Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Abborrhjälp sökes
          Bessie
          Inlägg 29-01-2006, 23:50
          Länk hit: #1


          Gäster






          Fiskexperter, hjälp!

          Jag fick nyss tre färska abborrar (upptagna i morse) av en kompis som varit hemma på Åland. Två av dem var honor med magarna fulla av rom. Hade ett vagt minne av att östersjörom ska frysas innan man gör nåt av dem, så nu har jag två romsäckar i frysen. Har hört att abborrom ska vara en delikatess, men vad kan man göra av den och hur gör man? 'Rom' är för mig nåt som förekommer på buffé tillsammans med hackad lök och smetana.

          Om ni har nån idé av vad jag ska göra med resten av firrarna får ni gärna ge förslag, annars tänkte jag helt kallt ugnsbaka dem i aluminiumfolie. Jag ser mig inte som nån nyhjälplös person, men att filéa fisk har jag aldrig kunnat, trots självstudier. De går bara sönder och ser ut som kattmat.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 30-01-2006, 10:07
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Abborre med mangowok och sojadressing


          Ingredienser
          Portioner: 4

          600 g "byxad" abborrfilé (benen bortskurna)
          1 kg delikatesspotatis (små runda potatisar)
          1/2 dl mild olivolja

          vetemjöl till stekning

          Mangowok
          1 mango
          1 rödlök
          1 liten zucchini
          200 g färska sockerärter
          1/2 ask rucolasallad

          Sojadressing
          1 tsk sesamolja
          3 msk japansk sojasås
          2-3 msk finhackad schalottenlök

          Tillagningstid: Över 20 min
          Svårighetsgrad: Medel

          Gör så här
          1. Sätt ugnen på 225ºC. Blanda potatisen med olja, salt och peppar.
          2. Bre ut potatisen på en plåt och rosta i ugnen i 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
          3. Blanda samman ingredienserna till dressingen.
          4. Skala mangon, skär bort köttet från kärnan och tärna grovt. Skala och strimla löken.
          5. Dela zucchinin på längden och strimla den. Dela sockerärterna och potatisen.
          6. Stek eller woka rödlök, zucchini, sockerärter och potatis i en het panna med ca 2 msk olja i 2–3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda i mango och rucola.
          7. Salta och peppra abborrfiléerna. Vänd dem i mjöl. Bryn en klick smör med 1 msk olja och stek fisken ca 1 minut på varje sida. 8. Fördela mangowoken på tallrikar. Skeda över dressingen. Toppa med abborrfiléerna.



          Krondillkokt abborre med tomat och pepparrotssmör
          Ingredienser
          Portioner: 4

          1 l vatten
          1 knippe dillkronor
          1 msk socker
          2 msk grovt salt
          2 tomater
          ca 500 g abborrfiléer
          1 bit pepparrot
          50 g smör
          salt
          vitpeppar

          Tillagningstid: Över 20 min
          Svårighetsgrad: Medel

          Gör så här
          Koka en lag av vatten, dillkronor, socker och salt i en gryta. Den ska påminna om lagen till kräftor. Koka ca 5 min och sila av. Koka abborren på låg värme i lagen ca 4 min.

          Kärna under tiden ur tomaterna och skär köttet i tärningar. Skala och grovriv pepparroten och blanda med tomatköttet och smör. Smaka av med salt och peppar.

          Servera abborrfiléerna med det rumstempererade smöret över samt kokt potatis. Garnera med dillkronor


          --------------------


           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 30-01-2006, 11:47
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Vet inte hur man gör med aborrsrom men med strömmingsrommen brukar vi ta hela äggsäcken (heter det så?) och så saltar vi på den och steker, jättegott på knäckemacka.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Bessie
          Inlägg 30-01-2006, 11:52
          Länk hit: #4


          Gäster






          Okej! Hur hög värme på plattan? En av säckarna gick sönder tyvärr så jag får väl fiskägg i hela pannan.
           
          Citera
          Gåsis
          Inlägg 30-01-2006, 14:41
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Jag har ett busenkelt recept på abborre. Lägg fisken i en form, jag brukar filéa men det går med hel fjällad fisk. Skiva en röd lök och lägg på, ett paket grädde slås på och sen lite svamp på toppen. Svampen får gärna vara färsk och med lite mer smak än champinjoner. Kantareller är gott tex. Salt och citronpeppar och sen skjuts in i ugnen. Hemlagad potatismos till. Mums.

          Abborrom brukar vi vispa så att rommen släpper från romsäcken, sen sköljer vi och silar. Finhackad gul lök, salt och peppar. Klart. Men vi brukar låta rommen vara i frys minst tre dygn innan vi gör något med den.
           
          Citera
          Bessie
          Inlägg 30-01-2006, 20:38
          Länk hit: #6


          Gäster






          Så då kan man alltså äta den rå då? Det verkar ligga ett blinipartaj bakom knuten...

          Tack för alla tips!
           
          Citera
          Gåsis
          Inlägg 30-01-2006, 21:54
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 2 524
          Medlem sedan:
          22-02-2005
          Medlem nr: 5 050



          Jag kan inte svara säkert, men vi lever i alla fall hemma hos mig fast vi äter den rå. Om du ska spara den så var försiktig med löken för den fäller liksom smak, det blir fort för starkt av den.

          /Åsa
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 19-07-2025, 23:44
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon