|
|
  |
Senaste cancerlarmet, Bensen i saft och sylt |
|
|
|
20-03-2006, 16:29
|
Medlem
Antal inlägg: 19 528
Medlem sedan: 12-01-2004
Medlem nr: 2 682

|
CITAT (Pirum @ 20-03-2006, 16:23) ) Mitt senaste hatobjekt är sukralos. Fick det av misstag i en Yoggi för ett tag sedan, jag fattade inte att den där texten på framsidan, "utan tillsatt socker" (eller vad det stod) egentligen borde varit "med tillsatt fusksocker". Efter att ha suttit med en mugg med yoghurt i 30 minuter, utan att ha druckit upp den, så befarade jag att den fadda eftersmaken berodde på något fel. Kollade förpackningen, och jodå, konstgjort socker var tillsatt. (Normalt sett dricker jag upp en mugg yoghurt på få minuter, om inte sekunder...  det värsta är ju att den smakar ännu vidrigare än aspartanen jag trillade dit på den också...fick hälla ut den, så vidrig var den
--------------------
Den grövsta form av mobbning är, att kalla sina meningsmotståndare mobbare. Bor i zon 2
|
|
|
|
|
20-03-2006, 16:32
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
Inte för att jag dricker aspartamsötad läsk (undviker alla lightprodukter som pesten) men en 330 ml burk läsk sötad med aspartam ger ca 20 mg metanol, medan en lika stor volym fruktsaft ger 40 mg metanol och en dryck med alkohol vid samma volym ger ca 60-100 mg metanol. Mängden fenylalanin är ca 100 mg i en burk dietläsk, jämfört med 300 mg i ett ägg, 500 mg i ett glas mjölk och 900 mg i en stor hamburgare. Mängden intagen fenylalanin eller metanol genom konsumtionen av aspartam är alltså minimal, jämfört med mängden fenylalanin eller metanol som man får i sig vid intag av annan föda. Kliniska studier har inte kunnat påvisa några toxiska effekter och inte heller någon ökning i plasmakoncentrationer av metanol, myrsyra eller fenylalanin vid ett dagligt intag av 50 mg/kg aspartam (lika med 17 burkar dietläsk dagligen för en vuxen som väger 70 kg) (1,2). Aspartam.seSen har vi ju livsmedelverkets trätråkiga text om cancer: "Resultat från djurförsök tyder på att aspartam inte heller är cancerframkallande. Sammantaget har man utfört tre carcinogenicitetsstudier på råtta. I samtliga studier handlar det om s k livslång exponering (två år för råtta) och med doser upp till 8 g aspartam/kg kroppsvikt och dag. Denna dos, omräknat till en vuxen människa, motsvarar cirka 2 400 burkar aspartamsötad läsk varje dag under en livstid. Utvärderingen av JECFA 1981 baserades på en tidig studie utförd på råtta (2). Slutsatsen blev att det inte fanns några fynd som talade för att aspartam skulle ha en cancerframkallande effekt. Efter denna studie har ytterligare två studier utförts och resultatet av dessa överensstämmer med den tidigare studien. Överlevnaden i kontrollgruppen var jämförbar med den i gruppen som fick aspartam. Det fanns inget dos-responssamband när det gäller tumörincidens. Faktum är att tumörincidensen var så låg som 2,8 procent i den aspartambehandlade gruppen, vilket är den spontanincidens man kan förvänta sig hos två år gamla råttor." SLVFast jag håller mig till sån't med riktigt socker ändå.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
20-03-2006, 16:41
|

Medlem
Antal inlägg: 4 131
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 51

|
CITAT (LadyG @ 20-03-2006, 16:32) Inte för att jag dricker aspartamsötad läsk (undviker alla lightprodukter som pesten) men en 330 ml burk läsk sötad med aspartam ger ca 20 mg metanol, medan en lika stor volym fruktsaft ger 40 mg metanol och en dryck med alkohol vid samma volym ger ca 60-100 mg metanol. Mängden fenylalanin är ca 100 mg i en burk dietläsk, jämfört med 300 mg i ett ägg, 500 mg i ett glas mjölk och 900 mg i en stor hamburgare. Mängden intagen fenylalanin eller metanol genom konsumtionen av aspartam är alltså minimal, jämfört med mängden fenylalanin eller metanol som man får i sig vid intag av annan föda. Kliniska studier har inte kunnat påvisa några toxiska effekter och inte heller någon ökning i plasmakoncentrationer av metanol, myrsyra eller fenylalanin vid ett dagligt intag av 50 mg/kg aspartam (lika med 17 burkar dietläsk dagligen för en vuxen som väger 70 kg) (1,2). Aspartam.seSen har vi ju livsmedelverkets trätråkiga text om cancer: "Resultat från djurförsök tyder på att aspartam inte heller är cancerframkallande. Sammantaget har man utfört tre carcinogenicitetsstudier på råtta. I samtliga studier handlar det om s k livslång exponering (två år för råtta) och med doser upp till 8 g aspartam/kg kroppsvikt och dag. Denna dos, omräknat till en vuxen människa, motsvarar cirka 2 400 burkar aspartamsötad läsk varje dag under en livstid. Utvärderingen av JECFA 1981 baserades på en tidig studie utförd på råtta (2). Slutsatsen blev att det inte fanns några fynd som talade för att aspartam skulle ha en cancerframkallande effekt. Efter denna studie har ytterligare två studier utförts och resultatet av dessa överensstämmer med den tidigare studien. Överlevnaden i kontrollgruppen var jämförbar med den i gruppen som fick aspartam. Det fanns inget dos-responssamband när det gäller tumörincidens. Faktum är att tumörincidensen var så låg som 2,8 procent i den aspartambehandlade gruppen, vilket är den spontanincidens man kan förvänta sig hos två år gamla råttor." SLVFast jag håller mig till sån't med riktigt socker ändå.  Man får inte glömma bort vilket företag som började med Asparatam, det var Coca cola som började med det i sin dietcola, nu är coka cola ett stort företag dom omsätter förmodligen mer en vad hela Sverige omsätter, därför så har Svenska livsmedelsverket inget att säja till om i den här frågan... kort sakt så är det så här ska Sverige sälja några JAS plan i Världen så är det bara att godkänna Asparatam.
--------------------
Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King. Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T. Att inte cykla är att gå för långt.
Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
|
|
|
|
|
20-03-2006, 16:43
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (andersen @ 20-03-2006, 16:24) CITAT (Klematis @ 20-03-2006, 16:14) Jag undviker oxå konstgjorda sötningsmedel. Bättre att dricka mindre saft och dricka istället. Är inte aspartan cancerframkallande? det har jag för mig. Ja det är det. Sedan så finns det en annan koppling det är samma företag som "håll i dej gossen ruda" gör asparatam och round up, och giften orange agent som spreds under Vietnamn kriget företaget heter Monsanto. G.D. Searle, som påträffade aspartam, köptes upp av Monsanto 1985. Aspartam såldes via The NutraSweet Company, under namnet NutraSweet. Under 1992 gick deras patent gick ut, så idag finns flera andra företag som tillverkar aspartam. Monsanto äger inte längre The NutraSweet Company, så de gör inga inkomster på aspartam längre. Det finns inga kliniska studier som bevisar att aspartam ÄR cancerframkallande. Det finns gott om andra skäl att undvika aspartam, men att det skulle vara giftigt verkar överdrivet. Aspartam är ett av de hårtast kollade kemiska tillsatserna till mat vi har, med tanke på hur folk "larmat" sedan 1965.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
20-03-2006, 16:54
|

Medlem
Antal inlägg: 4 131
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 51

|
Det finns många orsaker till att man inte skall köpa produkter med asparatam, en orsak kan ju vara att det är förbjudet att ha ämnet i barnmat i Sverige.. och då kan man ju ställa sig fråga varför då? Titta här.. asparatam i barn mat
--------------------
Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King. Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T. Att inte cykla är att gå för långt.
Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
|
|
|
|
|
20-03-2006, 17:02
|

Medlem
Antal inlägg: 4 131
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 51

|
Gossen ruda, jag ber om ursäkt för "sidospåret" det var ju om natriumbensoat tråden skulle handla om.
--------------------
Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King. Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T. Att inte cykla är att gå för långt.
Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
|
|
|
|
|
20-03-2006, 17:17
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (andersen @ 20-03-2006, 16:54) Det finns många orsaker till att man inte skall köpa produkter med asparatam, en orsak kan ju vara att det är förbjudet att ha ämnet i barnmat i Sverige.. och då kan man ju ställa sig fråga varför då? Titta här.. asparatam i barn mat Jag letade verkligen efter någon officiell site som kunde backa upp ditt påstående, men jag hittade inget. När det gäller aspartam så har det aldrig varit förbjudet i Sveige. Jag tror att de blandar ihop det med cyklamat som har varit förbjudet i 30 år men som åter igen är godkänt som sötningsmedel. Aspartam ger en effekt på blodsockret. Kroppen luras att tro att den fått socker och producerar därför insulin, som gör att blodsockret sjunker. Därför undviker jag lightprodukter: jag blir så otroligt sötsugen, och det var ju inte meningen
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
20-03-2006, 18:15
|
Medlem
Antal inlägg: 308
Medlem sedan: 08-03-2003
Medlem nr: 869

|
Jag läste biokemi som en delkurs av cellbiologi innan jul och då blev det vid ett tillfälle aktuellt att prata om aspartam. Föreläsaren kunde inte tänka sig att aspartam kunde vara farligt på något sätt och vis. Han berättade dessutom om en forskarkollega som syntetiserade eget aspartam för personligt bruk.
--------------------
Martin, Umeå Tycker du om Orkidéer?En hemsida om hur du med enkla medel mikroförökar tropiska orkidéer (frösådd, kloning, etcetera).
|
|
|
|
|
20-03-2006, 20:32
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
För att nu byta spår till ursprungsämnet så fryser jag inte mina saftflaskor för dom håller så dåligt då.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
20-03-2006, 20:37
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (Gossen Ruda @ 20-03-2006, 20:32) För att nu byta spår till ursprungsämnet så fryser jag inte mina saftflaskor för dom håller så dåligt då.  Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? Är det också farligt?
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
20-03-2006, 20:47
|

Validating
Antal inlägg: 3 808
Medlem sedan: 15-04-2005
Medlem nr: 5 448

|
CITAT (LadyG @ 20-03-2006, 20:37) CITAT (Gossen Ruda @ 20-03-2006, 20:32) För att nu byta spår till ursprungsämnet så fryser jag inte mina saftflaskor för dom håller så dåligt då. :lol: Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? Är det också farligt?  Från utmärkta Shenet : http://www.shenet.se/ravaror/natriumbensoat.html"Rent natriumbensoat finns att köpa men vanligt är att det ingår i syltkonserveringsmedel. Följande blandningar som kan användas utan tillsats av socker innehåller: • Atamonpulver: natriumbensoat, bensoesyra, socker. Kan ersätta natriumbensoat. • Flytande Atamon: natriumbensoat, mjölksyra, sockerkulör, aromämne. Ungefär dubbla mängden kan ersätta natriumbensoat. • Röd Melatin: natriumbensoat, karragen, kaliumsorbat. "
--------------------
zon2.5
|
|
|
|
|
20-03-2006, 20:53
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (Pirum @ 20-03-2006, 20:47) CITAT (LadyG @ 20-03-2006, 20:37) CITAT (Gossen Ruda @ 20-03-2006, 20:32) För att nu byta spår till ursprungsämnet så fryser jag inte mina saftflaskor för dom håller så dåligt då.  Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? Är det också farligt?  Från utmärkta Shenet : http://www.shenet.se/ravaror/natriumbensoat.html"Rent natriumbensoat finns att köpa men vanligt är att det ingår i syltkonserveringsmedel. Följande blandningar som kan användas utan tillsats av socker innehåller: • Atamonpulver: natriumbensoat, bensoesyra, socker. Kan ersätta natriumbensoat. • Flytande Atamon: natriumbensoat, mjölksyra, sockerkulör, aromämne. Ungefär dubbla mängden kan ersätta natriumbensoat. • Röd Melatin: natriumbensoat, karragen, kaliumsorbat. " Hoppla, där ser man. Bra sida f ö  "Det har visat sig att natriumbensoat och askorbinsyra kan reagera med varandra och bilda det mycket cancerogena ämnet bensen." Nu blir jag fundersam. Vågar man äta hemmagjort äppelmos längre? Läskigt, om det är sant.  Edit: Och det var exakt det som topicen handlade om
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
20-03-2006, 21:47
|

Medlem
Antal inlägg: 4 062
Medlem sedan: 02-05-2004
Medlem nr: 3 478

|
CITAT (LadyG @ 20-03-2006, 20:53) Nu blir jag fundersam. Vågar man äta hemmagjort äppelmos längre? Läskigt, om det är sant. :unsure:
Edit: Och det var exakt det som topicen handlade om :D
--------------------
Jag har mina principer. Och när dom inte passar så har jag andra. Groucho Marx
|
|
|
|
|
21-03-2006, 15:35
|

Medlem
Antal inlägg: 4 131
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 51

|
CITAT (LadyG @ 20-03-2006, 20:53) CITAT (Pirum @ 20-03-2006, 20:47) CITAT (LadyG @ 20-03-2006, 20:37) CITAT (Gossen Ruda @ 20-03-2006, 20:32) För att nu byta spår till ursprungsämnet så fryser jag inte mina saftflaskor för dom håller så dåligt då.  Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? Är det också farligt?  Från utmärkta Shenet : http://www.shenet.se/ravaror/natriumbensoat.html"Rent natriumbensoat finns att köpa men vanligt är att det ingår i syltkonserveringsmedel. Följande blandningar som kan användas utan tillsats av socker innehåller: • Atamonpulver: natriumbensoat, bensoesyra, socker. Kan ersätta natriumbensoat. • Flytande Atamon: natriumbensoat, mjölksyra, sockerkulör, aromämne. Ungefär dubbla mängden kan ersätta natriumbensoat. • Röd Melatin: natriumbensoat, karragen, kaliumsorbat. " Hoppla, där ser man. Bra sida f ö  "Det har visat sig att natriumbensoat och askorbinsyra kan reagera med varandra och bilda det mycket cancerogena ämnet bensen." Nu blir jag fundersam. Vågar man äta hemmagjort äppelmos längre? Läskigt, om det är sant.  Edit: Och det var exakt det som topicen handlade om  Klart att du skall våga äta äppelmos. Här är ett tips ifrån mej, hur du skall göra, koka äppelmos som vanligt häll på varma burkar men inte ända upp utan där fyller du på med lingonsylt på med lock, lingonsylt innerhåller naturligt konserveringsämne därför håller äppelmoset sig.
--------------------
Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King. Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T. Att inte cykla är att gå för långt.
Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
|
|
|
|
|
21-03-2006, 15:39
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (andersen @ 21-03-2006, 15:35) CITAT (LadyG @ 20-03-2006, 20:53) CITAT (Pirum @ 20-03-2006, 20:47) CITAT (LadyG @ 20-03-2006, 20:37) CITAT (Gossen Ruda @ 20-03-2006, 20:32) För att nu byta spår till ursprungsämnet så fryser jag inte mina saftflaskor för dom håller så dåligt då.  Atamon är väl en ersättning till natriumbensoat? Är det också farligt?  Från utmärkta Shenet : http://www.shenet.se/ravaror/natriumbensoat.html"Rent natriumbensoat finns att köpa men vanligt är att det ingår i syltkonserveringsmedel. Följande blandningar som kan användas utan tillsats av socker innehåller: • Atamonpulver: natriumbensoat, bensoesyra, socker. Kan ersätta natriumbensoat. • Flytande Atamon: natriumbensoat, mjölksyra, sockerkulör, aromämne. Ungefär dubbla mängden kan ersätta natriumbensoat. • Röd Melatin: natriumbensoat, karragen, kaliumsorbat. " Hoppla, där ser man. Bra sida f ö  "Det har visat sig att natriumbensoat och askorbinsyra kan reagera med varandra och bilda det mycket cancerogena ämnet bensen." Nu blir jag fundersam. Vågar man äta hemmagjort äppelmos längre? Läskigt, om det är sant.  Edit: Och det var exakt det som topicen handlade om  Klart att du skall våga äta äppelmos. Här är ett tips ifrån mej, hur du skall göra, koka äppelmos som vanligt häll på varma burkar men inte ända upp utan där fyller du på med lingonsylt på med lock, lingonsylt innerhåller naturligt konserveringsämne därför håller äppelmoset sig. Men den jag gjorde i höstas är ju proppad med atamon och askorbinsyra, dvs potentiellt livsfarlig
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
21-03-2006, 15:54
|

Medlem
Antal inlägg: 4 131
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 51

|
Ja jag skulle inte äta den. Jag vet att man inte skall fråga om en dams ålder, men jag tror att det är en generations fråga, dvs vad man har lärt sig hemma ifrån, det här med lingonsylten fick jag lära mej och har alltid gjort så.
--------------------
Problemet är inte de onda människorna utan de goda människornas tystnad. Martin Luther King. Oerhörda summor har lämnat välfärdssystemen genom de skattelättnader som nu genomförs och inte många opponerar sig. Gunilla T. Att inte cykla är att gå för långt.
Redigerat av andersen: Idag, 45929 gånger.
|
|
|
|
|
21-03-2006, 16:00
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (andersen @ 21-03-2006, 15:54) Ja jag skulle inte äta den. Jag vet att man inte skall fråga om en dams ålder, men jag tror att det är en generations fråga, dvs vad man har lärt sig hemma ifrån, det här med lingonsylten fick jag lära mej och har alltid gjort så. Tja, jag härmar bara farmor (som alltid använt atamon) Fast jag blir ju ordentligt skeptisk till äppelmoset, det ska jag ju erkänna, när man vet att det SKULEL kunna vara giftigt. Det förtar liksom det goda i hemlagat, så jag tror jag diskar ur brukarna och köper mos tills det blir ny säsong. Varför chansa?
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
21-03-2006, 17:07
|

Medlem
Antal inlägg: 6 847
Medlem sedan: 26-05-2004
Medlem nr: 3 723

|
CITAT (LadyG @ 21-03-2006, 16:00) Fast jag blir ju ordentligt skeptisk till äppelmoset, det ska jag ju erkänna, när man vet att det SKULEL kunna vara giftigt. Det förtar liksom det goda i hemlagat, så jag tror jag diskar ur brukarna och köper mos tills det blir ny säsong. Varför chansa? Och du tror inte köpemoset har någontin som kan vara giftigt i sig....?? Anki
--------------------
Hundar och pelargoner....... sen är man sysselsatt året om :) Huserar på södra Öland mitt album
|
|
|
|
|
21-03-2006, 17:38
|

Medlem
Antal inlägg: 3 807
Medlem sedan: 01-11-2002
Medlem nr: 29

|
En fråga: Använder ni konserveringsmedlet för att det ska hålla sig längre eller varför? Hur många år ska ni ha det stå och hur förvarar ni det?
Jag har aldrig haft i något konserveringsmedel på den tiden jag gjorde saft, sylt. gele eller äppelmos. Bara vanligt socker. Även det lilla jag gör idag så har jag det inte t.ex. i gele som är det jag gör. Bär lägger jag i frysen i lagom stora förpackningar med lite socker, så man kan tina upp och äta som efterrätt och det blir slut på en gång. När jag höll på med allt detta så hällde jag upp sylt,gele och äppelmoset på rena glasburkar så fullt det går, sedan parafinerade jag dem och på med ett tätslutande lock. Förvaringen var i kylskåpet en del och sedan i en sval källare och nog höll det tills nästa säsong började. Färdigkokt saft kan man förvara i frysen i plastflaskor som inte är fyllda helt upp eftersom de sväller vid frysning, annars kan men ha bären i frysen och koka den mängd man vill ha som räcker någon månad och förvara det i kylskåpet. Jag kanske är lite annorlunda men jag har aldrig förstått mig på detta med att använda tillsatser mer än socker.
--------------------
skriver Inga från Närke i zon 3-4
|
|
|
|
|
21-03-2006, 21:33
|

Medlem
Antal inlägg: 23 957
Medlem sedan: 08-11-2002
Medlem nr: 296

|
CITAT (andersen @ 21-03-2006, 15:35) Klart att du skall våga äta äppelmos. Här är ett tips ifrån mej, hur du skall göra, koka äppelmos som vanligt häll på varma burkar men inte ända upp utan där fyller du på med lingonsylt på med lock, lingonsylt innerhåller naturligt konserveringsämne därför håller äppelmoset sig. Det är bara det Andersen att lingon innehåller både natriumbensoat och c-vitamin vilket är vad man upptäckt kan vara olämpligt. Det är därför det håller sig.
--------------------
Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです
Straight for ever. Cogito, ergo sum.
|
|
|
|
|
  |
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|