Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Bär - någon som vet vilken sort?, Litauiska bärbuskar
          litauenodling
          Inlägg 10-07-2005, 20:25
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          14-04-2005
          Medlem nr: 5 420



          Hej!

          Jag har en trädgård i Litauen och i trädgården finns mängder av den här sortens buskar. De lär vara mycket vanliga här, men jag har aldrig sett dem tidigare. Vet någon vad de heter på svenska? De blir gula och mognar på sensommaren, tror jag. Busken är i storlek ungefär som en vinbärsbuske.

          Jag trodde först att det är havtorn, men såg en bild på dem och de såg mindre ut. På bilden i alla fall. tongue.gif


           
          Citera
          ingrid fuxwall
          Inlägg 10-07-2005, 20:29
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 4 792
          Medlem sedan:
          29-05-2005
          Medlem nr: 5 891



          Vet du hur de smakar ?
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 10-07-2005, 20:47
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Japp det där vet jag vad det är jag har såna i trädgården, det är rosenkvitten (Chaenomeles). Jag har sorten Cido som är utan tornar + jag har den vanliga Chaenomeles japonica med tornar men den är fortfarande liten. Frukterna är inte goda råa de är stenhårda och surare än citroner men man kan koka god gele och marmelad på den + det brukar vara gott att blanda jordgubbar och rosenkvitten och koka sylt på dem. Vissa sorter ska kunna vara självfertila men andra måste man ha 2 olika buskar för att man ska få frukt. De har mycket fin blomning och i Sverige odlar man den just som prydnadsbuske för soliga lägen och de klarar lite torrare förhållanden.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          litauenodling
          Inlägg 10-07-2005, 20:53
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          14-04-2005
          Medlem nr: 5 420



          Tack! biggrin.gif

          Här använder man dem mycket, vad jag förstår - de ska vara mycket nyttiga. Massor av C-vitamin och annat hälsosamt. Och vi har sådär en tio-femton buskar, så frukt blir det allt. tongue.gif

          Här använder man dem - av vad jag har hört - mycket. Man gör sylt, vodka eller äter dem torkade med socker. Jag ska prova jordgubbar och rosenkvitten, det låter suveränt.

          Förstår att de används som prydnad, de var väldigt vackra när de blommade: knallorangea.
           
          Citera
          litauenodling
          Inlägg 10-07-2005, 20:55
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          14-04-2005
          Medlem nr: 5 420



          Alltså - smaksätter vodka med dem. Bara för att förtydliga. smile.gif
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 10-07-2005, 21:07
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Jag kom på att jag har receptet till jordgubbssylt i datorn (receptet är från en gammal Allt om mat)

          Rosenkvittensylt med jordgubbar

          Det här behövs till ca 1 liter sylt

          350g rosenkvitten
          1 ½ dl vatten
          ca 600g jordgubbar (färska eller frysta)
          6-9dl socker (540-810g)
          ev. 1 krm natriumbensoat

          Gör såhär:

          1. Skiva rosenkvitten, ta bort kärnorna och koka frukten i vattnet ca 10min. Lägg i de skivade jordgubbarna och koka ytterligare 5 min.
          2. Dra kastrullen från plattan, rör i sockret lite i taget och sätt tillbaka kastrullen på plattan. Hetta upp långsamt och koka under lock ca 10 min. Dra kastrullen av plattan och låt sylten svalna något. Häll upp på glasburkar.
          3. Om sylten är för lös efter 2-3 dagar kan den kokas om med ett pektinpreparat. Följ anvisningarna på förpackningen.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          litauenodling
          Inlägg 11-07-2005, 17:05
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 36
          Medlem sedan:
          14-04-2005
          Medlem nr: 5 420



          Tusen tack! Det ska jag testa när det är dags. biggrin.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-08-2025, 09:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon