Här kommer mina favoritrecept just nu
Dinkelbröd 2 limpor eller 15 frallor
5 dl vatten 50 gr margarin 2 tsk salt 6 dl dinkelmjöl 5-6 dl vetemjöl 50 gr jäst
Smula ner jästen i bunken. Häll på vattnet, 37 grader. Rör om tills jästen lösts upp. Ha i salt , smält avsvalnat margarin och dinkelmjöl. Rör om ordentlig. Ha till sist i vetetmjölet. Anpassa mängden efter hur lös degen känns. Jäs i bunke 30 minuter. Baka ut och jäs ytterligare 30 min på plåt. Pensla med vatten innan de gräddas. C:a 25 min i 175-200 grader för limpa och 10 min i 225 grader för frallor.
Formbröd med vetekross. Det här brödet är jättegott att rosta.
5 dl vatten 1,5 dl vetekross 2 tsk salt 50 gr jäst 2 msk smält margarin 9-10 dl vetemjöl
Till pensling 1 ägg 2 msk vallmofrön helst blå
Koka vatten och vetekross över svag värme under lock i 15 min. Häll blandningen i degbunke och låt svalna till 37 grader. Snula ner jästen i bunken och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt , smör och det mesta av mjölet under kraftig omrörning.Arbeta sedan degen 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt jäsa i 30 min. Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Forma till 2 avlånga bröd som läggs i smorda avlånga sockerkaksformar. Jäs 30 min. Pensla med ägg och strö på vallmofrön. Grädda i 200 grader i c:a 30 min.
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|