Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Nypon-, Nordens apelsiner,
          Gillan
          Inlägg 29-08-2005, 07:44
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          fulla av vitaminer.

          Hittade ett recept i NWT härom dagen och gav mig ut för
          att plocka av mina nypon.De var tyvärr inte större än ärtor.

          Men här kommer receptet;

          SYLTADE NYPON

          1 kg nypon
          6 dl vatten
          1 1/2 dl ättiksprit, 12%
          6 dl strösocker
          8 hela kryddnejlikor
          2 kanelstänger

          Skölj och kärna ur nyponen
          Koka upp vatten, ättiksprit, socker, nejlikor och
          kanel.
          Lägg i nyponen och koka sakta i 15-20 min tills
          de blir glansiga och nästan genomskinliga.

          Ta upp nyponen i varma, väl rengjorda burkar.
          Koka upp lagen igen och häll den över nyponen
          så att de täcks ordentligt.Förslut genast.
          Servera till gryta, stek, kött .........

          Om nån av er provar kan ni väl tala om ifall det är så
          gott som jag tror.
          Själv får jag vänta på mina nypon, endera senare
          i år eller nästa år.

          Smaklig måltid



          smile.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          Eleanor
          Inlägg 31-08-2005, 23:13
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 170
          Medlem sedan:
          17-04-2003
          Medlem nr: 1 185



          Läste också detta recept i NWT & blev sugen på att försöka. Men på mina vresrosor har inte nyponen blivit annat än gula än... Ska försöka hinna med & testa om nån vecka eller 2.
          Fagerås ser jag att du bor i. Du får hänga med när vi nån gång får till vår Odla- värmlandsträff! Vi är några stycken!


          --------------------
          ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
          Madeleine, i Värmland vid Klarälven, zon 3-4
          Älfgärdet
          ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
           
          Citera
          AndreasBlomquist
          Inlägg 31-08-2005, 23:48
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 237
          Medlem sedan:
          31-01-2005
          Medlem nr: 4 935



          Va trevligt med lite "grannar" som skriver här...


          Jag har en tidning hemma där det var en herrans massa nyponrecept i. Ska ta och kopiera över lite recept hit till denna tråden innan helgen!


          --------------------


           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 01-09-2005, 07:41
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          CITAT (Eleanor @ 01-09-2005, 00:13)
          Läste också detta recept i NWT & blev sugen på att försöka. Men på mina vresrosor har inte nyponen blivit annat än gula än... Ska försöka hinna med & testa om nån vecka eller 2.
          Fagerås ser jag att du bor i. Du får hänga med när vi nån gång får till vår Odla- värmlandsträff! Vi är några stycken!

          wub.gif wub.gif Mycket generad blir jag nu sleep.gif , men jag
          vet inte riktigt vad du pratar om, men det låter intressant.
          Du får gärna förklara om du vill smile.gif smile.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          AndreasBlomquist
          Inlägg 01-09-2005, 14:07
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 1 237
          Medlem sedan:
          31-01-2005
          Medlem nr: 4 935



          Jag lovade ju att jag skulle komma med lite recept. De följande recepten är plankade direkt ur det senaste numret av Allers Trädgård. Får väl också erkänna att jag aldrig trodde att jag skulle köpa en Allers i hela mitt liv men nu, 30 år gammal så gör man alltså det...

          Nyponkompott

          ca 300 gram

          3½ dl kallt vatten
          300 g socker
          2 uppskurna vaniljstänger
          1 dl äppelcidervinäger
          500 g rensade grovhackade nyponskal


          Gör så här
          1. Koka upp vatten, socker, vaniljstänger och äppelcidervinäger i en kastrull. Tillsätt nyponskalen och låt blandningen sjuda i 20 minuter eller tills frukten är mjuk.
          2. Låt kallna och förvara i kylskåp. Servera som tillbehör till en god chokladkaka, glass eller ekologisk yoghurt.


          Nypongodis med choklad

          ca 30 st

          300 g nyponkompott (se recept ovan)
          50 g hackade mandlar
          500 g mörk finhackad choklad
          riven eller finhackad vit choklad till dekoration
          knäckformar


          Gör så här
          1. Blanda kompott och mandlar till en tjock massa. Häll massan i en sprits och spritsa ut den i knäckformar eller på bakplåtspapper.
          2. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn och häll den över nypongodiset. Dekorera med riven eller finhackad vit choklad.
          3. Låt chokladen stelna och förvara i burk med tättslutande lock vid 14-18 grader.


          Nyponsoppa

          4 personer

          1 kg hela fina nypon
          vatten
          ca 250 g socker


          Gör så här
          1. Ta bort stjälk och blomma från frukterna. Lägg nyponen i en kastrull och fyll på så mycket vatten att det täcker nyponen helt. Låt blandningen koka upp, sänk därefter värmen och låt det sjuda i 20 minuter.
          2. Kyl ner blandningen, passera eller sila och smaka av med socker. Serveras varm eller rumstempererad med små skorpor, kammarjunkare eller mandelbiskvier.


          --------------------


           
          Citera
          KURT
          Inlägg 01-09-2005, 14:10
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Jag är mycket tveksam till receptet på nyponsoppa, eftersom man inte kärnar ur dem. Enligt min erfarenhet så kommer det då med fröhår när man passerar, då hostar man i någon timma efter att man ätit soppan!
           
          Citera
          AndreasBlomquist
          Inlägg 01-09-2005, 14:24
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 1 237
          Medlem sedan:
          31-01-2005
          Medlem nr: 4 935



          CITAT (KURT @ 01-09-2005, 15:10)
          Jag är mycket tveksam till receptet på nyponsoppa, eftersom man inte kärnar ur dem. Enligt min erfarenhet så kommer det då med fröhår när man passerar, då hostar man i någon timma efter att man ätit soppan!

          Jag ska erkänna att jag också funderade på kärnorna men som sagt, recepten är tagna direkt ur det senaste numret av Allers Trädgård.


          --------------------


           
          Citera
          Gillan
          Inlägg 01-09-2005, 14:29
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 7 413
          Medlem sedan:
          19-07-2005
          Medlem nr: 6 203



          CITAT (AndreasBlomquist @ 01-09-2005, 15:07)
          Jag lovade ju att jag skulle komma med lite recept. De följande recepten är plankade direkt ur det senaste numret av Allers Trädgård. Får väl också erkänna att jag aldrig trodde att jag skulle köpa en Allers i hela mitt liv men nu, 30 år gammal så gör man alltså det...

          Nyponkompott

          ca 300 gram

          3½ dl kallt vatten
          300 g socker
          2 uppskurna vaniljstänger
          1 dl äppelcidervinäger
          500 g rensade grovhackade nyponskal


          Gör så här
          1. Koka upp vatten, socker, vaniljstänger och äppelcidervinäger i en kastrull. Tillsätt nyponskalen och låt blandningen sjuda i 20 minuter eller tills frukten är mjuk.
          2. Låt kallna och förvara i kylskåp. Servera som tillbehör till en god chokladkaka, glass eller ekologisk yoghurt.


          Nypongodis med choklad

          ca 30 st

          300 g nyponkompott (se recept ovan)
          50 g hackade mandlar
          500 g mörk finhackad choklad
          riven eller finhackad vit choklad till dekoration
          knäckformar


          Gör så här
          1. Blanda kompott och mandlar till en tjock massa. Häll massan i en sprits och spritsa ut den i knäckformar eller på bakplåtspapper.
          2. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn och häll den över nypongodiset. Dekorera med riven eller finhackad vit choklad.
          3. Låt chokladen stelna och förvara i burk med tättslutande lock vid 14-18 grader.


          Nyponsoppa

          4 personer

          1 kg hela fina nypon
          vatten
          ca 250 g socker


          Gör så här
          1. Ta bort stjälk och blomma från frukterna. Lägg nyponen i en kastrull och fyll på så mycket vatten att det täcker nyponen helt. Låt blandningen koka upp, sänk därefter värmen och låt det sjuda i 20 minuter.
          2. Kyl ner blandningen, passera eller sila och smaka av med socker. Serveras varm eller rumstempererad med små skorpor, kammarjunkare eller mandelbiskvier.

          Jo, du Andreas. det är mycket man helt plötsligt
          upptäcker att man gör som man ALDRIG trott sig om
          laugh.gif laugh.gif laugh.gif

          Kul med recepten.Nu skulle man ha lite mogna nypon
          också huh.gif


          --------------------
          F.d. ev. geni som numer dessutom...........är rökfri /Gillan,zon 3-4
          De enda som aldrig misslyckas är de som aldrig försöker!
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 01-09-2005, 14:54
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Här kommer ett recept jag brukar använda och sherryn blir bara godare av några års lagring


          Nyponsherry

          2 liter hela osköljda frostnypna nypon
          3 3/4 liter vatten
          1,7kg socker

          Koka vatten och socker och låt det kallna. Blanda sedan allt i en hink med passande lock. Rör regelbundet de 3 första dagarna, därefter en gång i veckan. Låt stå 6 månader. Sila drick och njut.

          (passar mycket bra att slå i en mindre mängd nyponsherry i svampsoppa och svampstuvning som smaksättning)


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          yingko
          Inlägg 26-11-2025, 09:32
          Länk hit: #10


          Gäster






          колл153.8дефоCHAPГлухМаковыпуОкорПаÑеRaimЕршоÑпецFredMusiTear
          ТараГаркРомоавтоУгриJewe1960МеднAuroпеÑеболгплÑÑJeweВаÑиавто
          ÑтикMichЧеркStorПоллDonaRobeЧернФиелDemoStewXVIIВВРомедвПанф
          КлюеДюÑÑAntoПлотHarrобщеÐлфекнигXIIIElegкармGlobчаÑтВладТама
          ТальДороDigiÑтихГовоХаррYMAAИллюЛучиактрFrieHilaБорзТуреВеде
          EpsoХлебФренXVIIЛейпКонÑОÑетSeetSuitнароStroизбаМельRobeLivi
          193-худоZoneÐкÑеMORGКониZoneDeanAlexКлещAbraхудоZoneXVIIВоро
          указИльиZoneÐндрÐевеZoneZoneZoneDaveМореЧаплфарффарфKOSSqамь
          SpelMiraKatestorEricÐртиZama8949QR015610DuraГудк1368ARAGLein
          CanaмозгFolkHojaRockJeweинÑтженщSams2882SaleWindwwwnPushsupe
          ÑертAnnaупакInsiЛитвHenlЛитРЛитРТулуPareПуÑÑ‚NextзапидоÑтСреб
          арабTAllревоавтоBAFTПавлпототеатXVIIKennМанÑШколунивBrotпред
          иÑпозагаМаÑкGivePaulГойжКукуХидеСперSinnJennСимоЛариRobeФеок
          партКомкДанимароиздаСиниMaryВачьТрухШамбKOSSKOSSKOSSHowaWhig
          NamhПрох(ÐфаСухоСтразнанБуреребеBonuавтоtuchkasИтинзани
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 24-12-2025, 09:05
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon