Full version: Buffémat
netaave
En blivande 50-åring vill ha tips på "öppethusmat" i småprat!
Jag har student i vår!
Kanske kan vi tipsa varandra här, jag börjar.




EKOS LAXTÅRTA MED ROM


Botten:
200 gr mörk kavring
75 gr smör

Fyllning:
5 gelatinblad
250 gr rökt lax
1 schalottenlök eller 1 liten gul lök
2 ½ dl mellangrädde
500 gr kesella mager
2 dl lätt cremefraiche
1-2 msk press citron
salt och peppar

Garnering:
200 gr röd stenbitsrom
dill
citron

Finhacka kavringen eller kör den i mixer.
Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten.
Låt stå i kylen ca 15 min.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min.
Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken.
Vispa grädden i en stor bunke, rör i kesella och fraiche.
Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor.
Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten.
Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim.
Bred över rommen.
Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat.
Garnera med dill och citron.




EKOS PATÉ 3 st 1,5 l formar


300 gr kycklinglever
3 gula lökar
1800 gr nötfärs
4,5 tsk salt
6 krm svartpeppar
3 tsk timjan
6 press vitlöksklyftor
6 msk potmjöl
6 ägg
7,5 dl matlagningsgrädde

300 gr gröna oliver

Sätt ugnen på 200 gr
Kör kycklinglever och lök i matberedaren, rör ihop med resten av ingredienserna.
Fördela i tre smorda 1,5 l avlånga formar
Tryck i oliverna lite här och var och olika djupt
Grädda i nedre delen av ugnen 45-60 min, prova med sticka, de är klara när köttsaften är klar.
Låt kallna i formen, gärna med en tyngd på.
Servera kall i skivor med cumberlandsås
Som ensamrätt med potatis och sallad eller på buffébordet.


Gyllengul pastasallad med kyckling.


4 port. Pasta.
Vatten, salt och gurkmeja.

250 gr färdiglagad kyckling i tärningar.
1 rödlök.
1 brk. fetaosttärningar.
2-3 dl svarta oliver.
1 brk majs eller 1 ½ dl ärtor
1 förp. småtomater. (pärl el. körsbärs.)
1 gurka.
Sallad i bitar, gärna flera sorter.
(1-2 avocado)

Dressing:
1 dl olivolja
½ dl äppelcidervinäger
½ tsk salt
½ krm sv.peppar
2 tsk salladskrydda

Koka pastan i gurkmejan.
Skiva rödlöken tunt.
Tärna gurka och ev. avocado.
Halvera tomaterna, riv salladen i bitar
Blanda allt, häll dressingen över.

POTATISSALLAD

15 (4-5) PERS


2 kg potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)

5 (2) syrliga äpplen

1 (1/2) purjo

2 (1) dl bostongurka

1 (1/2) dl hack. Persilja

1 (1/2) dl hack. Dill

1 (1/2) dl kapris

3 (175 gr) dl lättmajonnäs

2 (1) dl kaffegrädde

2 (1) msk svensk senap

salt och sv.peppar

Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt och sv.peppar.
Förväll och vänd ner potatistärningarna ljumma. Blanda och låt det stå och dra en stund.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med gurka, kapris och det kryddgröna.
Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.






CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ
30 port



Bryn 3 kg fläskfilé.
Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.

Koka en lag på 2 liter vatten
1,5 dl salt
6 tsk rosmarin
6 vitlöksklyftor i skivor
2 tsk grovmalen svartpeppar.
Låt den kallna.
Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.
Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.

Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:

Strimla skalet av 3 citroner
4 dl olivolja
4 msk färsk rosmarin
1 vitlöksklyfta i skivor
1 tsk vitpeppar

Se till att marinaden täcker köttet. Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.

Örtkryddad tjälknul

1-1,5 kg fryst kött
½ dl salt
1 gul lök i klyftor
2 grovt hackade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkat av
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja
1 l vatten

Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 12 timmar innetemp på köttet ska vara 68 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
tillsätt övriga ingredienser och låt det dra tills det är handvarmt
Lägg köttet direkt i en stekpåse och häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.


Fryst vindruvstårta 8 bitar

Botten:
75 gr sötmandel
75 gr mörk choklad
4 äggvitor
1,5 dl socker eller 1 1/4 dl fruktos

Fyllning:
2 äggulor
2 msk florsocker
1 tsk vanillinsocker, (flor och vanillinsocker kan bytas mot 2 msk fruktos och en skrapad vaniljstång).
3 äggvitor
3 dl vispgrädde

Garnering:
ca 200 gr halverade och urkärnade druvor, gröna, blå och röda.

Sätt ugnen på 175 gr.
Hacka mandel och choklad.
Lägg äggvitorna i en skål och vispa till hårt skum.
Tillsätt socker lite i sänder, under fortsatt kraftigt vispande.
Rör ner mandel och choklad i äggvitesmeten.
Grädda i välsmord form ca 24 cm i 25 min.
Låt botten kallna i formen, lossa sedan kanten och ta bort den. Lossa botten också men låt kakan ligga kvar. Diska formens kant och lägg tillbaka den.

Vispa äggulor, florsocker och vanillinsocker ljust och pösigt.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa grädden till fast konsistens.
Rör ner äggulesmeten i grädden och rör till sist ner äggvitorna.
Rör om så allt blandas.
Häll smeten över den kalla kakan.
Jämna till ytan och täck med plastfolie.
Ställ formen i frysen 2-3 timmar.
Garnera med druvorna.
Boxer
Dijonpotatissallad

12-13 färskpotatis, delade i klyftor
1 dl olivolja
1/2 dl vatten
2 msk flytande honung
1 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
1 knippe finhackad persilja
salt och peppar
Koka potatisen i ca 10 minuter, den får inte bli för mjuk eftersom den då lätt mosas. Blanda övriga ingredienser och vispa kraftigt. Skölj potatisen med kallt vatten och blanda i senapsröran. Servera ljummen eller kall till kött eller kyckling!



Potatispaté

Något som är väldigt gott är potatispaté
som man kan göra i vanliga brödformar.
Detta kan man göra några dagar innan.
(receptet är beräknat för en avlång brödform på ca. 11?2 liter)

1 kg potatis
1 dl hackad basilika
2 vitlöksklyftor
200 g chevréost eller fetaost (vanlig stark ost går också bra, typ västerbotten)
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt & peppar

Smörj brödformen och lägg sedan smörgåspapper i botten.
Skala och skiva potatisen tunt.
Varva potatis, basilika, pressad vitlök och ostbitar i formen. Krydda mellan varven.
Vispa samman ägg, grädde och mjölk och häll över.
Täck med folie och grädda i ugnen i 175 grader i ca 1 timme. Ta av folien och grädda ytterliggare i 15 min. så att patén får färg.
Låt patén kallna och själp upp den.
Servera i skurna skivor.



Tjälknöl av älg

ca 1,5 kg älgstek (fryst)
Till lagen:
1?2 dl salt
1 msk socker
1?2 liter vatten
1 msk örtkryddor ( t.e.x basilika,
dragon och provensalska kryddor)

Gör så här: Lägg det frusna köttet på galler över en långpanna. Ställ in i ugn ca 80 grader och beräkna stektiden till ca 10 timmar ( ex. 1.5 kg tar ca 10 timmar). Vänd gärna steken efter halva tiden och stick in en termometer i den tjockaste delen. Avbryt stekningen vid 70 grader.
Blanda en lag av salt, socker och vatten. Rör i örtkryddorna. Lägg steken i lagen medan den är varm och låt ligga i ca 5 timmar. Tag upp den ur marinaden och förvara den på vanligt sätt. Köttet ska marineras i en trång bunke eller plastpåse. Vänd steken ett par gånger.
Servera köttet i tunna skivor. Blanda till en sås av gräddfil, riven pepparrot och lite worcestersås.
Castea
Denna rätt kan göras dagen innan, och serveras kall.

POTATIS FRITTATA, 4 pers

6 potatisar (ca 500 g)
2 purjolökar
1 tsk salt
1 tsk timjan
0,5 tsk svartpeppar
2 msk olivolja
2 tomater
4 dl mjölk
8 ägg

Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva potatisen. Snitta, skölj och skiva purjon. Blanda potatis och purjo, salta och krydda, låt stå en stund.

Fräs potatis och purjo i olja i en stekpanna i omgångar. Lägg över i en ugnssäker form, gärna en liten långpanna, väl smord. Täck med skivade tomater. Vispa ihop mjöl och ägg och häll det över potatisen i formen.

Grädda i mitten av ugnen ca 1 tim. Låt kallna. Servera kall uppskuren i bitar.
Gåsis
Den här är god den med

1 kg räkor med skal
4 dl grönsaksbuljong
4 dl couscous
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 avokado
2 msk smör
1/2 tsk salt
2 dl crème fraiche franska örter

Skala räkorna. Koka upp buljongen och rör ner couscousen. Lägg på lock och ställ kastrullen vid sidan om plattan i 5-6 min. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprika och avokado. Fräs lök och paprika i en stor panna. Rör ner räkorna och låt dem fräsa med. Rör ner salt och hälften av crème fraiche franska örter, låt koka upp. Tillsätt avokadon och sist couscousen. Servera med resten av crème fraiche franska örter, citronklyftor och en sallad.

Lite mer plock att fylla ut med mellan maten:

Rostad chevréost, ruccolasallad, fikon och valnötter. Toppas med en dressing på olja, honung och balsamvinäger. Man kan blanda i lite vanlig sallad om man tycker smaken blir för stark med bara ruccola.

/Åsa
Gillan
Du är ju fantastisk du med neetave tongue.gif
Även om det inte direkt var exakta recept jag bad om, så
tackar jag ödmjukast för ditt initiativ och suger åt mig av alla
godheter som här bjuds. Det verkar ju bli en hel del att välja mellan

Tack ska du ha wub.gif
/Gillan
netaave
CITAT (Evgeni @ 01-11-2005, 10:43)
Du är ju fantastisk du med neetave tongue.gif
Även om det inte direkt var exakta recept jag bad om, så
tackar jag ödmjukast för ditt initiativ och suger åt mig av alla
godheter som här bjuds. Det verkar ju bli en hel del att välja mellan

Tack ska du ha wub.gif
/Gillan

Tackar!
Men det var ju lite egoistiska skäl för mig också, har nästan mardrömmar redan om den där studentmottagningen.
Gillan
Här kommer några förslag från mig också.

1. Piroger med olika fyllningar. Den här degen är otroligt
lättarbetad.

- 6dl mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk curry (eller annan valfri krydda, eller ingen alls)
- 3 msk olja eller smält marg.
- 2 dl vatten

Knåda till en fast icke kletig deg. Kavla ut till rundlar, så
tunnt du kan. Lägg en klick fyllning i varje rundel och vik
ihop. Pensla med ägg.
Hur många det blir beror helt och hållet på hur stora
piroger du vill ha.
Den här degen är egentligen till för en hel rulle. Men jag har gjort
piroger som blivit utmärkta.

Fyllningar är ju bara att steka vad man vill. Köttfärs till-
sammans med olika grönsaker är ju utmärkt. Till vege-
tarianerna tar man bara bort färsen.
Grädda i 200-225 grader tills de fått fin färg.
Serveras med olika sallader.


Pitabröd, som folk kan fylla själva.


Deg 6-8 st

- 2 1/2 dl vatten
- 25 gr jäst
- 1 tsk salt
- ca 6 dl mjöl + mjöl till utbakning

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke
och vispa den slät med vattnet. tillsätt saltet och så
mycket mjöl att det blir en slät och lätthanterlig deg.
Dela degen i 6-8 bitar. Trilla en slät rulle av varje bit.
Låt jäsa under bakduk på mjölat underlag i 30 min.
Kavla försiktigt ut de jästa bullarna till runda kakor,
ca 13 - 15 cm i diameter. Lägg på bakplåtspapper på
plåt. Jäs ytterligare 30 min under duk ( själv använder
jag minst tre lager duk för att få bröden optimalt
luftiga).
Grädda i 250 grader 7-10 min.
Det här är det första pitabrödsrecept som jag verkligen
lyckats med.
Fyllningarna är det bara fantasin som sätter stopp för.


Bägge de här recepten är utmärkta att göra långt i förväg
och fylla frysen med.

Ps. Det finns ett recept på lite annorlunda " paj ", från
mig på sidan två i denna avd. som också är perfekt att frysa.Ds

Det kommer mer sen/Gillan
Annica i Sörmland
Hej på er!

Jag har en 30-åring i april och kommer att bjuda på Medelhavsbuffé. Genom ganska mycket letande på icas, arlas och coops hemsidor har jag hittat mycket bra bufféförslag. Man kan även kolla på tasteline.se. Alla dessa har olika rubriker man kan kolla under. Ica och Tasteline har speciella rubriker just för buffémat och olika teman på bufféer.

Jag bestämde mig för ett tema och sedan vilka "kategorier", tex 2 olika sorters bröd, 2-3 varma rätter, några olika kalla såser, 1-2 olika sallader, tilltugg samt dessert/efterrätt. Sedan letade jag upp recept till detta. På vissa matsidor kan man söka på det land man är intresserad av. Så nu blir det bla bröd från Nordafrika, tilltugg från Libanon och plättar från Frankrike.

Lycka till ni andra!

Kram Annica
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon