlem sedan:
          16-11-2004
          Medlem nr: 4 731



          Jamen Pia då . Jag bor i Skåne


          --------------------
          Camilla i zon 1



          "ju fler människor jag träffar på- desto mer tycker jag om min hund"
           
          Citera
          Pia mitt i Skåne
          Inlägg 12-05-2005, 13:10
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 935
          Medlem sedan:
          16-08-2003
          Medlem nr: 2 117



          Jomenvisst vet jag det (inte riktigt var dock).
          Jag tänkte mest att för att lyckas behöver man kanske någon som har hållit på med det ett tag. Alltså, sätta degar och grädda dem kan man väl klara av, men eldningen av ugnen är vad jag förstår ganska viktig för att få bra resultat, man vill ju inte göra klabbedynga av det hela.
          Förresten, vet du hur många bröd ugnen rymmer?
          När vi gick på kursen var vi på studiebesök på Skånemöllan som tillverkade mjöl av alla de sorter och då kunde vi köpa 25 kg säckar där. Det var jättebra för de hade ju "bättre" mjöl än den som finns i affärerna, alltså specialblandningar för ljust bröd, mörkt bröd o.s.v. som egentligen såldes till bagerierna. Våra bröd blev jättegoda och hållbara.


          --------------------
          Pia mitt i Skåne zon 1
           
          Citera
          djingis
          Inlägg 12-05-2005, 14:26
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 201
          Medlem sedan:
          16-11-2004
          Medlem nr: 4 731



          Var ligger stället där du gick kursen?


          --------------------
          Camilla i zon 1



          "ju fler människor jag träffar på- desto mer tycker jag om min hund"
           
          Citera
          Pia mitt i Skåne
          Inlägg 12-05-2005, 16:07
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 935
          Medlem sedan:
          16-08-2003
          Medlem nr: 2 117



          Jag gick i Norra Vram


          --------------------
          Pia mitt i Skåne zon 1
           
          Citera
          Hannele
          Inlägg 12-05-2005, 16:18
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 9 732
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 22



          CITAT (djingis @ 04-05-2005, 15:11)
          Jag gillar att baka och använda mig av gamla recept.
          Köpte mig en gammal kokbok från ett antikvariat och den trycktes 1912 och är en liten skatt för mig rolleyes.gif

          Härligt! Jag gillar också att baka, gillar gamla kokböcker också.
          Tänk på, att mjölet var helt annorlunda 1912, mer proteinrikt, grovt.
          Lite av mina brödrecept.


          --------------------
          Carpe Diem. Fånga dagen.

          Ta ingen skit, tjejer! Grynet
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 01:47
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon