Äppellängder 2 st
5,5-6 dl vetemjöl 1 krm salt 2 msk socker 100 gr smör 25 gr färsk jäst 1,5 dl kall mjölk ½ ägg + ½ ägg till pensling
Fyllning: 2-3 äpplen i tunna klyftor ca 1,5 msk smält smör 2-3 msk socker ½ tsk kanel florsocker
Blanda 5 dl av mjölet samt salt och socker i en skål Finfördela smöret däri Rör ut jästen i lite av mjölken Tillsätt detta, resten av mjölken och det halva ägget. Arbeta till en deg, tillsätt ev mer mjöl Jäs 20 min
Dela degen och kavla ut varje del 10 x 35 cm Lägg längderna på plåten, fördela äpplena på mitten pensla över smör och strö på socker och kanel
Skär sneda snitt med 1 cm mellanrum i degkanterna in mot äpplena Vik de skurna degremsorna så de går lite omlott över äpplena. Jäs under bakduk. sätt under tiden ugnen på 225 gr Pensla med ägg Grädda 12-15 min Sikta över florsocker
--------------------
|