Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Gillar ni fikon?, Farmors fikonbullar
          Biggan_
          Inlägg 02-01-2006, 15:40
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          Julen är ju inte riktigt slut än, och har ni kanske fikon över, så prova gärna detta julgodis. Det är ett gammalt recept jag fått av min svärmor för nästan 40 år sedan och jag bara älskar dessa fikonbullar.

          Farmors fikonbullar:
          2 ägg
          2 hg socker
          3 hg torkade fikon
          1 dl kakao
          250 gr kokosfett
          kokosflingor

          Förväll fikonen ca 15 minuter. Lägg dem på hushållspapper så vattnet sugs upp och låt dem svalna litet. Finhacka dem sedan (ta bort det hårda stjälkfästet).
          Smält kokosfettet men låt det inte bli hett.
          Vispa ägg och socker pösigt.
          Blanda ner kakaon i äggsmeten.
          Rör ner kokosfettet och fikonen i smeten.
          Ställ in i kylen för att stelna.
          När smeten stelnat går det bra att rulla små bollar ( som små-köttbullar i storlek). Arbeta snabbt för smeten mjuknar rätt fort.( Blir det för kladdigt så kyl smeten igen) Rulla slutligen i kokosflingor och förvara dem i burk i kylen.
          Himmelskt goda
          biggrin.gif tongue.gif


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera
          solkatten
          Inlägg 02-01-2006, 16:44
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 445
          Medlem sedan:
          31-12-2003
          Medlem nr: 2 640



          Så här efter jul kan jag ge ett annat tips på vad man kan göra av fikon.
          Vin!
          Jag köpte på extrapris efter jul och gjorde ett vin som blev mycket uppskattat.


          --------------------
          Karlskrona, Blekinge, Zon 1
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 02-01-2006, 18:52
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Fikonbollarna är sparade!
          Prova även att marinera färska fikon i alkohol, rött vin eller madeira, eller konjak då förstås men det har väl dom flesta smakat.
          Gott alltsammans med lite glass eller grädde.


          --------------------


           
          Citera
          stina
          Inlägg 02-01-2006, 19:41
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 6 103
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 26



          Jag fick ett annat fikontips idag: Ta något smalt och tryck ut kärnan ur fikonet. Blanda chevreost och creme fraiche (70-30 ca) och fyll fikonen med röran med hjälp av en sprits. Låter mumma tycker jag!
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 02-01-2006, 19:44
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          CITAT (stina @ 02-01-2006, 19:41)
          Jag fick ett annat fikontips idag: Ta något smalt och tryck ut kärnan ur fikonet. Blanda chevreost och creme fraiche (70-30 ca) och fyll fikonen med röran med hjälp av en sprits. Låter mumma tycker jag!

          Tror nog det är dadlar du menar, fikon har ju en hundratals pyttesmå kärnor.


          Angående "fikon"tipset med ost: Färska dadlar (alltså inte de här skrumpna kladdiga sakerna man köper i matbutiken utan de färska dadlar som säljs i kartong som det står kylförvaring på och har en konsistens som lös kolasmet) som man tar bort kärnan på och kör upp en stav med någon god ost så det ser ut som en murkla är gott, parmesanost går exempelvis bra att använda.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          stina
          Inlägg 02-01-2006, 19:50
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 6 103
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 26



          CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,02-01-2006, 19:44)
          CITAT (stina @ 02-01-2006, 19:41)
          Jag fick ett annat fikontips idag: Ta något smalt och tryck ut kärnan ur fikonet. Blanda chevreost och creme fraiche (70-30 ca) och fyll fikonen med röran med hjälp av en sprits. Låter mumma tycker jag!

          Tror nog det är dadlar du menar, fikon har ju en hundratals pyttesmå kärnor.


          Angående "fikon"tipset med ost: Färska dadlar (alltså inte de här skrumpna kladdiga sakerna man köper i matbutiken utan de färska dadlar som säljs i kartong som det står kylförvaring på och har en konsistens som lös kolasmet) som man tar bort kärnan på och kör upp en stav med någon god ost så det ser ut som en murkla, parmesanost går exempelvis bra.

          Jamenvisst menade jag dadlar!!!! rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 03:26
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon