Nog sorteras potatisen ganska noga innan den förädlas eller förpackas ?
Den potatis som kommer upp i upptagaren och lastas med frontlastare på långtradare, till Findus eller var den nu ska, får en hel del stryk och sorteras mauellt av flitiga damer vid löpande bandet. Det har jag själv sett vid studiebesök i småskolan. Likaså den vi köper i affären, annars skulle det finnas mycket mer skadade potatisar med än vad det gör. Visst slinker det med en och annan gröning men inte jättemånga.
Solanin bryt inte ner av de temperaturer som man har vid matlagning.
Ta det lite lugnt innan ni skriker "LARMRAPPORT" ang. grön potatis, släng de som är gröna, plocka bort gröna chips eller retunera påsen. Svårare än så behöver det nog inte vara, man dör inte om man råkar nudda en grön potatis !!! Men REKOMENDATIONEN är att slänga hela potatisen om den är grön på en plätt.
Jag skulle isåfall vara mer orolig för kadmium och andra tungmetaller som kan anrikas i kroppen över tid.
Visst är det bra att vara försiktig men man ska inte oroa sig i onödan tycker jag. Det finns saker i världen att vara mer rädd för än potatis.