CITAT (Johan.S @ 02-09-2006, 10:31)
Hej!
Vissa påstår att "Sviskon är en typ av plommon som är blå eller blåvioletta, små, ovala med spetsig topp. Stenen (kärnan) lossar lätt och fruktköttet är fast och har högre sockerhalt än plommon".
Till stöd för detta kan nämnas att det faktiskt finns en sort som heter "Experimentalfältets sviskon", som stämmer in på beskrivningen.
Andra påstår att "Torkade plommon kallas katrinplommon eller sviskon".
Till stöd för detta kan nämnas att man får det beskedet om man slår upp ordet "sviskon" eller "katrinplommon" i tillexempel Norstedts Svensk Ordbok.
Så finns det de som anser att ordet "sviskon" är helt och hållet synonymt med benämningen "plommon".
Vore tacksam om någon kunde bringa klarhet i detta.
Sviskon är en sorts plommon som i fruktköttet är fast, rentav torrt och ovalt i formen. Det passar framför allt till kakor och marmelad. De riktiga sviskonen kan ibland köpas importerade. Sedan finns det Experimentalfältets sviskon som är en sorts sviskon framodlad för att passa det svenska klimatet. Till skillnad från de importerade sviskonen är dessa saftigare och goda som ätfrukt, inte bara i bakverk. Min mamma som är från Tyskland är i alla fall jättearg på att Experimentalfältets sviskon kallas för sviskon, för hon tycker dom smakar inte alls som riktiga sviskon....