Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          2 sidor V   1 2 >  
          Skriv svarNytt inlägg
          > Soltorkade tomater
          AndreasBK
          Inlägg 13-05-2006, 15:12
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 108
          Medlem sedan:
          24-09-2004
          Medlem nr: 4 534



          Hej.
          Är det någon som vet hur man bär sig åt för att åstadkomma att tomaterna blir soltorkade när man väl har skördat dem?
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 13-05-2006, 15:51
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          I sverige kan man använda ugnen ca 50-60 grader och luckan lite på glänt.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Merlin
          Inlägg 13-05-2006, 22:01
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 1 046
          Medlem sedan:
          23-01-2006
          Medlem nr: 6 984



          Hur länge ska de torka???


          --------------------
          Vänta inte på mirakel. Du är själv ett mirakel.
          Henry Miller (1891-1980)
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 14-05-2006, 10:58
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Man får prova sig fram det tar olika lång tid beroende på storlek på tomaterna och tjocklek på fruktköttet tycker jag.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          rosita
          Inlägg 14-05-2006, 14:21
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 781
          Medlem sedan:
          26-04-2005
          Medlem nr: 5 587



          Hur gör man? Tar man ur kärnorna och halverar dem och sedan torkar?


          --------------------
          Rosita zon 1

          www.ankispassion.blogg.se

          www.dromtolkning.blogg.se
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 14-05-2006, 15:48
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Jag har provat att torka en del tomater i en hemmabyggd "torkapparat" ovanpå ett element, halverade dem och trädde upp på grillspett (såna tunna av trä/bambu) och gjorde just inte så mycket mer. Man behöver inte rensa ut kärnhusen. Tempen i lådan låg på 35 grader och små tomater torkade på ett dygn, stora på två. Torkade även i skivor som hängde på grillspett, blev otroligt gott .. som tomatchips, tunna o spröda. Rekomenderas.

          I år ska jag bygga en solvärmd torkapparat och hoppas på massa sol ...


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          yrian
          Inlägg 14-05-2006, 16:47
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 60
          Medlem sedan:
          23-04-2006
          Medlem nr: 7 492



          Om man gör dem i ugnen (varmluft är bäst) så får man räkna med ca 8-10 timmar (ja, 50-60 grader, luckan på glänt. Dela dem i klyftor, ställ dem med skalsidan upp på en plåt eller två. Lite pilligt, men ja...
           
          Citera
          AndreasBK
          Inlägg 14-05-2006, 19:39
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 108
          Medlem sedan:
          24-09-2004
          Medlem nr: 4 534



          Oj, 8-10 timmar, då måste nästan energikostnaderna börja kännas av, tjänar man ekonomiskt på att göra egna då?
           
          Citera
          yrian
          Inlägg 14-05-2006, 20:06
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 60
          Medlem sedan:
          23-04-2006
          Medlem nr: 7 492



          CITAT (AndreasBK @ 14-05-2006, 20:39)
          Oj, 8-10 timmar, då måste nästan energikostnaderna börja kännas av, tjänar man ekonomiskt på att göra egna då?

          Njae, men det var ingen som frågade om ekonomi... unsure.gif Man KAN torka dem i ugnen. Annars är det väl bästa att göra som Gurkan, utnyttja elementvärmen (fast kanske inte just så här års när man inte har några element på...) Den soluppvärmda torkapparaten låter ju väldans trevlig också!
           
          Citera
          AndreasBK
          Inlägg 15-05-2006, 09:39
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 108
          Medlem sedan:
          24-09-2004
          Medlem nr: 4 534



          Jo jag är också intresserad av hur soltorkningsmaskinen funkar?
          Har du någon skiss på den?
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 15-05-2006, 11:20
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Korrekt iaktagelse Yrian ... elementvarianten funkar bara under den årstiden när man ändå inte har några mogna tomater ... wink.gif ... men det var ett kul experiment och du har ju fått smaka både tomater o morötter som torkat däri.

          Designen av "soltorken" är inte riktigt "färdigtänkt" än men jag ska göra en lite skiss och lägga upp ikväll om jag hinner.

          Den är tänkt att sitta monterad på söderväggen av mitt hus ... eller vara fristående ... har inte bestämt riktigt. Luften värms i en spalt med glas (el. plast) på framsidan och en svart bakre vägg och strömmar upp i en låda med hyllor av myggnät el. dyl. Det viktiga är att det blir bra "drag" i den, ju större luftflöde desto effektivare torkning ... det blir en avvägning mellan temp och flöde så att säga.

          Jag klurar lite på hur man ska undvika att det blir kondens i den nattetid när värmen avtar ...

          Den stora nackdelen är ju såklart att den är beroende av solsken ... regnar det hela sensommaren får jag nog köra med värmefläkt istället. sad.gif


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          AndreasBK
          Inlägg 16-05-2006, 17:28
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 108
          Medlem sedan:
          24-09-2004
          Medlem nr: 4 534



          Det gäller ju att inte släppa in små kryp som äter upp ens tomater också.
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 16-05-2006, 17:35
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          Jag har inte orkat rita nåt ... sorry. Apparaten växer fram i mitt huvud så länge så ska jag dela med mig av detaljerna såsmåningom ...

          Men du har helt rätt AndreasBK, man får se till att alla öppningar är väl täckta av myggnät och att luckor osv. är täta.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Biggan_
          Inlägg 17-05-2006, 13:49
          Länk hit: #14


          Medlem
          Antal inlägg: 35 147
          Medlem sedan:
          15-04-2005
          Medlem nr: 5 447



          Jag brukar torka tomater i varmluftsugn. Jag skivar dom och lägger i rader på en ugnsduk (tror den är teflonbehandlad), strör lite flingsalt över skivorna (bara lite för saltsmaken blir väldigt koncentrerad) och torkar i 60º med ugnsluckan på glänt. Jag vänder skivorna ett par gånger under torkningen. Torkar skivorna tills de är mjuksega och lätta. Det brukar ta en hel eftermiddag, men det går snabbare när man skivat dom än när man skär dom i klyftor. Jag förvarar dom i glasburk med tättslutande lock. Blir goda att äta som dom är eller att ha i pajer, omeletter på pizzor eller pastasås.
          Jag har läst någonstans att det är gott att förutom salt, krydda med örtsalt eller salt och färska eller torkade kryddor, så det skall jag prova nästa gång jag torkar.


          --------------------
          Biggan
          *****************
          Systematik är att sätta den ena foten framför den andra när man går och inte tvärtom.
          Eyvind Johnson

           
          Citera
          AndreasBK
          Inlägg 17-05-2006, 15:20
          Länk hit: #15


          Medlem
          Antal inlägg: 108
          Medlem sedan:
          24-09-2004
          Medlem nr: 4 534



          Går det att torka i micro på grilleffekt?smile.gif
           
          Citera
          hellen99
          Inlägg 17-05-2006, 15:26
          Länk hit: #16


          Medlem
          Antal inlägg: 191
          Medlem sedan:
          15-05-2006
          Medlem nr: 7 675



          Testa vetja! Hör av dig om det funkade! så vet vi andra! rolleyes.gif


          --------------------
          user posted image
          Var nyfiken annars får du inget veta!
           
          Citera
          Gurkan
          Inlägg 17-05-2006, 18:51
          Länk hit: #17


          Medlem
          Antal inlägg: 1 922
          Medlem sedan:
          26-05-2004
          Medlem nr: 3 722



          CITAT (AndreasBK @ 17-05-2006, 16:20)
          Går det att torka i micro på grilleffekt?smile.gif

          Tveksamt, sakta torkning är bättre, annars blir det en seg hinna utanpå och fortfarande blött i mitten

          Kanske funkar det ... vill du vara först att prova ?? rolleyes.gif

          Annars har jag sett "recept" på "halvtorkade" tomater som fortfarande är ganska mjuka (mycket vatten kvar) och som man sen lägger in med olja och kryddor, det låter som om det skulle kunna bli hur gott som helst men dom håller sig nog inte speciellt länge jmf vanliga torkade tomater.


          --------------------
          Hannasgården utanför Hammenhög, i Hjärtat av Österlen.
          Café - Gårdsbutik - Plantskola - Trädgård
          Hannasgarden.se
           
          Citera
          Glenn
          Inlägg 22-05-2006, 10:23
          Länk hit: #18


          Medlem
          Antal inlägg: 67
          Medlem sedan:
          21-05-2006
          Medlem nr: 7 751



          Jag testade att torka i micron för blev så nyfiken på hur d skulle gå när ja läste den här tråden och torra ja det blev tomaterna iaf, tror att jag kanske torkade dem lite för mkt. cirka 8min på crisp grill effekt.

          Tomaterna var en aning sura/syrliga och jag tycker inte att dem smakade alltför gott efter torkning. Jag kan inte jämföra med soltorkade tomater då det var år och dar sedan som jag åt några sådana men mamma sa att hon tyckte att det smakade som soltorkade iaf.

          Så nu vet ni att det iaf går att torka men ngn annan borde kanske också testa och se om dem smakar som soltorkade eller ej rolleyes.gif


          --------------------
          Mvh/ Glenn

          Sthlm, zon II
           
          Citera
          hellen99
          Inlägg 22-05-2006, 14:27
          Länk hit: #19


          Medlem
          Antal inlägg: 191
          Medlem sedan:
          15-05-2006
          Medlem nr: 7 675



          Kul att du testade!
          Vet att det ska gå att torka växter i micron men har aldrig testat! laugh.gif


          --------------------
          user posted image
          Var nyfiken annars får du inget veta!
           
          Citera
          Glenn
          Inlägg 22-05-2006, 19:59
          Länk hit: #20


          Medlem
          Antal inlägg: 67
          Medlem sedan:
          21-05-2006
          Medlem nr: 7 751



          Hehe jo men blev så nyfiken på om det fungerade eller inte tongue.gif


          --------------------
          Mvh/ Glenn

          Sthlm, zon II
           
          Citera

          2 sidor V   1 2 >
          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-06-2025, 05:41
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon