Hej hej,
Jag har köpt mig ett hus på landet och håller för fullt på att göra överambitiösa planer för min kommande frodiga köksträdgård. Många sorter och stort blir det!
Planerna över vad jag vill odla och var har jag kommit långt med, men jag skulle vilja göra en liten plan för när varje grej ska sättas igång. Mitt problem är att jag inte riktigt vet när jag kan börja så och när jag ska börja förkultivera? Det står överallt att man kan så eller plantera när jorden reder sig, eller när risken för nattfrost är över, eller 50 dagar före beräknad utplantering etc. Det är ju lite svårt att veta när detta är utan erfarenhet, så någon kanske kan tipsa mig?
Huset jag ska flytta till ligger ett par mil norr om Finspång, Östergötland i zon 3. Jag kommer att odla i upphöjda bäddar och pallkragar och det känns allmänt varmt och vindskyddat. När reder jorden sig och när är risken för nattfrost över....normalt sett?
Jag vill odla allt möjligt, men jag kan ju ta några exempel:
rödkål
grönkål
broccoli
lök
potatis
rotselleri
fänkål
bönor av olika slag
kålrötter
rödbetor
morötter
Tacksam för all tips!!
/Helena