Hittat på Dagens Nyheters webbsida idag.
Fläskfilé med apelsin och ingefära (4 pers)
Ingredienser:
ca 600 g fläskfilé salt och svartpeppar ½ dl pressad apelsin 1 tsk rivet apelsinskal 1 tsk riven ingefära 1 msk soja 1 krm sambal oelek eller annan chilikrydda
Salta och peppra köttet och bryn det runt om i stekpanna.
Rör ihop pressad apelsin, rivet apelsinskal, soja, sambal och inge¬fära och häll över filén i pannan. Låt sjuda på svag värme under lock 15–20 minuter eller tills innertemperaturen är 65 grader.
Låt köttet vila en stund och skär sedan upp det i skivor. Droppa skyn över.
Servera med ugnsstekta potatisklyftor och rödvinskokt rödkål:
Rödvinskokt rödkål (4 pers)
Ingredienser:
ca 600 g rödkål 1 liten rödlök 3 torkade fikon 1½ dl rött vin ½ grönsaksbuljongtärning 1 msk balsamvinäger 1 msk farinsocker salt
Skär rödkålen och löken fint och stek tills det blir slankigt i en rymlig panna, en wokpanna är perfekt.
Häll på vin, balsamvinäger och lägg i fikonen skurna i små bitar (skär bort det hårda skaftfästet!). Smula i buljongtärning och farinsocker.
Rör om och lägg på lock. Låt sjuda på låg värme cirka 10 minuter eller tills kålen är mjuk.
Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger.
|