Det är bara att andas ut och börja njuta...

Kulturaplarna har fler likheter med sina vilda släktingar än med något annat.
Vuxna äppelträd i våra trädgårdar behöver inte alls beskäras varje år för att frukten ska bli bra eller träden leva friskt och länge. Tvärtom är det en fördel om man med det uppvuxna trädet kan komma i balans med det så att man inte behöver göra nya sårytor varje år.
Äppelträd för trädgårdsbruk kan också bli mycket tätare och bära god, hållbar frukt, än vad många tror. (Inte ens i kommersiella odlingen där man prioriterar högt att frukten ska bli stor kan man kasta hattar genom träden.) Tvärtom behöver ett vuxet träd både många grenar och blad för att må bra.
Har man skorv på äpplena är det en annan sak, då är det bra att göra träden lite glesare så att kronan torkar ut snabbare efter regn. Men lika viktigt är att kratta upp löven på hösten för att svampsporerna inte ska leva vidare.
Det hjälper att titta på tillväxten i ens träd för att avgöra hur och hur mycket man ska beskära. Normalt är att ett vuxet, friskt, välmående äppelträd i 40-60årsåldern växer med ca 20 cm per år i snitt. Växer det mer har man ofta klippt för mycket, då stressar det fram vattenskott och man kan upphöra med beskärning under något elelr några år och sedan långsamt gallra i JAS. Växer det mindre än 10 cm per år är det bra att stressa det lite med vårbeskärning, men lika viktigt att gröngödsla vid rötterna.
Vuxna päron tycker jag oftast endast behöver lätt underhållsbeskärning där man tar bort död och mycket gammal ved, stabiliserar det genom att lätta i tunga grenpartier och ta bort fruktgrenar där infästningarna verkar dåliga mm.
Stenfrukt osm körsbär och plommon tycker jag inte behöver mycket beskärning alls i normala fall. Mina egna plommonträd har jag kanske gjort 5-6 snitt i på 10 år, och det har mest varit död ved. Körsbären stammar jag endast upp.
Men det går att beskära på annat sätt också. Men inte med syftet att de ska leva friskt och länge. Det klarar de själva.