Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V  < 1 2  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Hur många här gör egen snaps eller likör..., ...till jul...?
          Hur många här gör egen snaps eller likör...
          Hur många här gör egen snaps eller likör...
          Jag gör! [ 22 ] ** [41.51%]
          Min bättre/sämre hälft gör. [ 8 ] ** [15.09%]
          Någon annan gör... [ 2 ] ** [3.77%]
          Jag köper den klar på Systemet [ 14 ] ** [26.42%]
          Jag dricker inte alkohol [ 7 ] ** [13.21%]
          Totalt antal röster: 57
          Gäster kan inte rösta 
          Sollan
          Inlägg 04-12-2005, 10:40
          Länk hit: #21


          Medlem
          Antal inlägg: 1 603
          Medlem sedan:
          21-02-2004
          Medlem nr: 2 852



          Jag gör både snaps och likörer, lika spännande varje gång hur det ska smaka. Det kan skilja sig rejält från år till år beroende på vädret...

          Gör varje år snaps på rönnbärsblom, mild och god, med en tydlig mandelsmak!
          Ta ca 10-15 cl Brännvin Special ur en kvarting och häll upp i en liten burk. Fyll på med utslagna rönnbärsblommor, ta bort så mycket som möjligt av skaft och stjälkar. Spriten ska täcka blommorna så de inte mörknar av syret.
          Förslut burken och låt stå 1-2 veckor. Filtrera och häll tillbaka essensen i flaskan.
          Avnjut under sommaren! Tycker man smaken är för stark späder man med mer sprit.


          --------------------
          /sollan
           
          Citera
          mamamaggan
          Inlägg 04-12-2005, 14:21
          Länk hit: #22


          Medlem
          Antal inlägg: 15 810
          Medlem sedan:
          11-11-2003
          Medlem nr: 2 558



          Vilka bra recept.

          Inte för att jag snapsar mer än till jul,midsommar och kräftskivan men då får det gärna vara kryddat med något.

          Den där med rönnblommorna måste jag försöka komma ihåg att testa i sommar.


          --------------------
          Mälardalen zon 2 - 3

          Att känna skuld är att vara human
           
          Citera
          titti49zon6
          Inlägg 04-12-2005, 14:38
          Länk hit: #23


          Medlem
          Antal inlägg: 2 009
          Medlem sedan:
          15-03-2005
          Medlem nr: 5 169



          Förr gjorde jag egen likör av bl.a åkerbar,hjortron och häggbär
          tycker att häggbärslikören var godast rolleyes.gif
          numer köper jag färdig enklast så


          --------------------
          Glad fd. amatörodlare vid Norrbottenskusten zon 5-6
           
          Citera
          *16 kvm stor bal...
          Inlägg 06-12-2005, 08:38
          Länk hit: #24


          Medlem
          Antal inlägg: 29
          Medlem sedan:
          13-11-2003
          Medlem nr: 2 563



          Netave.

          Har du möjligtvis receptet på cointreaun?
          Jag vet att jag hade det nånstans, men sen köksrenoveringen hittar jag ingenting *suckar*
           
          Citera
          noora
          Inlägg 06-12-2005, 11:37
          Länk hit: #25


          Medlem
          Antal inlägg: 1 699
          Medlem sedan:
          03-02-2003
          Medlem nr: 678



          Älgörtssaps och älgörtslikör är mina favoriter :-) Lite fel tid på året just nu att göra dem kanske, om man inte råkar ha torkade älgörtsblad på lager.

          Några blad (torkade eller färska) från älgört får dra i spriten i några dagar. Smaka och lukta för att se om det har dragit tillräckligt länge. Man kan behöva byta blad en gång om man vill ha mer smak. När du är nöjd med smaken filtrerar du spriten genom kaffefilter och häller upp den på flaskor. Då har du snaps. Vill du ha likör i stället sötar du snapsen med vit sirap (sockerlag) efter smak. Låt gärna snapsen/likören stå och mogna ett par veckor innan den börjar användas, jag tycker att den blir godare då. Älgört ger en fin "skogig" smak wub.gif

          Andra snapsar och likörer jag gjort:

          Blomstersnaps: blandade ätliga blommor, t.ex. kryddtagetes, lavendel, salviablommor m.m, får dra i ett par dagar, sedan byter man ut blommorna och låter den dra ett par dagar till.

          Habanerosnaps: En halv urkärnad habanero får dra i 3 dl sprit i c:a 30 minuter. (Det går säkert lika bra med vilken chili som helst.) Blir väldigt starkt, bör drickas med försiktighet.

          Hjärtansfröjd: Snaps kryddad med citronmeliss. En klassiker.

          Dragonlikör: Låt dragon dra i sprit tills det är lagom mycket smak på spriten. Jag kommer tyvärr inte ihåg hur länge jag lät den dra... Söta med vit sirap tills det är lagom. Dragon var i alla fall godare som likör än som snaps.

          Myntalikör: Låt färsk mynta dra i vit rom i en halv till en dag. Byt eventuellt blad halvvägs för att undvika besk smak. Sila och tillsätt vit sirap efter smak.


          --------------------
          Noora - med trädgård i Tullinge, zon 2-3
          Nooras Örtagård - min webbsida om örter
           
          Citera
          karjo
          Inlägg 07-12-2005, 10:23
          Länk hit: #26


          Medlem
          Antal inlägg: 1 140
          Medlem sedan:
          21-05-2005
          Medlem nr: 5 846



          CITAT (netaave @ 02-12-2005, 18:10)
          Jag dricker inte snaps men gör gärna egen likör.
          Till julen gör jag Martin Timells Coaintreau av Årstabrännvin och socker.

          Jag vill också ha recept på det! Lät gott! smile.gif Var hittar man receptet? unsure.gif


          --------------------
          Hälsningar Karin, Zon 3 (4)
           
          Citera
          *Felix matte*
          Inlägg 07-12-2005, 10:36
          Länk hit: #27


          Medlem
          Antal inlägg: 14 005
          Medlem sedan:
          27-11-2002
          Medlem nr: 429



          Martins juldricka


          Hemmagjord cointreau:
          Häll ur lite av brännvinet ur flaska för att sockret ska få plats. Häll ned sockret i flaskan. Låt flaska ligga 2-3 dagar och snurra flaskan en gång om dan. Sockret löser sig under den tiden.
          1 flaska Årstabrännvin
          1 dl socker

           
          Citera
          rosita
          Inlägg 07-12-2005, 17:28
          Länk hit: #28


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          CITAT (karjo @ 07-12-2005, 10:23)
          CITAT (netaave @ 02-12-2005, 18:10)
          Jag dricker inte snaps men gör gärna egen likör.
          Till julen gör jag Martin Timells Coaintreau av Årstabrännvin och socker.

          Jag vill också ha recept på det! Lät gott! smile.gif Var hittar man receptet? unsure.gif

          Här kommer ett recept på Cointreau:

          Häll i 1 dl strösocker i en 75:a och fyll på med Årstabrännvin.
          Låt flaskan ligga ner och skaka den då och då.
          När allt socker löst sig är den klar. smile.gif


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 11-12-2005, 00:56
          Länk hit: #29


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Ser att du redan fått receptet.
          Jag brukar hälla ut den där dl, i med sockret skaka försiktigt så det löser sig, tillbaka med spriten jag hällde ut.
          Sen ställer jag den i fönstret och vänder upp och ner på flaskan ett par ggr per dag.
          Klart efter 2-3 veckor.


          --------------------


           
          Citera
          Stuvstamorsan
          Inlägg 21-07-2008, 21:21
          Länk hit: #30


          Medlem
          Antal inlägg: 12
          Medlem sedan:
          27-06-2008
          Medlem nr: 17 046



          CITAT (Sylvia @ 01-12-2005, 18:58) *
          Julröd körbärslikör

          Ska göras när körsbären är lagom ätmogna.

          Fyll en bredhalsad flaska eller karaff till hälften med röda, mogna körsbär, helst surkörsbär.
          Häll på Renat så att flaskan fylls. Sätt på en lock.
          Låt flaskan stå 2-3 veckor, eller tills vätskan är ordentligt rött.

          Sila bort körsbären, skölj karaffen. Mät vätskan och häll den tillbaka i karaffen med lika mycket strösocker. Skaka flaskan varje dag tills sockret har helt bladat sig med likören. Sedan är den klar att njutas till julen.



          Hej! Å en dum fråga måste jag bara ställa.
          Gör du likören på sommaren när körsbären är klara, eller fryser du körsbären och gör dem lagom till jul?

          Det lät ju inte så svårt det där. Min typ av recept. =)
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 22-07-2008, 06:53
          Länk hit: #31


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Alla som använder socker bör nog fundera på att byta ut det mot sockerlag i stället, även i många andra sammanhang är det bättre om man kan använda sockerlag i stället för socker:


          http://matalskaren.taffel.se/2008/07/20/so...gora-hallonsas/
          http://matalskaren.taffel.se/2008/07/21/no...r-om-sockerlag/
           
          Citera
          bayrare
          Inlägg 22-07-2008, 16:29
          Länk hit: #32


          Medlem
          Antal inlägg: 10
          Medlem sedan:
          10-07-2008
          Medlem nr: 17 377



          Cointreau: En god cointreauliknande likör kan man göra genom att skala av det yttersta gula på några rentvättade apelsiner och sedan lägga det i ren sprit att dra några veckor (2-3) sedan sila och tillsätta vit sirap till lagom sötma.

          En annan varianat är att ta citronskal eller från mandariner. Alla blir suveränt goda.

          Lycka till Anita
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 22-07-2008, 16:39
          Länk hit: #33


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          CITAT (bayrare @ 22-07-2008, 17:29) *
          Cointreau: En god cointreauliknande likör kan man göra genom att skala av det yttersta gula på några rentvättade apelsiner och sedan lägga det i ren sprit att dra några veckor (2-3) sedan sila och tillsätta vit sirap till lagom sötma.

          Ren sprit??? Vad menar du?


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          Sussie F-Flower
          Inlägg 22-07-2008, 17:24
          Länk hit: #34


          Medlem
          Antal inlägg: 3 217
          Medlem sedan:
          25-03-2008
          Medlem nr: 14 814



          CITAT (Ingrid Zon3 @ 22-07-2008, 17:39) *
          Ren sprit??? Vad menar du?



          Kanske Ren sprit, köpt på systemet, inte av någon rufflare som kokar "svart-sprit" själv... crying.gif
           
          Citera
          Ingrid Zon3
          Inlägg 22-07-2008, 18:18
          Länk hit: #35


          Medlem
          Antal inlägg: 1 228
          Medlem sedan:
          11-03-2005
          Medlem nr: 5 153



          Aha, jag har mycket kemistudier, trodde h*n menade typ lab-sprit 96-99%.


          --------------------
          Erfarenhet är värdelöst, du har den alltid strax efter att du behövde den.
           
          Citera
          Överbölingen
          Inlägg 28-07-2008, 12:19
          Länk hit: #36


          Medlem
          Antal inlägg: 1 602
          Medlem sedan:
          09-02-2003
          Medlem nr: 707



          Vi gör egen essens. Skulle kunna göra fler men det räcker med de två vi gör.
          Dels malört: Malörtsblom i en majonäsburk. "Full men inte packad". Slår på 37% klar alkohol. Ställer i ett fönster och väntar på sill. Vänder dagligen under två veckor. Filtrerar och blandar till angenäm styrka och smak. För min del 1 krm till 5 cl. Sill ochsurströmming.
          Dels Johannesört: Samma förfarande. Här går det åt två krm till 5 cl. Sill, surströmming, kräftor och kraftigt kött om man inte dricker vin till.
          En variant som jag inte provat själv mer än en gång är späda svartvinbärblad på våren. Fyll en flaska och slå på rent eller absolut om man gillar det. Sila ifrån efter 1 till 2 veckor. Aningen grön men de flesta "känner igen smaken" men har ingen aaning om vad det är.
           
          Citera
          Pia L
          Inlägg 02-08-2008, 11:18
          Länk hit: #37


          Medlem
          Antal inlägg: 2 662
          Medlem sedan:
          26-03-2006
          Medlem nr: 7 292



          "ren sprit" syftar nog på okryddad sprit, annars kan kryddningen från spriten förstöra det önskade resultatet


          --------------------
          Frihet är att ha modet att följa sina känslor.
           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 04-08-2008, 10:48
          Länk hit: #38


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          CITAT (Överbölingen @ 28-07-2008, 13:19) *
          "Full men inte packad".

          rotfl.gif rotfl.gif rotfl.gif Det var ju lägligt i denna tråden!
          ....men absolut är det nog bättre att vara full än att vara packad!
          Förlåt mitt inhopp, det tillförde ju inte mycket, men jag blev så "full" i skratt och kunde inte låta bli! angel_not.gif


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera

          2 sidor V  < 1 2
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 22:07
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon