Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Debatten går vidare, detta skriver Aftonbladet aldrig om
          LadyG
          Inlägg 17-05-2006, 16:19
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 8 260
          Medlem sedan:
          23-07-2005
          Medlem nr: 6 231



          Beklagar den ebarmligt långa texten, den finns i pdf-form i länken nedan om det är jobbigt att läsa här (kortade raderna för att de skulle bli lättare att läsa, men det blir tungt ändå):

          Ur artikeln i Läkartidningen:
          Mätmetoderna för bestämning av GI beskrivs och kompletteras med
          en sammanställning av faktorer som kan inverka på GI-värdet.
          Svagheterna i metoden diskuteras också.
          Dessa svagheter är betydande, vilket återspeglas bland annat i skillnader
          mellan rapporterat GI för olika livsmedel från olika forskargrupper. GI för
          t ex bakpotatis varierar mellan 56 och 111, kidneybönor mellan 13 och 70, bananer mellan 30 och 70 osv
          (referens nr 5 i författarna Terrys artikel).

          En annan begränsning för användbarheten av GI-tabeller är
          att GI definieras som det glykemiska svaret av 50 g kolhydrater
          i ett visst livsmedel. Detta har givit den kokta moroten ett oförtjänt
          dåligt rykte (för att komma upp i 50 g kolhydrater går det åt 630 g morötter).

          Detta korrigeras till viss del med beräkningar av glykemisk belastning (GL),
          där blodsockersvaret ställs i relation till mängden kolhydrater i en definierad portion av varje livsmedel.

          Hypoteserna för nyttan av lågt GI/GL i överviktsbehandling
          förutsätter att det är genom ökad mättnadskänsla som dieten
          skulle leda till minskat energiintag och därmed viktnedgång.
          Frågan är vad man mäter.

          När det gäller t ex spannmålsprodukterna
          sammanfaller lågt GI/GL till stor del med hög halt av kostfiber
          och låg energidensitet. Är det den gynnsamma effekten av
          kostfiber på insulinkänslighet, mättnad etc som egentligen står
          för resultatet? I så fall utgör GI/GL bara ett krångligt surrogatmått.
          Detta är i sig oförargligt, problemen uppstår när principen
          generaliseras.

          Energibalansen avgör hur mycket vi väger: om vi konsumerar
          mer energi än vi förbrukar ökar vikten och tvärtom.
          I det perspektivet kan GI/GL-tabellerna verka direkt vilseledande
          om de inte kompletteras med information om produkternas
          energiinnehåll. Låt oss ta ett, kanske något banalt, men
          inte helt orimligt exempel utifrån författarna Terrys artikel, Tabell
          II (se Tabell I ovan):

          Om GL används som enda och avgörande princip för livsmedelsval
          kan till och med en »måltid« med en portion pommes
          frites och en portion mjölk framstå som ett bra val, men innehåller
          623 kcal, vilket motsvarar ca 95 procent av det rekommenderade
          energiintaget för en medelkvinnas lunch enligt
          svensk näringsrekommendation.

          På lunchrestaurangen är det mer sannolikt att ovanstående
          kombineras med t ex 150 g kött, en portion morötter, en halv dl
          ärtor och kanske en portion hemgjord bearnaisesås. En sådan
          måltid har fortfarande låg GL, följer tallriksmodellen, men innehåller
          nästan 1 100 kcal.

          Om mjölk och pommes frites i den kompletta måltiden byts
          mot vatten och en portion jasminris (som framstår som rena
          giftet i tabellerna), så innehåller också den måltiden 623 kcal.


          Ursprungsartikel: Klinisk evidens saknas för GI mot övervikt och diabetes

          Anledningen till att Aftonbladet och Expressen aldrig skriver om de nya fakta som framkommer torde vara uppenbar för var och en. De tjänar för mycket pengar på GI för det.

          Jag är ännu inte övertygad om det vettiga i GI, men jag tror på sund kosthållning, regelbundna matvanor, motion och "allt med måtta". På det viset håller jag kanske med viktväktarna mer än GI? Fast räkna poäng hit och dit känns inte heller meningsfullt.

          Övertyga mig om något, någon. Vad tycker ni? Är GI bara ett krångligt sätt att säga att det är nyttigare med fullkornsbröd än ljust?


          --------------------
          "Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 11-08-2025, 08:28
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon