Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Fleråriga kryddväxter?
          Tjoppa
          Inlägg 29-05-2005, 21:23
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 185
          Medlem sedan:
          23-04-2005
          Medlem nr: 5 554



          Jag hade tänkt att så en fin kryddväxt ute i kruka, och nu funderar jag på vad jag ska ha.
          Jag vill ha nåt flerårigt som också är användbart och gärna vackert. Jag vet att rosmarin är flerårig, men det är ju inget man använder varje dag. Jag funderar på basilika, men är de fleråriga?
          Tips önskas tack!
           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 29-05-2005, 21:52
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Tänker du ta in din kryddor på vintern ? Rosmarin klarar ju inte att övervintra ute.

          Basilika har jag som minst är tre år men den har jag aldrig ute.

          Ute har jag timjan av olika sorter och den klarar vår vinter och är användbar.

          Dragon brukar också klara vintern och smakar bra men vet inte om den är så vacker.

          Pimpinelle är vacker och klarar kyla men vad använder man den till ?

          Salvia finns i en mängd olika varianter och klarar oftast vintern och kan vara god i maten.

          Vinruta är vacker och luktar gott men jag har aldrig funnit någon natrulig användning.

          Kungmynta är ganska fin men den sprider sig som ett hemskt ogräs, så den kan man kanske inte tipsa om.

          Myntor av alla de slag är bra, kanske inte så vackra men goda som Té. Speciellt temynta som finns i olika färger.

          Isop - blir snart buskar och är vackra men ...

          Lavendel är flerårig och både vacker och väldoftande och användbar.

          I år har jag skaffat mig en curryplanta - den är vacker men vad man ska använda den till vet jag inte.

          Måste nog se vad som överlevt i Örtagården ! Men att både ålandsroten och malörten finns kvar har jag sett - de har jag mest för titta på.

          Glömde ju Libsticken - den är toppen ! Bra i mat och mitt skydd mot häxor.

          ingrid
           
          Citera
          Sulawesii
          Inlägg 30-05-2005, 09:21
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 3 022
          Medlem sedan:
          14-11-2003
          Medlem nr: 2 566



          Har läst att Basilika övervintras lättast (inomhus, då) om man tar sticklingar tidigt på hösten.


          --------------------
          ”Gå inte på Den Smala Vägen den är alldeles för bred. Balansera isället på de öppnaste fälten..”
          - Sun Axelsson


          user posted image
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 30-05-2005, 12:05
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          CITAT (Sulawesii @ 30-05-2005, 10:21)
          Har läst att Basilika övervintras lättast (inomhus, då) om man tar sticklingar tidigt på hösten.

          Är det vanlig basilika som man kan övervintra? Finns det en särskild sort som är perenn eller?


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          noora
          Inlägg 30-05-2005, 12:18
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Det finns väl ingen örtkrydda man använder riktigt "varje dag"? Och vilka man använder är ju väldigt beroende på vad man gillar... Rosmarin är en av dem som jag själv använder mest av smile.gif

          Om du vill ha något användbart, snyggt och flerårigt skulle jag rekommendera oregano, timjan, rosmarin, mynta eller salvia. Rosmarin får du som sagt ta in över vintern. Väljer du oregano skulle jag rekommendera att du väljer en kompakt sort som har mycket doft. Förra året hittade jag brokbladig grekisk oregano, som var kompakt, snygg och hade mycket smak. Bland myntor skulle jag rekommendera t.ex. en mörkbladig pepparmynta eller en brokbladig äppelmynta, om du vill ha något snyggt och gott. Min personliga favorit är gråmynta, men den har jag inte sett i plantskolorna så ofta.

          Vinruta är för övrigt lite giftigt, så det skulle jag inte rekommendera annat än till prydnad eller som eternell (fröställningarna är snygga när de är torkade).


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          Sulawesii
          Inlägg 30-05-2005, 19:51
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 3 022
          Medlem sedan:
          14-11-2003
          Medlem nr: 2 566



          CITAT (rosita @ 30-05-2005, 13:05)
          CITAT (Sulawesii @ 30-05-2005, 10:21)
          Har läst att Basilika övervintras lättast (inomhus, då) om man tar sticklingar tidigt på hösten.

          Är det vanlig basilika som man kan övervintra? Finns det en särskild sort som är perenn eller?

          Det är den vanliga.


          --------------------
          ”Gå inte på Den Smala Vägen den är alldeles för bred. Balansera isället på de öppnaste fälten..”
          - Sun Axelsson


          user posted image
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 31-05-2005, 09:40
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          CITAT (ingrid fuxwall @ 29-05-2005, 22:52)
          Pimpinelle är vacker och klarar kyla men vad använder man den till ?

          Man kan använda pimpinell i vin. Många gillar inte smaken, men jag tycker att det ger en lite speciell gurkaktig smak.
          Skulle kunna tro att den skulle kunna göra rätt för sig även i kalla sommardrycker.
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-07-2025, 08:29
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon