Hittade detta on Kronärtskockor på nätet, du kanske kan ha hjälp av det?
Först ska man välja sort bor du i zon 1-2 kan du odla den perenna kronärtskockan Herrgårds, denna kan man inte så utan den förökas vegetativt så denna får man försöka få tag på i handeln (prata med ditt gardencenter ofta kan de ta hem om de inte har dem hemma). Bor du i ett kallare klimat är du lite sent ute om du ska odla den ettåriga kronärtskockan. Fröna ska sås i jan-början av februari (Impecta + andra fröfirmor har frön), så i såjord. När plantorna är runt en decimeter höga så är det dags att skola om dem i 15cm vida krukor. Ställ plantorna svalare +12-18 och mycket ljust. När risken för frost är över så kan du plantera ut dem.(ibland kan plantskolan erbjuda ettårig kronärtskocka på försommaren men jag tycker att de ofta är ganska små och ynkliga, ofta har jag undrat om de verkligen hinner växa till sig och sätta skockor innan hösten kommer)
Kronärtskockor är mycket krävande så jorden måste vara djup, lucker och näringsrik. Föredrar även ett varmt lugnt läge. Plantan slukar massor av näring så man bör gödselvattna den under sommaren. Kronärtskockor blir STORA, planteringsavstånden bör vara runt 1m. Kronärtskockor är stora tistlar.
Om du odlar perenn kronärtskocka så måste du skydda den på vintern. Börja fixa skyddet när marken börjar frysa. Kupa upp jord runt plantan så att den står i en 30cm hög kulle. Klipp ner plantan något men den ska sticka upp ur kullen. När tjälen börjar tränga ner täcker man kullen med några cm torvmull och stjälper en trälåda över plantan. Efter det öser man på löv, granris mm. Tidigt på våren när det hårdaste klimatet är över kan man börja ta bort täckningen gör det gärna i några omgångar. Att jorden är lucker och väldränerad är extra viktigt om man odlar Herrgårds, i styv lera överlever den inte vintern.
Kronärtskockor drabbas ofta av bladlöss, spola bort de flesta med vatten. Skörda skockorna när holkfjällen börjar vika sig utåt. Lägg kockorna i vatten med lite ättika i så brukar löss och annan ohyra krypa ut, tillaga dem sedan på önskat vis.
Skördestorlek ca 3-5 skockor per planta. Herrgårds som har lite mindre skockor får större skörd när de är några år gamla. Efter 3-4 år brukar man kunna dela herrgårds och på så sätt få fler plantor.
Mvh Fenja
--------------------
"För länge sen dyrkade Egyptierna katten som en gud. Det har katten aldrig glömt."
|