Full version: Sviskon
Johan.S
Hej!
Vissa påstår att "Sviskon är en typ av plommon som är blå eller blåvioletta, små, ovala med spetsig topp. Stenen (kärnan) lossar lätt och fruktköttet är fast och har högre sockerhalt än plommon".
Till stöd för detta kan nämnas att det faktiskt finns en sort som heter "Experimentalfältets sviskon", som stämmer in på beskrivningen.

Andra påstår att "Torkade plommon kallas katrinplommon eller sviskon".
Till stöd för detta kan nämnas att man får det beskedet om man slår upp ordet "sviskon" eller "katrinplommon" i tillexempel Norstedts Svensk Ordbok.

Så finns det de som anser att ordet "sviskon" är helt och hållet synonymt med benämningen "plommon".

Vore tacksam om någon kunde bringa klarhet i detta.

Karrolina
Jag tror det har pratats om det här förr... Hm. Sök så får du se!

Själv har jag ingen aaaning. smile.gif
cato
Båda påståenden är delvis rätta, kan man kanske säga.

Att Sviskon är namnet på en speciell sorts plommon. det är sant.
Sorten är blå, har spetsig form och god smak.
Till torkade plommon används ofta denna sort.
Varför torkade plommon kallas Katrinplommon vet jag ej.

Hälsningar
Cato
RibesRubusVitis
Svenska Akademiens Ordbok (den stora) skriver om katrinplommon:

ETYMOLOGI: [jfr d. katrinblomme; efter t. katharinenpflaume l. fr. prune de S:te Cathérine; trol., av obekant anledning, uppkallat efter ngt av de helgon som bära namnet Katarina]

BETYDELSE: urspr. benämning på ett slags franska plommon; numera vanl. allmännare, om stora, äggformiga plommon av vissa finare sorter; i sht i fråga om ifrågavarande plommon i torkat tillstånd (på grund av sin egenskap att vara lösande ofta använda ss. ett mildt laxermedel);
Sommartorparn
CITAT (Johan.S @ 02-09-2006, 10:31)
Hej!
Vissa påstår att "Sviskon är en typ av plommon som är blå eller blåvioletta, små, ovala med spetsig topp. Stenen (kärnan) lossar lätt och fruktköttet är fast och har högre sockerhalt än plommon".
Till stöd för detta kan nämnas att det faktiskt finns en sort som heter "Experimentalfältets sviskon", som stämmer in på beskrivningen.

Andra påstår att "Torkade plommon kallas katrinplommon eller sviskon".
Till stöd för detta kan nämnas att man får det beskedet om man slår upp ordet "sviskon" eller "katrinplommon" i tillexempel Norstedts Svensk Ordbok.

Så finns det de som anser att ordet "sviskon" är helt och hållet synonymt med benämningen "plommon".

Vore tacksam om någon kunde bringa klarhet i detta.


Sviskon är en sorts plommon som i fruktköttet är fast, rentav torrt och ovalt i formen. Det passar framför allt till kakor och marmelad. De riktiga sviskonen kan ibland köpas importerade. Sedan finns det Experimentalfältets sviskon som är en sorts sviskon framodlad för att passa det svenska klimatet. Till skillnad från de importerade sviskonen är dessa saftigare och goda som ätfrukt, inte bara i bakverk. Min mamma som är från Tyskland är i alla fall jättearg på att Experimentalfältets sviskon kallas för sviskon, för hon tycker dom smakar inte alls som riktiga sviskon....
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon