Det här är ett starkt gott recept för er som gillar sådant. Det enda jag inte hade i var bockhornsklöver frön.Vet inte ens om det finns att köpa. Kanongott är det iaf.
Berbere
Ingredienser: 2,5 dl portioner 0,5 tsk mald svartpeppar 0,5 tsk mald ingefära 0,5 tsk mald koriander 0,5 tsk bockhornsklöver frön 2 krm mald muskotnöt 1 krm mald kryddnejlika 1 krm mald kanel 1 krm mald kryddpeppar 2 msk finhackad gul lök 1 msk finhackad vitlök 2 rostad röda paprikor urkärnade och skalade 3-5 urkärnade och finhackade starka röda chilifrukter 3 msk vatten 2 msk neutral matolja 2-3 tsk salt
Gör så här Rosta de torra kryddorna på svag värme under omrörning ca 5 minuter i en nonstick panna. Tillsätt sedan vitlök, lök, chili och den rostade paprikan. Rör om och tillsätt vatten, olja och salt koka upp och mixa sedan till en slät pasta i mixerkanna eller med mixerstav. Berbere är en stark och smakrik Etiopisk kryddpasta som ofta används som bordskrydda eller smaksättare i grytor av olika slag, för oss svenskar passar den till lamm, fläsk, kyckling och nötkött. Perfekt som het grillsås eller blanda ut ett par matskedar med en matsked socker och pensla på ditt grillade kött de sista fem minuterna på grillen.
Tillagningstid: Berbere: 20 minuter
--------------------
Mvh Evelina Odlar numera i zon 4 Att fela är mänskligt, att förlåta är gudomligt.
|