Igår skördade jag min första kronärtskocka. Kokades 20-25min i lättsaltat vatten och åts med massa smör.
Imperial Star, från Runåbergs. Sådda i slutet på januari, småplantorna misshandlade i små 7cm's krukor under lång tid fram tills utplanteringen i maj. Dom var mycket sega i starten men när det väl började komma upp lite temp i jorden tog dom fart och jag åt den första igår ... den var jättegod, några dar till så hade den varit perfekt. Den tidiga sådden var bortkastad eftersom jag inte hade plats att plantera om dem i tillräckligt stora krukor.
Finns det nån möjlighet att övervintra dessa ? På friland lär ju vara omöjligt utom möjligtvis om man har sorten 'Herrgårds' men den går tydligen inte att fröså. Jag har ganska många plantor så jag kan prova lite olika varianter, täcka några ute och gräva upp några och förvara i (kall-)växthus, kanske förvara nån frostfritt i en hink ?
Skörden ska ju bli så mycket större år två och framåt sägs det. Nu verkar det bara bli en full-size och några små skockor på varje planta. Mycket jobb och plats för lite mat kan man tycka ... 8 skockor på 5m2 upphöjt land.
Så här der dom iaf. ut.
