Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Sviskon, Klarhet behöver bringas i ämnet
          Johan.S
          Inlägg 02-09-2006, 09:31
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 97
          Medlem sedan:
          17-09-2003
          Medlem nr: 2 322



          Hej!
          Vissa påstår att "Sviskon är en typ av plommon som är blå eller blåvioletta, små, ovala med spetsig topp. Stenen (kärnan) lossar lätt och fruktköttet är fast och har högre sockerhalt än plommon".
          Till stöd för detta kan nämnas att det faktiskt finns en sort som heter "Experimentalfältets sviskon", som stämmer in på beskrivningen.

          Andra påstår att "Torkade plommon kallas katrinplommon eller sviskon".
          Till stöd för detta kan nämnas att man får det beskedet om man slår upp ordet "sviskon" eller "katrinplommon" i tillexempel Norstedts Svensk Ordbok.

          Så finns det de som anser att ordet "sviskon" är helt och hållet synonymt med benämningen "plommon".

          Vore tacksam om någon kunde bringa klarhet i detta.

           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar (1 - 4)
          Karrolina
          Inlägg 03-09-2006, 16:03
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 361
          Medlem sedan:
          30-03-2006
          Medlem nr: 7 322



          Jag tror det har pratats om det här förr... Hm. Sök så får du se!

          Själv har jag ingen aaaning. smile.gif
           
          Citera
          cato
          Inlägg 03-09-2006, 21:19
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 2 565
          Medlem sedan:
          27-10-2005
          Medlem nr: 6 734



          Båda påståenden är delvis rätta, kan man kanske säga.

          Att Sviskon är namnet på en speciell sorts plommon. det är sant.
          Sorten är blå, har spetsig form och god smak.
          Till torkade plommon används ofta denna sort.
          Varför torkade plommon kallas Katrinplommon vet jag ej.

          Hälsningar
          Cato


          --------------------
          Hälsningar
          CATO
           
          Citera
          RibesRubusVitis
          Inlägg 03-09-2006, 21:31
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 2 132
          Medlem sedan:
          15-12-2005
          Medlem nr: 6 842



          Svenska Akademiens Ordbok (den stora) skriver om katrinplommon:

          ETYMOLOGI: [jfr d. katrinblomme; efter t. katharinenpflaume l. fr. prune de S:te Cathérine; trol., av obekant anledning, uppkallat efter ngt av de helgon som bära namnet Katarina]

          BETYDELSE: urspr. benämning på ett slags franska plommon; numera vanl. allmännare, om stora, äggformiga plommon av vissa finare sorter; i sht i fråga om ifrågavarande plommon i torkat tillstånd (på grund av sin egenskap att vara lösande ofta använda ss. ett mildt laxermedel);
           
          Citera
          Sommartorparn
          Inlägg 09-09-2006, 17:54
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 2 045
          Medlem sedan:
          24-06-2004
          Medlem nr: 3 927



          CITAT (Johan.S @ 02-09-2006, 10:31)
          Hej!
          Vissa påstår att "Sviskon är en typ av plommon som är blå eller blåvioletta, små, ovala med spetsig topp. Stenen (kärnan) lossar lätt och fruktköttet är fast och har högre sockerhalt än plommon".
          Till stöd för detta kan nämnas att det faktiskt finns en sort som heter "Experimentalfältets sviskon", som stämmer in på beskrivningen.

          Andra påstår att "Torkade plommon kallas katrinplommon eller sviskon".
          Till stöd för detta kan nämnas att man får det beskedet om man slår upp ordet "sviskon" eller "katrinplommon" i tillexempel Norstedts Svensk Ordbok.

          Så finns det de som anser att ordet "sviskon" är helt och hållet synonymt med benämningen "plommon".

          Vore tacksam om någon kunde bringa klarhet i detta.


          Sviskon är en sorts plommon som i fruktköttet är fast, rentav torrt och ovalt i formen. Det passar framför allt till kakor och marmelad. De riktiga sviskonen kan ibland köpas importerade. Sedan finns det Experimentalfältets sviskon som är en sorts sviskon framodlad för att passa det svenska klimatet. Till skillnad från de importerade sviskonen är dessa saftigare och goda som ätfrukt, inte bara i bakverk. Min mamma som är från Tyskland är i alla fall jättearg på att Experimentalfältets sviskon kallas för sviskon, för hon tycker dom smakar inte alls som riktiga sviskon....


          --------------------
          Hellre planering än plantering
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 15-07-2025, 23:27
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon