Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V  < 1 2  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Fläderblomsvin
          netaave
          Inlägg 07-10-2004, 22:43
          Länk hit: #21


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          CITAT (Fenja @ 07-10-2004, 16:28)
          Måste bara meddela, nu när viner är tappat och omsider avsmakat att: Det får GODKÄNT!! wub.gif
          Mvh
          Fenja

          Schkåååll!


          --------------------


           
          Citera
          KURT
          Inlägg 08-10-2004, 06:06
          Länk hit: #22


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          I gårdagens Meny (sänds i repris på Lör 16.00 i P1) var de recept på plommonvin http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index....p?programID=950


          Plommonvin

          I Meny vecka 41 2004

          5 kg plommon
          3 kg socker
          1 g vinsvavla
          4 g jästnärsalt
          6 mg B-vitamin
          enzym
          jäst

          Bland höstens frukter är plommonet mest generös med sin saft. Det är tyvärr också känsligast för hantering och liknar därmed den ömtåliga vindruvan. Odlaren har inte lång tid på sig att ta hand om sin skörd förrän plommonen börjar falla sönder och jäsa. Glöm äldre recepts egendomliga råd att låta frukten vila ett dygn innan socker sätts till, det bäddar bara för tråkiga överraskningar. Så fort som möjligt ska frukten i jäsning med socker och jäst, så att skyddande alkohol kan hålla orenligheter stången. Varierande nyanser av plommon brukar man hitta i mogna viner av god klass, särskilt i sådana där druvan merlot finns med. Mosa plommonen, gärna för hand men se upp, för kärnorna är vassa och det är lätt att göra sig illa. Slå över 8 l kallt vatten och lös i det hälften av sockret tillsammans med de övriga ingredienserna: vinsvavla, jästnärsalt, B-vitamin, enzym och jäst. Rör om kraftigt så att frukten kommer ner under vätskeytan och släpper ifrån sig sina goda aromer. Fruktmassan blir snabbt mörkbrun av luftens syre om den får ligga orörd, så på den bara, rör eller trampa vinet för glatta livet. När jäsningen har varat i fyra dygn fiskas resterna av frukten upp, återstoden av sockret löses i vinmusten som också justeras till 10 liters volym. Jäs till önskad grad av sötma och stoppa processen. Plommonvin är tacksamt att experimentera med just när det gäller sötman. Mina viner har under årens lopp varierat från knastertorra matviner över b ehagligt halvtorra skapelser i sherrystil till mäktigt söta dessertvarianter.
           
          Citera
          Eva St
          Inlägg 17-10-2004, 23:08
          Länk hit: #23


          Medlem
          Antal inlägg: 2 514
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 58



          Kul med ett Plommonvinsrecept Kurt det ska testas när nästa skörd av plommon dyker upp.

          Fenja tur att vinet blev godkänt - visst smakar det bra
          Eva St


          --------------------
          Skjut inte upp till i morgon vad du kan ha nöje av idag.

          Mitt album
           
          Citera
          Berith
          Inlägg 18-10-2004, 05:25
          Länk hit: #24


          Medlem
          Antal inlägg: 15 282
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 18



          Och jag har inte gjort nåt fläderblomsvin i år heller. *mutter mutter* huh.gif

          Men nästa år! Då... Eller om några år kanske, satte ett par fläderbuskar nu i höst och jag kan väl knappast förvänta mej stora skördar redan nästa år. unsure.gif wink.gif


          --------------------
          ----<--<-@ Att dölja ett fel med en lögn är som att dölja en fläck med ett hål. @->-->----
           
          Citera
          Christoffer
          Inlägg 20-10-2004, 17:35
          Länk hit: #25


          Medlem
          Antal inlägg: 2 616
          Medlem sedan:
          28-11-2002
          Medlem nr: 439



          Hur många alc.procent kommer flädervinet ha? Är det lättvin eller starkvin man får då?
           
          Citera
          Eva St
          Inlägg 23-10-2004, 23:05
          Länk hit: #26


          Medlem
          Antal inlägg: 2 514
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 58



          Det har blivit starkvin ca 16 - 18 procent

          Eva St


          --------------------
          Skjut inte upp till i morgon vad du kan ha nöje av idag.

          Mitt album
           
          Citera
          Anna i Örsjö
          Inlägg 24-10-2004, 10:55
          Länk hit: #27


          Medlem
          Antal inlägg: 123
          Medlem sedan:
          31-05-2004
          Medlem nr: 3 758



          Hej!

          Min sambo gjorde rödbetsvin för några år sedan som efter lagring blev jättegott, godare ju längre det lagrades. tongue.gif Men när vi upptäckte det fanns inte receptet kvar. sad.gif sad.gif

          Kan ni kunniga och kluriga mänskor på detta forum komma med tips eller recept på rödbetsvin. smile.gif

          Tänkte i så fall odla en hel drös rödbetor nästa år. sleep.gif

          Anna i Örsjö
           
          Citera
          kattelinen
          Inlägg 08-10-2007, 11:18
          Länk hit: #28


          Medlem
          Antal inlägg: 3
          Medlem sedan:
          08-10-2007
          Medlem nr: 12 769



          Hejsan!
          Vi sitter här på ett antal kilo plommon och är sugen på att sätta vin, men undrar över en del i receptet.
          Hur mycket jäst?
          Hur mycket enzym?
          Hur stoppar man jäsningen?
          Har gjort vin förr, men inte på detta viset.
          Mvh K & D


          CITAT (KURT @ 08-10-2004, 07:06) *
          I gårdagens Meny (sänds i repris på Lör 16.00 i P1) var de recept på plommonvin http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index....p?programID=950
          Plommonvin

          I Meny vecka 41 2004

          5 kg plommon
          3 kg socker
          1 g vinsvavla
          4 g jästnärsalt
          6 mg B-vitamin
          enzym
          jäst

          Bland höstens frukter är plommonet mest generös med sin saft. Det är tyvärr också känsligast för hantering och liknar därmed den ömtåliga vindruvan. Odlaren har inte lång tid på sig att ta hand om sin skörd förrän plommonen börjar falla sönder och jäsa. Glöm äldre recepts egendomliga råd att låta frukten vila ett dygn innan socker sätts till, det bäddar bara för tråkiga överraskningar. Så fort som möjligt ska frukten i jäsning med socker och jäst, så att skyddande alkohol kan hålla orenligheter stången. Varierande nyanser av plommon brukar man hitta i mogna viner av god klass, särskilt i sådana där druvan merlot finns med. Mosa plommonen, gärna för hand men se upp, för kärnorna är vassa och det är lätt att göra sig illa. Slå över 8 l kallt vatten och lös i det hälften av sockret tillsammans med de övriga ingredienserna: vinsvavla, jästnärsalt, B-vitamin, enzym och jäst. Rör om kraftigt så att frukten kommer ner under vätskeytan och släpper ifrån sig sina goda aromer. Fruktmassan blir snabbt mörkbrun av luftens syre om den får ligga orörd, så på den bara, rör eller trampa vinet för glatta livet. När jäsningen har varat i fyra dygn fiskas resterna av frukten upp, återstoden av sockret löses i vinmusten som också justeras till 10 liters volym. Jäs till önskad grad av sötma och stoppa processen. Plommonvin är tacksamt att experimentera med just när det gäller sötman. Mina viner har under årens lopp varierat från knastertorra matviner över behagligt halvtorra skapelser i sherrystil till mäktigt söta dessertvarianter.

           
          Citera

          2 sidor V  < 1 2
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 01-09-2025, 08:14
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon