I Stockholmsområdet har träd i torra marker droppat frukten redan innan den mognade, medan de i bättre jorddjup orkade utveckla sina.
Fullt av rönnbär och därmed ingen rönnbärsmal i äpplena. Däremot en del äppelvecklare här och var, en mängd monilia på de känsliga sorterna, inte mycket skorv alls (inte ens på Lobo och Signe Tillish).
Torkan gjorde att många med tidig och medeltidig frukt inte fick många äpplen alls, medan de senare sorterna verkar ha utvecklats normalt efter det att regnen kom.
Aroma och Amorosa stånkar på som vanligt med rikliga skördar, också på unga träd. Oranie haft problem en tid på många ställen i zon 3, men i år kom det iallalfall lite äpplen på många av träden. Gravensteiner och Cox, Ribston och många andra sorter som inte alltid mognar fullt ut i Stockholm har i år gjort det. Många päronträd har haft rikliga skördar i år.
Personligen blandar jag helst många sorter till mos, inte bara en sort. Till paj använder jag gärna äpplen med tjocka skal om jag kan välja. Till torkad frukt äpplen som inte helt nått sin fulla mognad och inte sommarsorterna. Vinterlagrar gör jag bara vissa år, inte denna. Det brukar bli mycket Åkerö och Melonäpple och på senare år lagrar jag i plastpåsar som jag suger luften ur. Inte så vackert lagringssätt som i lådor, men mycket effektivt.
--------------------
|