Det finns väl ingen örtkrydda man använder riktigt "varje dag"? Och vilka man använder är ju väldigt beroende på vad man gillar... Rosmarin är en av dem som jag själv använder mest av

Om du vill ha något användbart, snyggt och flerårigt skulle jag rekommendera oregano, timjan, rosmarin, mynta eller salvia. Rosmarin får du som sagt ta in över vintern. Väljer du oregano skulle jag rekommendera att du väljer en kompakt sort som har mycket doft. Förra året hittade jag brokbladig grekisk oregano, som var kompakt, snygg och hade mycket smak. Bland myntor skulle jag rekommendera t.ex. en mörkbladig pepparmynta eller en brokbladig äppelmynta, om du vill ha något snyggt och gott. Min personliga favorit är gråmynta, men den har jag inte sett i plantskolorna så ofta.
Vinruta är för övrigt lite giftigt, så det skulle jag inte rekommendera annat än till prydnad eller som eternell (fröställningarna är snygga när de är torkade).