En blivande 50-åring vill ha tips på "öppethusmat" i småprat! Jag har student i vår! Kanske kan vi tipsa varandra här, jag börjar.
EKOS LAXTÅRTA MED ROM
Botten: 200 gr mörk kavring 75 gr smör
Fyllning: 5 gelatinblad 250 gr rökt lax 1 schalottenlök eller 1 liten gul lök 2 ½ dl mellangrädde 500 gr kesella mager 2 dl lätt cremefraiche 1-2 msk press citron salt och peppar
Garnering: 200 gr röd stenbitsrom dill citron
Finhacka kavringen eller kör den i mixer. Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten. Låt stå i kylen ca 15 min.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min. Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken. Vispa grädden i en stor bunke, rör i kesella och fraiche. Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor. Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten. Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim. Bred över rommen. Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat. Garnera med dill och citron.
EKOS PATÉ 3 st 1,5 l formar
300 gr kycklinglever 3 gula lökar 1800 gr nötfärs 4,5 tsk salt 6 krm svartpeppar 3 tsk timjan 6 press vitlöksklyftor 6 msk potmjöl 6 ägg 7,5 dl matlagningsgrädde
300 gr gröna oliver
Sätt ugnen på 200 gr Kör kycklinglever och lök i matberedaren, rör ihop med resten av ingredienserna. Fördela i tre smorda 1,5 l avlånga formar Tryck i oliverna lite här och var och olika djupt Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 min, prova med sticka, de är klara när köttsaften är klar. Låt kallna i formen, gärna med en tyngd på. Servera kall i skivor med cumberlandsås Som ensamrätt med potatis och sallad eller på buffébordet.
Gyllengul pastasallad med kyckling.
4 port. Pasta. Vatten, salt och gurkmeja.
250 gr färdiglagad kyckling i tärningar. 1 rödlök. 1 brk. fetaosttärningar. 2-3 dl svarta oliver. 1 brk majs eller 1 ½ dl ärtor 1 förp. småtomater. (pärl el. körsbärs.) 1 gurka. Sallad i bitar, gärna flera sorter. (1-2 avocado)
Dressing: 1 dl olivolja ½ dl äppelcidervinäger ½ tsk salt ½ krm sv.peppar 2 tsk salladskrydda
Koka pastan i gurkmejan. Skiva rödlöken tunt. Tärna gurka och ev. avocado. Halvera tomaterna, riv salladen i bitar Blanda allt, häll dressingen över.
POTATISSALLAD
15 (4-5) PERS
2 kg potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)
5 (2) syrliga äpplen
1 (1/2) purjo
2 (1) dl bostongurka
1 (1/2) dl hack. Persilja
1 (1/2) dl hack. Dill
1 (1/2) dl kapris
3 (175 gr) dl lättmajonnäs
2 (1) dl kaffegrädde
2 (1) msk svensk senap
salt och sv.peppar
Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt och sv.peppar. Förväll och vänd ner potatistärningarna ljumma. Blanda och låt det stå och dra en stund. Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med gurka, kapris och det kryddgröna. Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.
CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ 30 port
Bryn 3 kg fläskfilé. Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.
Koka en lag på 2 liter vatten 1,5 dl salt 6 tsk rosmarin 6 vitlöksklyftor i skivor 2 tsk grovmalen svartpeppar. Låt den kallna. Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar. Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.
Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:
Strimla skalet av 3 citroner 4 dl olivolja 4 msk färsk rosmarin 1 vitlöksklyfta i skivor 1 tsk vitpeppar
Se till att marinaden täcker köttet. Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.
Örtkryddad tjälknul
1-1,5 kg fryst kött ½ dl salt 1 gul lök i klyftor 2 grovt hackade vitlöksklyftor ½ msk grovmalen svartpeppar 1 msk torkat av basilika dragon timjan rosmarin persilja 1 l vatten
Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 12 timmar innetemp på köttet ska vara 68 gr Koka upp vattnet och lös upp saltet däri tillsätt övriga ingredienser och låt det dra tills det är handvarmt Lägg köttet direkt i en stekpåse och häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt. Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen. Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.
Fryst vindruvstårta 8 bitar
Botten: 75 gr sötmandel 75 gr mörk choklad 4 äggvitor 1,5 dl socker eller 1 1/4 dl fruktos
Fyllning: 2 äggulor 2 msk florsocker 1 tsk vanillinsocker, (flor och vanillinsocker kan bytas mot 2 msk fruktos och en skrapad vaniljstång). 3 äggvitor 3 dl vispgrädde
Garnering: ca 200 gr halverade och urkärnade druvor, gröna, blå och röda.
Sätt ugnen på 175 gr. Hacka mandel och choklad. Lägg äggvitorna i en skål och vispa till hårt skum. Tillsätt socker lite i sänder, under fortsatt kraftigt vispande. Rör ner mandel och choklad i äggvitesmeten. Grädda i välsmord form ca 24 cm i 25 min. Låt botten kallna i formen, lossa sedan kanten och ta bort den. Lossa botten också men låt kakan ligga kvar. Diska formens kant och lägg tillbaka den.
Vispa äggulor, florsocker och vanillinsocker ljust och pösigt. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden till fast konsistens. Rör ner äggulesmeten i grädden och rör till sist ner äggvitorna. Rör om så allt blandas. Häll smeten över den kalla kakan. Jämna till ytan och täck med plastfolie. Ställ formen i frysen 2-3 timmar. Garnera med druvorna.
--------------------
|